Magazín Elita

Zeleninový dip

Zeleninový dip

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Počet porcí: 1 sklenice na zavařování, Doba přípravy: 90 minut, Náročnost: *

Ingredience:

Postup:

  1. Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
  2. Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
    a pěkně spojí.
  3. Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

Fotogalerie
13544

Další články z rubriky

Melouny v mnoha chutných podobách

Melouny v mnoha chutných podobách

Salcburk rozhodně stojí za návštěvu

Salcburk rozhodně stojí za návštěvu

Dovolenou si letos Češi chtějí užít. Stále více si jich ale vše zařizuje po vlastní ose

Dovolenou si letos Češi chtějí užít. Stále více si jich ale vše zařizuje po vlastní ose

Měšťanský pivovar Turnov a Turnovské pivnice: Síť, která propojuje poctivé pivo, českou kuchyni a tradici

Měšťanský pivovar Turnov a Turnovské pivnice: Síť, která propojuje poctivé pivo, českou kuchyni a tradici

Malé tvary, velké možnosti

Malé tvary, velké možnosti

Psí den

PURE fest