Magazín Elita

Podle čeho spolehlivě poznáte, že je na obzoru menopauza?

Podle čeho spolehlivě poznáte, že je na obzoru menopauza?

Největší stres může paradoxně způsobovat klimaktérium v samém počátku, kdy ještě příznaky nejsou tak markantní, aby citelně ovlivňovaly každodenní fungování ženy. Je to sice naprosto přirozený proces v životě něžného pohlaví, avšak je to nenáviděníhodné období. Problémem je, že žena nemusí v první chvíli vůbec tušit, co se s jejím tělem děje, pro své obtíže hledá mylná vysvětlení a bohužel i neúčinná řešení.

Menopauza se nejčastěji dostavuje okolo 45. roku života, ale před jejím skutečným nástupem však nastává přechodné období, které může trvat několik měsíců, ale i několik let. Perimenopauza, způsobená poklesem hormonu estrogenu, přichází zpravidla zhruba o 5 let dříve, tedy okolo 40. roku. Bohužel není neobvyklá u třicátnic. V tomto věku podobné problémy žádná žena ještě neočekáváte a prvotní signály svého těla si může zcela špatně vykládat.

První jasné příznaky je možné pozorovat ve změnách menstruačního cyklu. Mnoho žen zaznamenává, že perioda přichází dříve nebo naopak později než obvykle. U některých na několik měsíců dokonce úplně vymizí, načež s jejím návratem se výrazně zvyšují i problémy s ní spojené.

Až 80 % žen zažívá během perimenopauzy a rané menopauzy především návaly horka, které přichází bez zjevné příčiny. Velmi časté jsou i během noci, kdy se můžete budit promočená potem. Neobvyklé nejsou ani změny nálad a snížení libida, na něž vás v první řadě může upozornit váš partner.

Příchod klimakteria si můžete zkusit otestovat i sama. Nemusíte přitom chodit do laboratoře na odběry, stačí zodpovědět několik jednoduchých otázek:

  1. Je vám více než 35 let?
  2. Trpíte rušivými návaly horka?
  3. Zažíváte nezvyklé změny nálady (například smutek, podrážděnost)?
  4. Jsou vaše prsa citlivější než obvykle?
  5. Trápí vás vaginální suchost nebo bolest při pohlavním styku?
  6. Snížila se vaše chuť na sex nebo prožitek z něj?
  7. Zpozorovala jste na své pokožce znatelné změny (například je sušší než obvykle, trápí vás akné)?
  8. Cítíte se více unavená či máte potíže se spánkem?
  9. Je vaše perioda méně pravidelná, případně krvácíte silněji?
  10. Máte problémy se soustředěním nebo pamětí?

Pokud jste „ano“ odpověděla na méně než tři otázky, do klimakteria s nejvyšší pravděpodobností zatím nevstupujete. Pozitivní odpověď na 4-6 otázek značí, že již některé symptomy, jež mohou menopauzu signalizovat, vykazujete. V nejlepším případě je konzultovat situaci se svým lékařem, který nástup klimakteria potvrdí či vyvrátí. Podobně postupujte i v případě, že odpovíte „ano“ na více než 7 otázek – tehdy je nástup menopauzy velmi pravděpodobný a lékař vám pomůže se zvládnutím nepříjemných příznaků.

Menopauza však s sebou kromě zmíněných symptomů přináší i určité zdravotní problémy, jako je zvýšené riziko infarktu, přibírání na váze či zhoršení kvality kostí, které může vést až k osteoporóze. Předejít jim přitom můžete sama, a to zejména změnou životního stylu. Vhodná je úprava jídelníčku, jenž by měl být doplněn o čerstvou zeleninu a ovoce, celozrnné výrobky a zdravé tuky.

Velmi účinné je i užívání potravinových doplňků, jako je například nehormonální přírodní preparát GS Merilin Harmony. Klinicky ověřená kombinace třezalky tečkované a ploštičníku hroznatého zmírňuje poruchy spánku a problémy s koncentrací, zlepšuje psychický stav, redukuje návaly horka a působí proti nadměrnému pocení. Obsažen je navíc i vápník pro budoucnost bez osteoporózy a vitamín D3, který podporuje pevnost kostí.

GS Merilin Harmony

3měsíční kúra (90 tablet)

Orientační cena: 526 Kč

Dávkování: 1x denně jedna tableta

Účinné látky: Ploštičník hroznatý, třezalka tečkovaná, vápník, vitamin D3

Efekt lze očekávat nejdříve po 4-6 týdnech užívání

Fotogalerie
12074

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu