Magazín Elita

Zeleninový dip

Zeleninový dip

Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Počet porcí: 1 sklenice na zavařování, Doba přípravy: 90 minut, Náročnost: *

Ingredience:

Postup:

  1. Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
  2. Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
    a pěkně spojí.
  3. Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.

Fotogalerie
13544

Další články z rubriky

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025

Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G

Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G

Mezinárodní den na talíři

Mezinárodní den na talíři