Magazín Elita

Tvůj vinař aneb vinařství týdne

Tvůj vinař aneb vinařství týdne

Nový projekt Tvůjvinař.cz přináší jedinečnou nabídku vín, která vybrali přímo vinaři – ať už kvůli ocenění, nebo zvláštnímu vztahu k nim. Každý vinař může poskytnout pouze 6 vybraných lahví.

Arte Vini vyrábí vína moderního stylu, která navazují na to nejlepší z moravských vinařských tradic. Všechna vína zcela respektují terroir jednotlivých vinařských poloh. Z těch pocházejí nejušlechtilejší hrozny z našich vlastních viničních tratí v oblasti Velkých Pavlovic. Dále zpracováváme hrozny z vyhlášených viničních tratí na Znojemsku, kde již více než 10 let spolupracujeme s místními pěstiteli.
Naším dlouhodobým cílem je produkovat vína, která přinášejí radost a příjemné zážitky. Samozřejmostí je důraz na konstantně vysokou kvalitu celé naší produkce. Svěží ovocná vůně, harmonická a vyvážená chuť i elegance umožňují univerzální využití našich vín v gastronomii. Velmi dobře se snoubí s chutěmi nejen domácí kuchyně, ale i s rafinovanými pokrmy z celého světa.
Vyznáváme „umění vinařského řemesla“, proto všechny naše vinice udržujeme v ekologické rovnováze. Ve sklepě používáme výhradně tradiční a přírodní výrobní postupy.

Ve Velkopavlovické vinařské podoblasti se věnujeme zejména pěstování hroznů pro výrobu růžových a červených vín s označením původu VOC Modré hory. Tradiční místní odrůdy jsou Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Zdejší svažité kopce, jejichž podloží často vyniká vysokým obsahem vápníku a hořčíku, poskytují perfektní expozici vůči slunečnímu svitu. Tento unikátní terroir je jedinečnou oblastí v rámci celé České republiky. V těchto podmínkách pravidelně dosahují optimální zralosti hroznů jak burgundské, tak i místní modré odrůdy.
Sortiment našich vín je doplněn zejména burgundskými odrůdami a několika místními specialitami, jako je např. André, Aurelius a Solaris. Vinice se nacházejí zejména ve viničních tratích Bojanovska, Išperky, Lizniperky, Staré hory. Průměrný věk našich vinic je 15 let, nejstarší keře jsou staré až 45 let.

Vinice na Znojemsku jsou pod vlivem kontinentálního podnebí s velkými rozdíly mezi denní a noční teplotou. Půdní podloží sestává z větší části z pískovců a spraše. Tyto místní podmínky pomáhají vytvářet typický charakter znojemských vín – svěží a ovocné tóny, které jsou doplněny příjemnou a elegantní mineralitou. Ze znojemských vinic používáme zejména hrozny bílých odrůd – Veltlínské zelené, Rýnský ryzlink a Sauvignon, které nejlépe vyjadřují místní terroir. Mezi nejznámější viniční tratě na Znojemsku patří ikonická Kraví hora, ze které pochází většina našich hroznů odrůdy Sauvignon. Potřebné množství hroznů pro naši výrobu doplňujeme nákupem hroznů z vinařských tratí obcí Vrbovec, Dyjákovičky, Hostěradice, Miroslav a Dolní Kounice.

 

Nabídka Arte Vini:

Rýnský ryzlink 2019, Arte Vini

Víno krásné zlato-žluté barvy, s výraznou ovocnou vůní pomerančů, kdoulí, zralých meruněk, manga a ananasu a příjemnou decentní mineralitou. Víno výrazné plné chuti, mnohovrstevné a komplexní s pikantní, vzrušující kořenitostí.
Doporučené párování s pokrmy: Doporučujeme k vepřové panence na grilu s medem nebo polotvrdým sýrům s ušlechtilou bílou plísní.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/rynsky-ryzlink-2019--arte-vini/

Sauvignon Blanc 2019, Arte Vini
Vůně nabízí angrešt, rybíz a decentní náznak černého pepře. Chuť je plná, extraktivní a minerální.

Doporučené párování s pokrmy: Suchý Sauvignon se obecně hodí k lehčím pokrmům i s výraznější úpravou. Zkuste kombinaci s variacemi těstovin dochucenými parmezánem či pokrm s výraznější úpravou bílé ryby.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/sauvignon-blanc-2019--arte-vini/

Veltlínské zelené 2019, Arte Vini
Zářivě zlatožlutá barva, již ve vůni velmi komplexní a bohaté veltlínské s jemnými tóny vyzrálého žlutého melounu a ananasu, na jazyce je hluboká pikantní chuť pepře; silné a mnohovrstvé víno charakterizované šarmantní elegancí.

Doporučené párování s pokrmy: Vhodné jako aperitiv, k lehkým salátům, chřestu; ke grilovaným či dušeným rybám, k drůbeži a k měkkým čerstvým sýrům.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/veltlinske-zelene-2019--arte-vini/

FR Frankovka 2017, Arte Vini

Hluboká rubínová červeň s fialovými záblesky, minerální kořenitá vůně s intenzivním aroma bobulového ovoce; mohutná stavba, šťavnatá textura, přitom hebkost a mnohovrstevnatost – to vše jsou atributy tohoto pevného a chuťově bohatého vína, které má dlouhý a příjemně jemný závěr.

Doporučené párování s pokrmy: Perfektní k výraznějším masovým pokrmům – zvěřině, pečením či k steakům. Náš tip: pečené jehněčí s paprikou a houbami.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/fr-frankovka-2017--arte-vini/

CH Chardonnay 2017, Arte Vini

Svěží, čistá ovocná vůně s květinovým nádechem a jemným aroma bylinek a toastů. Smetanově hebká chuť s pevnou stavbou, elegantní víno s jemně minerálním a kořenitým závěrem.

Doporučené párování s pokrmy: Lehké zeleninové a rybí předkrmy, mořské plody i v sladkokyselé omáčce, těstovinám a k bílým masům. Náš tip: dušený tuňák v sezamové krustě se zeleným salátem.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/ch-chardonnay-2017--arte-vini/

Kravák Sauvignon 2017, Arte Vini

Tento Sauvignon má intenzivní aroma černého rybízu a bezového květu. Chuť je plná, velmi šťavnatá a osvěžující, s výraznější pikantní kyselinou, pevnou texturou harmonickým elegantním a příjemně minerální závěrem s medovým dotekem. Díky velmi citlivé technologii zpracování hroznů je toto bílé víno odrůdově čisté, perfektně strukturované a velmi komplexností ve vůni i chuti.

Doporučené párování s pokrmy: Vhodné ke kořeněným jídlům, k těstovinám s gorgonzolou nebo s mořskými plody, k aglio olio či k asijské kuchyni. Náš tip: Farfalle s gorgonzolou a vlašskými ořechy.

https://www.tvujvinar.cz/nabidka-vin/kravak-sauvignon-2017--arte-vini/


Další články z rubriky

V Českém Švýcarsku začíná hlavní sezona. Máme pro vás praktické tipy, jak si ji užít naplno

V Českém Švýcarsku začíná hlavní sezona. Máme pro vás praktické tipy, jak si ji užít naplno

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Inspirujte se na kulinářských akcích v Miele Experience Centrech v Praze a Brně

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Na vlně audioknih