Magazín Elita

Hon na oscarového herce John Wayne, který je 40 let po smrti!

Hon na oscarového herce John Wayne, který je 40 let po smrti!

Americký herec, režisér a producent John Wayne, držitel Oscara za herecký výkon ve filmu Maršál, poskytl 8 let před svou smrtí časopisu Playboy rozhovor, který se mu po 41 letech od jeho smrti stává osudným… Byl Americkým filmovým institutem zařazen v roce 1999 mezi největší filmové legendy, ale demokraté z Orange County ve státě Kalifornie se domáhají, že letiště, které nese jeho jméno, by mělo být přejmenované, chtějí také, aby byla stržena i jeho socha.

Co vlastně řekl John Wayne? Jaká slova vyřčená téměř před padesáti lety najednou zdvihají kalifornské demokraty ze židlí?

„Věřím v nadvládu bílých do té doby, dokud nebudou černí vzdělaní do té míry, aby mohli převzít odpovědnost za vlastní činy. Nezodpovědným lidem nemůžete nabízet vedoucí místa a rozhodovací pozice,“ zaznělo tehdy v rozhovoru. Odmítal vinu za otrokářství, ale otrokářství jako takové odsuzoval. V onom rozhovoru pro Playboy se také vyjádřil, že nemá pocit, že bylo uděláno něco špatně, když byla odebrána původním obyvatelům půda. Vnímal to jako otázku přežití. Řekl také, že lidé potřebovali půdu a Indiáni si ji sobecky chtěli nechat jen pro sebe.

John Wayne, urostlý rodák z Iowy byl svého času nejlépe placenou hollywoodskou hvězdou. Pocházel z chudých poměrů a v roce 1925 získal sportovní stipendium na University of South California. Bohužel po dvou letech se zranil a musel univerzitu opustit. Jeho atletická postava mu však pomohla ke vstupu do filmového studia Fox Film. Nejdříve pracoval jako pomocná síla, ale zanedlouho už dubloval filmové hvězdy v nebezpečných scénách. V roce 1930 se z Duka Morrisona stal John Wayne. Velice dlouho si na nové jméno zvykal, když na něj kdokoli volal „Johne“, nereagoval, na nové jméno neslyšel. Za 8 let hrál v šedesátce filmů, kterými byly nízkorozpočtové westerny, byla hospodářská krize, takže si nemohl vybírat. V roce 1939 přišla nabídka od režiséra Johna Forda, obsadil ho do westernu Přepadení (Stagecoach). Oscarový film a role Ringo Kida byla průlom v jeho kariéře.

John Wayne byl vždy považován za konzervativního patriota. Vojákem nikdy nebyl, ale po vstupu Spojených států do druhé světové války bez zaváhání podal žádost do vojenské zpravodajské služby a navštěvoval americké vojenské základny v Jižním Pacifiku. Nejen díky svým rolím, ale především díky dlouhodobé podpoře válečných veteránů se stal symbolem americké armády a obdržel vojenské vyznamenání Iron Mike Award a ocenění Naval Heritage Award za celoživotní podporu námořnictva. Je také držitelem amerických státních vyznamenání Prezidentské medaile svobody a Zlaté medaile Kongresu.

Byl členem Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals. Skrz a skrz byl přesvědčeným antikomunistou. Podporoval Republikánskou stranu a svými názory si na přelomu 60. a 70. let minulého století „vypěstoval“ řadu odpůrců. Podporoval válku ve Vietnamu a získal nálepku reakcionáře. „Vždycky jsem se považoval za liberála, ale ke svému nemalému údivu jsem se dozvěděl, že jsem pravicový extremista,“ poznamenal Wayne s mírnou nadsázkou. Reakce veřejnosti ho neustále překvapovaly. Měl svůj vlastní kodex zahrnující zodpovědnost a poctivost, věrnost přátelům, primární přímočaré vlastenectví a víru v americký sen podnikavosti, tvrdé práce a odměny, který byl považován za okázalého nekritického patriota, který nejde s dobou.

Proslul jako vtipný společník, loajální přítel i člověk s pochopením, který ve své společnosti poskytoval často práci bývalým kolegům z počátku jeho kariéry, kteří nebyli obsazovaní. V branži byl považován za naprostého profesionála, vždy chodil včas, byl připravený, znal text, byl kreativní a maximálně ohleduplný ke všem na place, avšak nepřipraveným dokázal pěkně ztrpčit život. Na jeho náhrobku stojí: „Nejdůležitější v životě je zítřek.“

Představitelé Demokratické strany třímilionového okresu Orange County schválili usnesení, ve kterém odsoudili Waynovy „rasistické a bigotní výroky“, staré téměř 50 let a požádali radu okresu, aby byla odstraněna socha oscarového herce a bylo přejmenováno Letiště Johna Wayna na původní název Letiště Orange County, napsal list Los Angeles Times. Demokraté z Orange County se již v minulosti pokoušeli „svrhnout“ Johna Wayna, ale nikdy se jim to nepodařilo. V současné době jejich předsedkyně Ada Briceñová hlásá, že vše dotáhnou do konce. Je to prý způsob, jak se přihlásit k „národnímu hnutí za odstranění symbolů bílé nadvlády“… Don Wagner, politik, pod kterého dotčená záležitost spadá, se dosud k požadavkům demokratů nevyjádřil.

Don Wagner je v současné době členem dozorčí rady okresu Orange. Dříve působil jako starosta Irvine v Kaliforii a jako republikánský člen Kalifornského státního shromáždění.

Fotogalerie
12425 12426

Další články z rubriky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Velikonoce jsou jedním z hlavních křesťanských svátků

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Michaela Gemrotová připravuje sólovou desku. Prvním singlem je píseň věnovaná dceři Anežce

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

Film VÝJIMEČNÝ STAV s Ondřejem Vetchým je o dezinformacích, které hýbou světem

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během

V Praze povědomí o autismu podpoří charitativním během