Magazín Elita

Zažijte všemi smysly Barevné tóny v liberecké knihovně

Zažijte všemi smysly Barevné tóny v liberecké knihovně

V Krajské vědecké knihovně v Liberci můžete navštívit mimořádnou výstavu obrazů malířky filozofky, něžné surrealistky Pavlíny Gardianové a skleněných objektů z tvorby Dalibora Šípka. Poutavá výstava byla zahájena vernisáží již 6. prosince 2019 a je laskavým zastavením v čase vánočním.

Vernisáž, kterou byla výstava Barevné tóny zahájena, se konala ve výstavních prostorách knihovny a stala se významnou společenskou událostí pro město i oba autory, kteří zasloužený úspěch přijímají s velkou pokorou. Ještě, než se slova ujal vynikající český skladatel, spisovatel a producent Zdenek Merta, přivítal hosty, příznivce Pavlíny Gardianové a Dalibora Šípka za libereckou vědeckou knihovnu pan Jan Kozák.

„Jestliže umělci ke své tvorbě potřebují múzu, tak Pavlína každopádně tou inspirativní múzou je v osobním i uměleckém projevu a její díla se svou hloubkou skutečně dotýkají duše, a právě svou vypovídací schopností a ojedinělým sdělením oslovují širokou veřejnost,“ řekl procítěně na adresu malířky, jejíž tvorba ho velmi niterně oslovuje již řadu let Zdeek Merta.

Ani s tvorbou Dalibora Šípka se nesetkává poprvé. „Jsem velmi osloven tvůrčím a výtvarným projevem, kterým nepřímo navazuje na práci svého otce, a přitom způsobem odlišným, avšak zcela originálním pokračuje v rodinné tradici a jde svým vlastním směrem,“ zavzpomínal takto Merta i na Bořka Šípka, světoznámého českého výtvarníka, architekta a designéra. Byl však i potěšen, ba přímo překvapen, novou tváří města Liberec.

Na rozvíjející se město vzpomínal v dobrém i Dalibor Šípek, je totiž absolventem technické univerzity v Liberci. Přiznal, že se sem nyní velice rád vrátil s ukázkou své sklářské tvorby. Stalo se již nepsanou tradicí, že vystavuje společně s Pavlínou Gardianovou. Je vždy velice rád, když ho přizve ke spolupráci. Cítí, jak se jejich díla vzájemně kompozičně i barevně dobře doplňují a tvoří zajímavý, navíc velmi hezký, celek.

Něžná surrealistka Pavlína Gardianová má ráda, když se umělecké směry vzájemně prolínají. „Líbí se mi, když se malíři a jiní tvůrci inspirují při své práci hudebními podněty a naopak, kdy skladatelé, básníci i spisovatelé píší na základě vlivu vnější krásy a poznání. Tak dochází k propojení a vzájemné harmonii ve tvorbě, forma tak dostává obsah a v konečném výsledku práce dochází k hlubšímu sdělení,“ prozradila křehce vypadající umělkyně, která čerpá i ze svých vlastních snů, pocitů a prožitků. V obrazech můžete uzřít něhu, soucit, souznění, bolest, ale i krásu a neposkvrněnou lásku.

Oba umělce i pořádající organizaci velice potěšila hojná účast obyvatel Liberecka, přátel a hostů, mezi kterými nechyběl dlouholetý obdivovatel tvorby Pavlíny Gardianové docent MUDr. Jaroslav Zvěřina.

Až půjdete nasát Barevné tóny, které jsou nejen průřezem tvorby obou umělců, ale jsou obohaceny především o nové skvosty, zastavte se krátce i před budovou knihovny, nachází se tam Lavička Bořka Šípka…  

Výstava Barevné tóny potrvá v Liberci až do 15. ledna 2020.

Fotogalerie
11479 11480 11481

Další články z rubriky

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Na vlně audioknih