Magazín Elita

Chcete začít s běháním? Je důležité se dobře připravit, nestačí jen obout kecky…

Chcete začít s běháním? Je důležité se dobře připravit, nestačí jen obout kecky…

Běh je stále oblíbenějším sportem. Nevyžaduje žádné další náčiní, lze vykonávat kdykoliv a kdekoliv. Posilující rozhodně je, pokud si stanovíte pravidelný čas a bez zbytečných výmluv proč to nejde. Neméně významné je, pokud budete mít parťáka a využijete třeba ještě mobilní aplikaci na běhání. Ptejte se zkušenějších a klidě zkuste i nějaký kurz ve vašem okolí. Rozhodně se však nesrovnávejte s ostatními!

Výběr správného oblečení

Všeobecně jsou na běh vhodné materiály, které rychleji odvádí pot od těla a jsou dobře prodyšné. „Tyto vlastnosti splňují i syntetické materiály, ale mají nevýhodu, že kvůli k zápachu je musíte po každém běhu prát, a pokud doběhnete nebo se zastavíte, rychle prochladnete, neboť syntetické materiály chladí. Naopak jejich výhodou je, že poměrně rychle vyschnou. Stále ale musíme brát zřetel na to, že na sobě máme umělý materiál, většinou vyrobený z ropy, který není právě šetrný k přírodě,“ upozorňuje Tomáš Uglaj, odborník ze společnosti Norská móda. „Dalším materiálem, velice rychle se rozšiřujícím a mezi běžci stále oblíbenějším, je merino vlna. Ta také dobře odvádí pot od těla, ale je navíc antibakteriální, takže ani po několikerém výběhu nezapáchá a nemusí se prát, což obzvláště pánská část populace ocení. Zároveň perfektně reguluje teplotu: v létě chladí, v zimě hřeje – a to i když je mokrá, takže nehrozí prochladnutí, pokud se při běhu potřebujete na chvíli zastavit, nebo se po doběhu nemáte do čeho převléknout,“ dodává specialista. Merino je navíc přírodní, obnovitelné vlákno. Sportovní oblečení vhodné pro běh z něj vyrábí například značky Devold, Bergans, anebo Kari Traa, která se specializuje na dámský šatník. Běžecká trička pro náročné, speciálně vyvinuté pro Trail running a běh na dlouhé a ultradlouhé tratě, vyrábí např. RaidLight.

Pozor na otlaky

A jaké oblečení je naopak pro běh nevhodné? Zejména bavlněná trička a všechny materiály, ve kterých se budete cítit jako v igelitu. „Z hlediska střihu by vám měly věci na běhání dobře sedět, nejhorší zážitky z běhání jsou ze tření a otlaků, které vznikají nevhodně vybraným oblečením. Například špatně umístěné švy můžou vést ke vzniku odřenin, kvůli nimž budete muset na pár dní na běhání zapomenout, nemluvě o tom, že třením se snižuje životnost oblečení,“ upozorňuje Uglaj. A nezapomeňte ani na správné ponožky, které odvádí pot a tím udržují nohy v suchu. Stejně jako u bot je důležité, aby vám dobře seděly, jinak mohou způsobit puchýře či odřeniny.

Boty, základ běhání

Vybrat správnou obuv je základem pohodového běhání – může to být ale věda! „Primárně bych doporučil vybírat podle toho, kde budete chtít běhat a po jakém povrchu. Bude to silnice, dráha, parky nebo v přírodě a v horách? Dále pak podle četnosti a intenzity běhu – jsou například boty určené na krátké sprinty nebo speciály na maratony a ultra maratony. Pro běh v horách je tento výběr ještě specifičtější podle povrchu a přírodních podmínek,“ uvádí Tomáš Uglaj. I životnost bot se liší v závislosti na jejich používání. „U závodních speciálů nemůžete počítat, že by nám vydržely více než několik set kilometrů. Naopak dobré tréninkové boty mají životnost kolem 800 km. Rozhodnutí, jestli si běžec vybere boty minimalistické, nebo naopak s maximálním tlumením, je už čistě na jeho preferenci a případné konzultaci s odborníkem,“ radí specialista. Zkrátka to, co sedí jednomu, nemusí vyhovovat druhému, proto je více než u jiných bot důležité obuv vyzkoušet, zda se nezouvá pata, netlačí špička, bota není příliš široká ani úzká v nártu... Neváhejte se po obchodě proběhnout!

Vyhněte se kalamitám

Aby vaše běžecké nadšení nebylo uhašeno hned poté, co vzplane, minimalizujte rizika úrazu, natažení svalu či problémů s klouby. Začínejte pozvolna a nepřepněte síly hned na startu. Pokud jste teprve začátečník, vyzkoušejte zprvu takzvaný indiánský běh, tedy střídání běhu s chůzí. Stanovte si přiměřenou trasu, kterou můžete postupně rozšiřovat. Napoprvé bude stačit pár minut a převažovat bude chůze, další dny můžete přidávat čas, ale i upravovat poměr běhu a chůze. Chce to ovšem trpělivost! Nezvyšujte délku ani intenzitu o více než 10 % týdně. Rozhodně nepodceňujte ani rozcvičení: protažení jak dolní, tak i horní poloviny těla a rozklusání před výkonem zahřeje tělo a připraví jej na zátěž. Vhodné je ale i po doběhnutí. Snížíte tak riziko poranění svalů a uvolníte klouby, čímž zlepšíte jejich pohyblivost. Právě klouby totiž mohou běžce potrápit, obzvlášť v případě, že trpí nadváhou. Při běhu působíte na pohybový aparát až třínásobkem své tělesné hmotnosti! Zdraví kloubů lze podpořit prostřednictvím potravinových doplňků, například kolagenu v přirozené podobě (obsahuje Cemio Kamzík), který navozuje toleranci k vlastnímu kolagenu a tím pomáhá tělu v samoozdravných procesech. Při poškození chrupavky způsobené osteoartrózou pomáhají látky zvané chodroitin sulfát (například v doplňku Condrosulf) a glukosamin sulfát (v přípravku GS Condro DIAMANT), poskytující úlevu od bolesti kloubů. Zároveň podporuje regeneraci, obnovu a ochranu chrupavky, čímž zlepšuje funkci kloubů a zmírňuje potíže.

 

Fotogalerie
12176

Další články z rubriky

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Tatra získala prestižní ocenění Red Dot za design vozidel nejnovější generace řady Force

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Harley-Davidson Experience Tour 2024 V České republice

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Sdílené koloběžeky jsou technologiemi prošpikované stroje samy usměrňují jezdce

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

Společnost Porsche Česká republika předala ocenění vítězům celostátní soutěže Autoopravář Junior 2024

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

30. Evropský srazu Harley Owners Group group již v červnu v Itálii

Na vlně audioknih