Magazín Elita

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem?

Obiloviny jsou pro většinu lidí nezbytnou složkou stravy. Klasické běžné pečivo se vyrábí především z pšeničné a částečně žitné mouky, ke zpestření nabídky sortimentu se stále častěji používá i přídavek mouky ječné, grahamové, špaldové, pohankové či kukuřičné. Umíte správně zařadit běžné pečivo. Poznáte rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem? Poradíme vám, jak na to.

Sledujte popisky a naučte se rozlišovat druhy pečiva. Celozrnné pečivo má obvykle tmavší střídu (vnitřek pečiva) a menší objem v porovnání s vícezrnným. Z výživového hlediska je však rozdíl markantní. „Klasické tmavé pečivo z vymletých mouk nemá intenzivně tmavou barvu s odstíny do hnědé, ale jen mírně našedivělou střídu. V případě, že obsahuje větší podíl žita, může mít nádech do zelenošedé,“ vysvětluje odborník. „Uměle přibarvené pečivo mívá tmavší barvu od praženého žita nebo ječného sladu. Tyto přibarvující přísady jsou také přírodního původu a potravinářsky naprosto nezávadné. Nicméně pečivo jimi přibarvené nemusí mít nutriční výhody pečiva z vysokovymletých mouk,“ popisuje Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pokud vás zajímají informace o kvalitních potravinách, čtěte web Akademie kvality.

Foto: Akademie kvality


Další články z rubriky

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Pomalým krokem za tichem: Slow-travel a mindful hiking na Zlínsku a Luhačovicku

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Emirates představuje nové služby, které usnadní cestování osobám se speciálními potřebami

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025

Skupina Mandarin Oriental byla jmenována nejlepší luxusní hotelovou značkou světa pro rok 2025

Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G

Livigno poprvé v historii hostí závod Světového poháru mužů v Super-G

Mezinárodní den na talíři

Mezinárodní den na talíři