Magazín Elita

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Obiloviny jsou pro většinu lidí nezbytnou složkou stravy. Klasické běžné pečivo se vyrábí především z pšeničné a částečně žitné mouky, ke zpestření nabídky sortimentu se stále častěji používá i přídavek mouky ječné, grahamové, špaldové, pohankové či kukuřičné. Umíte správně zařadit běžné pečivo. Poznáte rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem? Poradíme vám, jak na to.

Sledujte popisky a naučte se rozlišovat druhy pečiva. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. Z výživového hlediska je však rozdíl markantní. „Klasické tmavé pečivo z vymletých mouk nemá intenzivně tmavou barvu s odstíny do hnědé, ale jen mírně našedivělou střídu. V případě, že obsahuje větší podíl žita, může mít nádech do zelenošedé,“ vysvětluje odborník. „Uměle přibarvené pečivo mívá tmavší barvu od praženého žita nebo ječného sladu. Tyto přibarvující přísady jsou také přírodního původu a potravinářsky naprosto nezávadné. Nicméně pečivo jimi přibarvené nemusí mít nutriční výhody pečiva z vysokovymletých mouk,“ popisuje Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pokud vás zajímají informace o kvalitních potravinách, čtěte web Akademie kvality.

Foto: Akademie kvality


Další články z rubriky

Prožijte léto plnými doušky s  koktejlem Mionetto strawberry mint

Prožijte léto plnými doušky s koktejlem Mionetto strawberry mint

Znojmo sází na podporu turismu. Podnikatele zapojí kampaní #mastozadax

Znojmo sází na podporu turismu. Podnikatele zapojí kampaní #mastozadax

Ke snídani je rebarborový koláč skvělou volbou

Ke snídani je rebarborový koláč skvělou volbou

Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší slaninu

Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší slaninu

Francouzské Dealko víno Bruno Marret vás okouzlí!

Francouzské Dealko víno Bruno Marret vás okouzlí!

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM