Magazín Elita

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Obiloviny jsou pro většinu lidí nezbytnou složkou stravy. Klasické běžné pečivo se vyrábí především z pšeničné a částečně žitné mouky, ke zpestření nabídky sortimentu se stále častěji používá i přídavek mouky ječné, grahamové, špaldové, pohankové či kukuřičné. Umíte správně zařadit běžné pečivo. Poznáte rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem? Poradíme vám, jak na to.

Sledujte popisky a naučte se rozlišovat druhy pečiva. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. Z výživového hlediska je však rozdíl markantní. „Klasické tmavé pečivo z vymletých mouk nemá intenzivně tmavou barvu s odstíny do hnědé, ale jen mírně našedivělou střídu. V případě, že obsahuje větší podíl žita, může mít nádech do zelenošedé,“ vysvětluje odborník. „Uměle přibarvené pečivo mívá tmavší barvu od praženého žita nebo ječného sladu. Tyto přibarvující přísady jsou také přírodního původu a potravinářsky naprosto nezávadné. Nicméně pečivo jimi přibarvené nemusí mít nutriční výhody pečiva z vysokovymletých mouk,“ popisuje Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pokud vás zajímají informace o kvalitních potravinách, čtěte web Akademie kvality.

Foto: Akademie kvality


Další články z rubriky

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

„Čaj je mnohem víc, než jen nápoj“

Kořeněná basmati rýže s halloumi nejen pro vegetariány

Kořeněná basmati rýže s halloumi nejen pro vegetariány

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Vybrali jsme pro vás zajímavá místa v Českém Švýcarsku

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Nebojte se cestování se zvířaty. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?

Sezóna vína a veselí. Jak během září a října naplno vytěžit kalendář oblíbených vinobraní?