Magazín Elita

Josef Trojan šel na casting filmu Šarlatán ve svých patnácti letech, aniž by to řekl otci

Josef Trojan šel na casting filmu Šarlatán ve svých patnácti letech, aniž by to řekl otci

Na premiéru drama Šarlatán pod režijním vedením Agnieszky Holland si diváci museli díky nouzovému stavu počkat o něco déle. Příběh inspirovaný životem léčitele Jana Mikoláška má rozhodně, co sdělit. Hlavní hrdina není idealizován a ukazuje tedy nejen jeho přednosti, ale i temné stránky. Role mladého léčitele se skvěle zhostil talentovaný herec Josef Trojan, kterého jsme pro vás vyzpovídali.

Připravoval jste se nějak speciálně? Věděl jste, s kým budete spolupracovat (myšleno s osobností – charakterem režisérky)?

Já jsem to moc dobře věděl, už když mi řekli to jméno, ale speciálně jsem se nepřipravoval. Ona je obrovská geniální osobnost, ale je to také velice hodná paní, a to jsem věděl, takže jsem neměl žádný strach.

Co rozhodlo o tom, že jste roli vzal, co bylo to stěžejní, nejsilnější?

Tak tam těch aspektů bylo víc, já se nerad řídím čistě jménem režiséra, ale tady to byl silný aspekt, pak mě lákalo nebo zaujalo, že budu spolupracovat s tátou, ale nejvíce mne zaujal scénář Marka Epsteina, který ho výborně napsal a poměrně slušně vyvážil reálnou stránku s tou domyšlenou částí, to mě fascinovalo. Přečetl jsem to jedním dechem.

Ve filmu jste se s otcem neměl potkat, protože hrajete jeho mladší verzi. Potkali jste se alespoň při natáčení?

Jenou jsme se potkali díky náhodě, protože jsme oba točili na stejné lokaci.

Otec na tiskové konferenci po novinářské projekci prozradil, že vůbec netušil, že také budete ve filmu hrát. V jaké fázi se to až dozvěděl?

Nevím přesně v jaké fázi se to dozvěděl, ale nebylo to zas tak dlouho po castingu, na kterém jsem byl.

Kdy bylo vlastně rozhodnuto o tom, že budete ve filmu hrát?

Ono to nebylo tak úplně jisté. Ta varianta castingové režisérce vyhovovalo, ale ještě se to ani to ještě nebylo posláno na schválení a taky tam hodně nehrálo do karet, že jsem byl na tu roli mladý.

Kolik Vám bylo, když jste byl na castingu?

Bylo mi 15, možná už skoro 16. Pak díky tomu, že je Agnieszka hodně vytížená a stejně tak otec, jsme to museli o 2 roky.

Jste z velké herecké rodiny, s kým jste se ještě potkal v nějakém filmovém projektu?

Se všema. Ondra Trojan (strýc) a Bára Trojanová (teta) jsou příležitostní herci, jsou to Sklepáci, ale s nima jsem ještě nehrál, jinak jsem hrál se všema.

Jaká role je pro Vás nezapomenutelná, na jakou budete vždy rád vzpomínat, jak se říká na první dobrou?

Na první dobrou to bude teď na hodně dlouho film Šarlatán.

Konzultoval jste s otcem svoji roli. Diskutoval jste s ním třeba o tom, jak on bude hrát, pojme roli, nebo, jak byste to měl hrát vy?

Hodně jsme diskutovali, poměrně důkladně. Nic méně ze začátku jsme měli takový rodinný ostych, který nám ale ve výsledku dost pomohl, protože jsme získali dlouho si tu figur a scénář studovat po vlastní ose. Díky Bohu se stalo, že když se to natáčení začalo blížit a my jsme si začínali spolu sedat a diskutovat o tom a našli jsme v tom nastudování poměrně velkou shodu. Co se týče nějaké psychologie té postavy a příběhu, tak tam jsme neměli žádné velké neshody. Od tohodle jsme se odrazili, pak jsme začali ladit takové nuance a detaily, mechanický gesta například, který s postupem let třeba nemizí, aby tam bylo jasný že to je opravdu jedna a ta samá postava.

Je něco, čím Vás film obohatil jako člověka?

Mě velice obohatilo to samotné natáčení a spolupráce se všemi možnými lidmi, protože to byl opravdu profesionální štáb. Každodenní konverzace s nimi mi toho hodně přinesly a dalo mi to obrovskou školu po dobu dvou měsíců, jakou jsem kdy dostal. Samotný příběh mne nejvíce obohatil v tom, že mi o něco více pootevřel oči směrem k přírodě a k tomu, jaká síla v ní tkví a taky to, že je to nesmírně křehká záležitost ta příroda, o kterou se musí pečovat, aby nám mohla právě dávat ty skvělé dary.

Fotogalerie
12830 12832

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih