Magazín Elita

Francouzský hudební mág Woodkid bude mít v květnu zastávku v Praze

Francouzský hudební mág Woodkid bude mít v květnu zastávku v Praze

Woodkid! Před šesti lety patřil jeho koncert k vrcholným zážitkům festivalu Colours of Ostrava. Mohutné hymnické skladby, ve kterých se prolínala elektronika s velkolepou smyčcovou hudbou a hypnotickým zpěvem, to vše za doprovodu působivých černobílých snových projekcí. A 28. května 2020 se představí tento francouzský hudební mág, který se prosadil i jako tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů pro Mobyho, Katy Perry, Taylor Swift nebo Lanu Del Rey, naživo s kapelou v Praze. V rámci turné k nové připravované desce vystoupí i ve Foru Karlín. Vstupenky v ceně 950 Kč – 1350 Kč jsou v prodeji od 11. prosince v sítích GoOut a Ticketportal.

„Chci, aby lidé, kteří poslouchají mé skladby, získali pocit, že jsou hrdinové,“ řekl Woodkid před sedmi lety v době vydání své první desky Golden Age a udělal všechno proto, aby posluchači jeho přání podlehli. Obestřený lesy smyčců, za mohutných úderů bubnů a velkolepých fanfár dechů, nás ve skladbách Iron, Run Boy Run a I Love You uváděl hypnotickým hlasem do děje futuro-středověké fantasy Golden Age: Woodkidova „hledání nespoutaného malého kluka odmítajícího zestárnout uvnitř dospělého muže“.

Woodkid - Iron: https://www.youtube.com/watch?v=vSkb0kDacjs

Woodkidova elektro-akustická hudba má široký záběr a on sám neskrývá, jak hodně ho ovlivnili Nick Drake (ten prý ze všeho nejvíc), Leonard Cohen, Bob Dylan, Rufus Wainwright, Depeche Mode, Philip Glass, The Shoes a Vivaldi. Jako filmař a fotograf se zase hlásí ke Gus Van Santovi, Wes Andersonovi, Wimu Wendersovi a francouzské nové vlně na čele s Françoisem Truffautem a Jean-Luc Godardem. Z fotografů zmiňuje nejvíc „hledače neobvyklých míst“ Stephena Shoreho.

Woodkid vystudoval ilustraci a animaci, pracoval v knižním nakladatelství, spolupracoval s režiséry Luce Bessonem a Sofií Coppola a postupně přešel k reklamě, v níž se brzy zařadil mezi nejvyhledávanější tvůrce své generace, zvlášť po zveřejnění vtipného videa Aides Graffiti. Výčet jeho ocenění, včetně nominace na Grammy, nebere konce, ale největší úspěchy získal s videoklipy pro Katy Perry, Taylor Swift, Mobyho, Lanu Del Rey, Drakea a Rihannu. Jejich milionová sledovanost na YouTube mu vynesla status velké hvězdy, zářící ještě víc, když přišel s těmi vlastními.

Woodkid - I Love You: https://www.youtube.com/watch?v=KQu8FOjJXdI

Zpočátku pracoval pod původním jménem Yoann Lemoine, teprve když se rozhodl věnovat naplno hudbě, zvolil nick Woodkid. Jistý druh melancholie je u Woodkida spojen se zázemím: narodil se v roce 1983 ve francouzské Remeši, v rodině s polskými kořeny a ve východní Evropě strávil v mládí dost času, proto v klipu I Love You mluví kněz rusky. Bratr je známý hráč na cello, strýc učitelem hudby a prvními nástroji Woodkida byly klavír a trubka. Skládal si písničky odmalička, na veřejnost s nimi ale nikdy nešel, až v březnu 2011, kdy vydal EP Iron.

Nikdy prý neměl kapelu, považuje se za samotáře, ale spolupracuje s předními francouzskými hudebníky a producenty: Sebastianem, Ambrose Willaume (Revolver) nebo dvojicí Guillaume Briere & Benjamin Lebeau (The Shoes). Na nezapomenutelných koncertech pod Eiffelovou věží a v Grand Rex dokázal, že vše, čím zaujal skrze média, umí ve strhující show přenést i na podia, kterým vévodí obří projekční plátna, na nichž paralelně s hudbou probíhá děj Woodkidových filmových fantazií.


Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih