Magazín Elita

Jak na rozšířené žilky

Jak na rozšířené žilky

Nepříjemnými potížemi s kůži trpí zhruba 90 % naší populace. Vedle běžných problémů, jako je suchá, pnoucí, olupující se a zarudlá pleť nebo naopak ekzémů a lupénky existují pak i problémy, o kterých se příliš nemluví a my je tak často můžeme zaměnit s něčím úplně jiným. Jednou z nich je i kuperóza neboli rozšířené žilky. Důvodů vzniku rozšířených žilek je celá řada. Jedno je však jasné, dovedou jednoznačně pokazit dojem celistvé, sametové a zdravé pleti. Možná největším problémem onemocnění je fakt, že se informace o něm v médiích příliš neobjevují. Dočtete se o lupénce, ekzémech, dermatitidě, o nemoci motýlích křídlech, ale o problémech pleti s rozšířenými žilkami prakticky vůbec. Lidé tak problém téměř nedokáží identifikovat, zaměňují jej s „obyčejným“ zarudnutím pokožky, a tak jej ani nijak neřeší. Maximálně si nakoupí hutné krycí make-upy a korektory a aplikují na pleť, čímž řeší až samotný důsledek onemocnění, ale ne jeho základ, od kterého je třeba vždy začít. Dokážeme ale ve skutečnosti rozšířené žilky identifikovat a sledujeme důkladně naši pleť nebo ji jen odbydeme kosmetickou rychlovkou v podobě čištění a odlíčení, nanesení krému či séra a pak make-upu? Zjistěte, jak onemocnění vzniká a jak jej řešit.

Co znamená kuperóza?

Kuperózu lze charakterizovat rozšířením jemných žilek, které jsou viditelné na povrchu pleti, jedná se prakticky o popraskané vlásečnice, které prosvítají k povrchu pokožky. Nejčastěji se projevují v oblasti nosu, tváří, krku a dekoltu. Důvody vzniku nejsou dodnes zcela objasněny. Odborníci se jen domnívají, že ji může způsobovat dědičnost, postupné stárnutí pleti, časté slunění, ať už přímo na slunci nebo v soláriích, horké koupele, spálení od slunce, kouření, častá konzumace alkoholu a kávy, pikantní a ostrá strava, špatný krevní oběh, kožní problémy, záněty a porušení bariérové funkce pokožky a v neposlední řadě i vlivy prostředí, pobyty v příliš chladném nebo naopak příliš horkém počasí, a hlavně střídání teplot a vystavování tak pokožky výrazným šokům.

Rozšířené žilky můžeme na pleti zpozorovat ve velmi vysoké míře například v době konce zimy a začátku jara, a to i v případě, že po zbytek roku naše pleť nevykazuje problém. Může za to právě střídaní teplot a velké teplotní změny, na které v první řadě reaguje právě naše kůže. A co přesně se v jejích útrobách děje?

Střídaní teplot – v čem je problém?

Při pobytu venku, v chladném a mrazivém počasí dochází k tomu, že krev cirkuluje pomaleji a cévy se stahují. Je to dáno tím, že krev se stahuje, aby mohla zásobovat životně důležité orgány a udržela je ve správné teplotě. To poznáme i tak, že v zimě a mrazu je kůže rukou, ale i pleti bledší. Po příchodu do vyhřáté místnosti, do kanceláře nebo domů začíná krev opět cirkulovat po celém těle a stažené vlásečnice se musí vyrovnat s náhlým přílivem krve, která je opět rozšíří. Tento stav představuje pro stažené žilky doslova šok, některé jej nevydrží, praskají, zalijí se cirkulující krví a objevuje se kuperóza. Největší riziko pak přichází u osob s citlivou nebo narušenou pokožkou, pro které tento proces představuje další kožní problém. Ten někdy s postupem jara vymizí a může se objevit až opět při přechodu z léta do podzimu, někdy ale rozšířené žilky nemizí.

Jak na rozšířené žilky…

Problém s rozšířenými žilkami je třeba hned řešit. Většinou nefunguje přístup vyčkávání, že se vše vyřeší samo a vše postupně odezní. Naše první tendence bývá snaha o maskování za pomoci make-upu nebo korektoru, což není úplně špatné řešení, ale mělo by přijít až v závěrečné fázi péče o pleť.

Za pomoci kosmetiky

Nejprve je třeba si uvědomit, že pokud jsme zaznamenali rozšířené žilky, naše tělo nám jasně ukazuje problém. Je proto nejvhodnější přijmout fakt, že pravděpodobně budeme mít narušenou kožní bariéru a pořídit si pečující přípravky, které řeší právě tento stav. Sáhnout můžeme například po řadě 2Derm, dle míry postižení lze volit buď klasický krém, který na kožním povrchu vytvoří náhradní kožní bariéru umožňující pleti se hojit a zároveň zamezující ztrátě hydratace, cermaidů a pronikání škodlivin do pleti. Při výraznějším zasažení je možné zvolit přímo i rehabilitační krém, který nám poskytne detailnější pomoc a péči a doslova bude naší druhou pokožkou, zároveň také zvládne místa znecitlivět a dodat nám pocit komfortu. Rozšířené žilky totiž většinou pocítíme i tak, že vnímáme nepřirozené teplo až horko v oblasti nosu a tváří, které nemizí.

Vhodné řešení je i využití přípravků přímo na tento problém (např. Ectasin sérum), které pronikají do vnitřních struktur pleti, zpevňují tenké cévní stěny a podporují i mikocirkulaci. Tyto přípravky jsou ideální zejména u kupérozy způsobené věkem a stárnutím pleti, jejíž příčinou je oslabení jemných cév.

Především ale nesmíme zapomínat na správné ošetření a péči o pleť, především, pokud je stále vystavena střídání teplot, čemuž s ohledem na aktuální roční období nejsme schopni zamezit.

Za pomoci stravy

Naši pleť ovlivňuje přímo strava, což platí i v případě kuperózy. Pokud tímto problémem trpíme měli bychom v první řadě z jídelníčku vyřadit výrazně pálivá a kořeněná jídla. Je dobré dát rovněž pozor na horké pokrmy a jejich konzumaci ihned po dovaření nebo jejich naservírování na talíř. Takovéto stravování by mohlo náš aktuální stav jen zhoršit. Na rozšířené žilky neblaze působí i konzumace alkoholu a četné pití kávy, které se rovněž doporučují omezit.

Změnou životního stylu

Onemocnění je třeba přizpůsobit i vlastní životní styl. Pokud jsme se rádi slunili, je vhodné alespoň na nějakou dobu vystavování se slunečnímu záření omezit na co největší minimum a pleť zároveň chránit přípravky blokující UVA a UVB záření, což může být právě make-up.

Na nějaký čas bychom měli zapomenout i na návštěvu saun, včetně horké páry, které by rovněž nemusely mít pozitivní dopad. Na druhou stranu, totéž platí i pro návštěvu polárií, kde jsme pro změnu vystaveni opačným teplotním podmínkám a následný přechod do tepla by byl ještě výraznějším šokem.

Po určitou dobu se zároveň nedoporučuje pobyt na horách, kde na nás působí jednak mrazivé počasí, ale zároveň i sluneční paprsky. Právě toto prostředí se považuje za jedno z nejhorších pro naši pleť trpící na rozšířené žilky. 

A samozřejmě, pokud je onemocnění natolik výrazné, omezuje nás, cítíme pálení a nezaznamenáváme zlepšení jeho stavu, je nezbytné navštívit dermatologa, který doporučí přesnou léčbu a péči. Někdy se totiž kuperóza může objevit na pozadí dalších kožních problémů a sami, bez odborných znalostí a diagnózy bychom ji neměli šanci zvládnout.

Hlavním a základním doporučením tak zůstává, nikdy stav své pleti a její atypické projevy nepodceňovat a nežít v domněnce, že se vše nějak vyřeší samo.

Tipy pro vás

Poznejte produkty, které pomáhají v boji proti rozšířeným žilkám nebo jejich stav alespoň minimalizují a navrací do normálu

Stop rozšířeným žilkám
Ectasin Sérum – s escinem, panthenolem a osmocidem

Příjemné koncentrované sérum je určeno pleti s rozšířenými žilkami. Obsahuje escin, rutin, osmocid nebo panthenol, které zpevňují tenké cévní stěny a podporují mikrocirkulaci vedoucí k postupnému odstranění rozšířených žilek. Přípravek navíc neobsahuje konzervanty a lze jej používat dlouhodobě.

609 Kč / 25,20 eur, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Druhá kůže snadno a rychle
2Derm Transparent – s přírodní silicí meduňky

Jedinečný bariérový krém je určen pro všechny osoby s citlivou a narušenou pokožku, pleť s rozšířenými žilkami nevyjímaje. Napomáhá obnovit přirozenou kožní bariéru a vrátit pokožku do zdravého stavu. Na povrchu kůže vytvoří ochrannou bariérovou vrstvu, která umožní narušené pleti se hojit a zároveň ji ochrání.

657 Kč / 27 eur, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Akutní a účinné ošetření narušené pokožky
2Derm REHA lotio – s talkem a zinkem

Mikroemulzní bariérový systém určený k ošetření a pomoci problematické a narušené pleti, včetně kožních problémů i rozšířených žilek. Obsahuje talek a zinek pomáhající obnovovat narušenou kožní bariéru a bojovat proti kožním problémům, které zvládnou dostat do zdravého stavu. Ideální je aplikace 1x – 2x denně dle nutnosti.

394 Kč / 11,10 eur, 200 ml, www.forlifemadaga.com

 

Fotogalerie
11998 11999

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu