Magazín Elita

Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

Působivou expozicí svého slavného rodáka Karla Kryla se může už více než pět let pochlubit Kroměříž. Je umístěna v přízemí domu Na Starém pivovaře přímo v centru města, a to v Prusinovského ulici. Legendární písničkář se tak dočkal zážitkové expozice, která připomene jeho osobité dílo.

„Město Kroměříž touto expozicí splácí svému rodákovi Karlu Krylovi dluh a současně ho tímto vítá zpět domů, do míst, kde začal svoji životní pouť. V duchu jeho originální osobnosti, inspirováni jeho tvorbou naplněnou obrazností a citem, nabízíme všem návštěvníkům jedinečnou příležitost objevit tvůrčí svět Karla Kryla. Věřím, že návštěvníci budou překvapeni a zasaženi silou expresivního přiblížení jeho poetiky i upřímné lidské snahy vyjádřit atmosféru své doby prostřednictvím písní a básní,“ říká místostarostka Města Kroměříž Mgr. Daniela Hebnarová.

Osobnost Karla Kryla, významného kroměřížského rodáka, se stala inspirací pro zážitkovou expozici, která připomíná rozmanité dílo básníka s kytarou – a stejně taková je i jeho expozice v Kroměříži. Slavnostně byla otevřena 12. září 2014.

V žádném případě v ní nenajdete vitríny s muzejními artefakty ani Krylovy osobní předměty či jiné relikvie. Naopak expozice vás přímo vtáhne do Krylových myšlenek, jejím hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

Smyslem expozice, jejímž autorem je Ing. akad. arch. Jan Konečný, CSc., bylo představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale jako významnou komplexní osobnost naší kultury. Koncept je založen na scénické podpoře emocionálního působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Výstava tedy není podle tvůrce Jana Konečného „knihou“ v níž je nutné listovat, ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl.

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži jako druhý ze tří dětí do rodiny knihtiskařů. Rodina vlastnila tiskárnu Kryl & Scotti v Novém Jičíně, nicméně po záboru Sudet v roce 1938 se přestěhovala do Kroměříže, kde Krylův dědeček tiskárnu obnovil. V roce 1950 byla tiskárna zničena komunisty.

Mladý Karel si přál být nejdříve hrnčířem, jako jeho pradědeček, později se ale rozhodl zaměřit se na hudbu a poezii. Jeho písně se od roku 1966 hrály v rozhlase a první desku vydal půl roku po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Titulní píseň tohoto alba „Bratříčku, zavírej vrátka“ byla později zakázána a stala se symbolem své doby.

V září 1969 Karel Kryl po účasti na festivalu v německém Waldecku v Německu zůstal a jeho další desky až do roku 1989 vycházely jen v exilu. Spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy, psal básně, písně a knihy. V letech 1969 - 1989 byl jedním z představitelů československého protikomunistického protestsongu.

Do Československa se Karel Kryl vrátil 30. listopadu 1989 na pohřeb své matky. Nadšení ze sametové revoluce Krylovi vydrželo jen velmi krátce a začal kritizovat polistopadový společenský vývoj. Zemřel velmi náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově, ve věku nedožitých 50 let. Pochován je v Praze, na Břevnovském hřbitově.

Od 17. listopadu 2017 je také v expozici k vidění malá výstava s nosiči Karla Kryla a Marty Kubišové, které laskavě zapůjčila společnost Supraphon.

Volný vstup do Expozice Karla Kryla je vždy 17. listopadu - v rámci dnes už tradiční pietní vzpomínkové akce Světlo pro Kryla spojené s výročím Sametové revoluce probíhá v expozici případně v sále Starého pivovaru kulturní program, ať už koncerty nebo filmové projekce.

Text a foto: Robert Rohál

Fotogalerie
12668 12669 12670 12671

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec