Magazín Elita

Fotograf Robert Rohál vystavuje v Praze kolekci černobílých fotografií Nostalgia 22

Fotograf Robert Rohál vystavuje v Praze kolekci černobílých fotografií Nostalgia 22

Muž a žena na černobílých fotografiích. To už tu bylo tisíckrát nebo milionkrát? Přesto si pozornost návštěvníků, kteří se ocitnou v sále Boženy Němcové v Knihovně na Vinohradech, určitě zaslouží i fotografie, jejichž autorem je novinář, spisovatel a fotograf Robert Rohál. Jejich atmosféru vystihuje už samotný název kolekce Nostalgia 22. I když výstava je přístupná od 24. srpna, slavnostní vernisáž proběhne v úterý 22. září v 18 hodin. Zahájí ji pracovnice knihovny Bohdana Vlková a herec Jiří Bartoň.

Kolekce černobílých fotografií nazvaná Nostalgia 22 představuje současné autorovy oblíbence, které už přibližně tři roky fotografuje – Soňu Drábkovou a již zmíněného Jiřího Bartoně. I když na většině fotografiích jsou každý sám za sebe, sluší jim to i na dvou společných sním

Kolekce Nostalgia 22 především přitahuje svou hloubkou a tajemstvím, což spadá na vrub obou fotogenických protagonistů stejně jako fotografa. Každý z fotografických obrazů jako by měl svůj příběh, které si ovšem musí dotvořit ve svých myšlenkách návštěvníci či diváci. Výhodou je i sympatický prostor pražské Knihovny na Vinohradech, který slibuje řadu zážitků v podobě nejen výstav, ale i besed a dalších zajímavých akcí.

Na zvolené prostředí svých výstav si Robert Rohál dává záležet. Jak jsem zjistila, přednost dává prostoru, který si rád vybírá a který ho musí něčím oslovit. Za patnáct let, co prezentuje svou fotografickou tvorbu, vystavoval v galeriích, divadlech a kavárnách, ale také na zámcích a hradech.

„Teprve po pěti šesti letech, kdy jsem se zúčastnil několika skupinových výstav, jsem si řekl, že čas nazrál a že bych se měl pokusit o samostatné prezentace. A to se povedlo. Vzpomínám na své první krásné výstavy, které jsem tenkrát měl v Hukvaldech nebo na hradě Křivoklát,“ říká Robert Rohál.

V té době už dělal černobílé fotografie a měl s nimi úspěch. Během osmi let se dostal třeba do Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci, ale cení si i výstav, které měl na hradě Karlštejn, na zámcích v Doudlebách nad Orlicí, Novém Světlově a Rájci nad Svitavou anebo v divadlech ve Zlíně, Ostravě nebo Šumperku. Ale třeba v rodném Holešově pořádal společnou výstavu s Evou Pilarovou. Další samostatné výstavy měl v Praze, Brně, Třebíči, Dobrušce nebo v renesančních sálech Staré radnice ve Zvolenu na Slovensku.

„Zatímco zpočátku jsem vystavoval spíš fotky reportážního druhu, vyšel jsem přece z novin,“ vzpomíná Robert Rohál,“ později se stalo to, že jsem začal dělat kolekce. Vždycky jsem si vymyslel téma, dal dohromady lidi a začal fotit… Samozřejmě ještě předtím jsem musel vědět, kde budu fotit, jaké budou potřeba kostýmy a rekvizity atd. Obvykle jsem začal stavět na příběhu, napsal si scénář, který jsem rozvíjel podle nápadů a možností. Několikrát jsem si půjčoval dobové kostýmy či křídla, často fotil na hradech a zámcích… Vedle první kolekce Andělé mezi námi jsem prezentoval kolekce, které jsem nazval Příběh komtesy, Na perutích snů, Hřebci, Romance o Krásce a Zvířeti, Věčné návraty, Tisíc tváří černovlásky nebo Láskou a múzou políbená."

Už samotné názvy naznačují, že je jejich autor romantik. Rád evokuje staré příběhy anebo staré zašlé časy, v nichž hledá půvab a kouzlo. Současně se rád obklopuje lidmi se stejnou krevní skupinou, které stylizuje do různých postav i situací, klidně i dramat. Výsledkem jsou sice na první pohled černobílé fotografie, která však dýchají životem, emocemi a tajemstvím.

Taková je i kolekce Nostalgia 22, která bude v Knihovně na Vinohradech přístupná do 2. října 2020. Zajímavostí je, že součástí prezentovaných fotografií bude i malá výstavka knih, jejichž autorem je právě Robert Rohál.

Jana Hájková

Foto Robert Rohál a Jana Hájková

Fotogalerie
12839 12840 12841

Další články z rubriky

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku

České firmy se mohou hlásit do dalšího ročníku soutěže Pluxee Zaměstnavatel roku