Magazín Elita

Czech Design Week odstartoval opening párty v Kongresovém centru Praha

Czech Design Week odstartoval opening párty v Kongresovém centru Praha

Ve středu 11. 12. 2019 odstartovala opening párty již 6. ročník Czech Design Weeku v Praze za účasti českých designérů a známých osobností. Letošní ročník nabízí až do 15. 12. v prostorách Kongresového centra instalace designérů, výrobců a škol, ale také přednášky, workshopy i zahraniční účast.

Mezinárodní přehlídka designu, která cílí na podporu mladého designu ve spolupráci se zavedenými jmény a značkami, představí zejména současné naděje nejen českého designu zaujala herečky Malvínu Pachlovou a Báru Fišerovou, moderátory Štěpánku Duchkovou a Petra Vojnara a ocenit krásy designových kousků přišel i bubeník Tokhi.

„Mám doma vázu od Bořka Šípka, také mám takový skleněný objekt, který se mi moc líbil, tak jsem si ho koupila. A dokonce si ho autor půjčil na svojí autorskou výstavu. Bylo to nedávno, měl výstavu v Rudolfinu, tak si ho odvezl a zase mi ho vrátil,“ svěřila Štěpánka Duchková. Sběratelkou designových kousků prý ale není: „Tak pár takových věcí doma mám, ale sběratel designu nejsem. Prostě se mi to líbilo, tak jsem si to koupila. Nejsem odborník na tyto věci, takže nehledím tak daleko, že by to byla investice pro budoucí zhodnocení.“

Malvína Pachlová si potrpí hlavně na designovou módu, proto jí s kamarádkou tanečnicí Věrkou Vodičkovou zaujaly na Czech Design Weeku hlavně šperky. „Já miluju designové šperky a oblečení, takže design je mi velmi blízký. Kdybych měla hrozně moc peněz, tak bych chtěla žít jenom v designovém bytě, ale to bohužel zatím není možné, na to nemám prostředky,“ popsala svůj vztah k designu herečka známá ze seriálu Ulice.

Přední český bubeník Tokhi má doma několik designových kousků, které jsou zároveň hudebními nástroji. „Doma mám spoustu designových kousků. Většinou jsou to hudební nástroje, které se postaví tak, že to hezky vypadá a pak to dokonce hraje. Třeba ty moje hand pany na sound healing, tak to vlastně původně vůbec nebyl nástroj, byla to skulptura, slitina…  A pak zjistili, že ten materiál má ty vlastnosti, že by se to dalo ladit a mohlo by to hrát. Původně byl materiál té slitiny používán jako součástky do raketoplánů. Takže mám doma vlastně několik hudebních soch, které shodou okolností hrají,“ vysvětlil s úsměvem Tokhi, který si zároveň na opening párty vybral netradiční křeslo: „Velmi se mi líbí houpací křeslo s názvem Houpajda. To mě zaujalo opravdu moc a opravdu přemýšlím, že si to domů pořídím.“

Moderátor Petr Vojnar si na design moc nepotrpí a jeho byt mu dokonce zařizovali najaté designérky. „Já nemám představivost a jsem v tomto smyslu jednodušší – stačí mi postel, televize, lednička, a když má nábytek ještě navíc pískovou barvu, kterou mám rád, tak je všechno v pořádku. Designové kousky u mě proto nenajdete. Nemám k designu vztah, nevystavuju si doma hezké věci či artefakty. Pokládám si věci doma tak, abych na ně viděl, protože je nesmím zapomenout,“ prozradil moderátor Divošek na TV Prima, kterého však spousta výtvorů na Czech Design Weeku zaujala. Třeba tak svůj vztah k umění přehodnotí. 

Letošním ročníkem Czech Design Weeku se nese téma výročí uplynutí 30 let od Sametové revoluce, významného milníku, kdy se studenti vesměs všech oborů a vzdělání dali do pohybu průvodem 17. listopadu směrem na Národní třídu a odstartovali tak jeden z nejsilnějších momentů našich dějin.

CZDW se také připojí k oslavám této významné události a rozhodl se věnovat všem studentům a učitelům vstup na Czech Design Week 2019 zcela zdarma.

„Když jsme řešili, jak oslavit tento 30 letý milník, volba byla velice jasná a rychlá. Kvalitní vzdělání a také nová generace Čechů a Slováků je to, co tuto zemi ponese vpřed za několik let. Právě na novou generaci se již také otěže demokracie postupně přenášejí, je proto nezbytně nutné věnovat studentům a učitelům tento svátek,“ doplnil Lukáš Pipek, ředitel festivalu.

Fotogalerie
11437 11438 11439 11440

Další články z rubriky

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

Třetina veškerého jídla na světě končí jako odpad, říká první česká ambasadorka WPO pro celou Evropu

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

V Ostravě byla dokončena záchrana památkově chráněné Grossmannovy vily

 

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Kam se starými brýlemi? Recyklujte je!

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Milovníci gastro zážitků, PASTRAMI POP-UP vol. II si opět našel cestu do Holešovické tržnice

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec

Velikonoce klepou na dveře. Ozdobte je dekorací z vajec