Magazín Elita

Ke snídani je rebarborový koláč skvělou volbou

Ke snídani je rebarborový koláč skvělou volbou

Upečte ke snídani lahodný koláč ze sezónní rebarbory a uvidíte, jak nadchnete strávníky! Právě nyní je totiž její čas, a pokud ho promeškáte, můžete se na ní těšit zase až za rok. Jděte do toho, uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima.

Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech. V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další biopotraviny spolehlivě podle log biolistu a biozebry. Rebarbora se nejčastěji používá do koláčů, určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do ranního smoothie nebo do originálního salátu.

Recept: Rebarborová bublanina s jahodami

-          400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)

-          1 svazek bio rebarbory

-          1 balení bio jahod (vanička)

-          1 bio citron

-          200 g cukru krupice

-          5 bio vajec

-          ½ sklenky bio oleje

-          1 sklenku bio mléka

-          1 vanilkový cukr

-          1 prášek do pečiva

-          cukr moučka na posypání

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.

Fotogalerie
12146

Další články z rubriky

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Restaurace Royal v novém – exkluzivní gastronomický zážitek

Památky na Vysočině otevírají své brány

Památky na Vysočině otevírají své brány

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Zelená hora po finální rekonstrukci ambitu jako rubínový klenot v krajině

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Výhodné balíčky potravin s blížící se dobou spotřeby nabízí PENNY již v celé síti 421 prodejen

Na vlně audioknih