Magazín Elita

Známý dirigent a skladatel zahájí svůj koncert skladbou pro Honzíka!

Známý dirigent a skladatel zahájí svůj koncert skladbou pro Honzíka!

Oslava životního jubilea charismatického hudebníka Varhana Orchestroviče Bauera symbolicky vyvrcholí očekávaným koncertem, který můžete navštívit i vy již 21. prosince v pražském kostele U Salvátora v Salvátorské ulici na Starém Městě od 20.00 hodin.

V tento mimořádný večer zazní to nejlepší, co tento virtuóz na poli hudby vytvořil. Koncert posluchače provede genezí dirigenta, která mapuje jeho tvorbu v pětiletých cyklech.

Nejdříve se ponoříme do Varhanových vzpomínek na dětství. Téměř až jako alegorie zapůsobí vstup talentovaného pětiletého Honzíka, kterému Varhan Orchestrovič Bauer věnuje jednu z prvních písní. Kdo je však Honzík? Tento klučina miluje hudbu a vnímá ji všemi smysly.

„Od miminka reagoval na zvuky, hlavně na ty, které vyluzují hudební nástroje. V roce, kdy se mohl dotknout poprvé kytary, jsem začala tušit, že má jiný vztah k hudbě, úplně totiž zářil. Když se potkal s klavírem, byl to zvláštní moment. Netřískal do něj jako většina jeho vrstevníků, ale každou klávesu si zvlášť zmáčkl, dal ucho ke klavíru, aby mohl poslouchat každý tón“ prozradila maminka Monika o svém synovi, jak vnímal hudbu ještě dříve, než začal mluvit.

Honzík je hodně zvídavý, s nadšením navštěvuje muzea, divadla přírodu i kostely, a tam poprvé řekl, že by chtěl hrát na varhany. „Ježíšek donesl klávesy, ale nebylo to ono, chyběly ty píšťaly,“ s úsměvem maminka vzpomíná na loňské Vánoce. Nebyl to však jediný hudební nástroj, na který si Honzík přál hrát, dalším byl cimbál, tím však výčet nástrojů nekončí. „Letos jsme byli v muzeu hudby, a tam ho uchvátila harfa. Překvapil mě tím, že si k ní sedl a hrál obouruč, jako kdyby už to někdy dělal. Úplně zmizel do svého světa a hrál.“ Honzík se do harfy zamiloval, do hudební školy ho však nevzali, byl moc malý. Správný tip ho však přivedl k učitelce hudby Báře Plaché. I když neměl doma na čem trénovat, na dalším setkání zahrál skladbu Kočka leze dírou. Zapamatoval si ji, a to byl přelomový moment, protože bylo více než pravděpodobné, že Honzík má absolutní sluch a k tomu ještě výbornou paměť. A nastalo složité hledání možností, jak podpořit Honzíka v jeho dalším rozvoji. „Přihlásila jsem se do projektu Fandi mámám (pozn. redakce: projekt pomáhající matkám samoživitelkám) a požádala o podporu. V polovině října se stal malý zázrak, projekt byl odsouhlasen a Honzík doma pravidelně trénuje. „Jsem moc hrdá, ale čeká ho ještě spousta učení i jiných věcí, ale cítím, že ho to naplňuje a baví,“ řekla Honzíkova maminka, která si přeje, aby hudba pro něho byla především potěšením.

Varhan Orchestrovič Bauer nás provede svým divokým obdobím náctiletého, sametovou revolucí, se kterou jsou spjaty Havlovy básně a modlitba pro Martu. V dalším cyklu nás přenese do sluncem zalité Ameriky, kde oslavil 25. narozeniny a na svět přišel syn Eliáš. Vzpomínku věnuje i druhé svatbě a vše vyvrcholí předobrazem jeho nové životní éry.

Účinkují: Jitka Čvančarová, Tereza Mátlová, Michal Pavlíček, Petra Černocká, David Uličník, Bára Vaculíková, Petr Wajsar, Veronika Vítová, Alice Bauer, Erika Fečo, Slávek Janda, Petr Opava

Vstupné na koncert je dobrovolné a celý výtěžek bude věnován spolku SONS, z. s., který pracuje s nevidomými a slabozrakými.  

Foto: Jaroslav Hauer, archív Varhana Orchestroviče Bauera a Honzíka

Fotogalerie
11449 11450 11451

Další články z rubriky

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Na vlně audioknih