Magazín Elita

Povinné ručení: Co to je a proč ho mít sjednané?

Povinné ručení: Co to je a proč ho mít sjednané?

Pokud jste řidič, jistě víte, že bez povinného ručení byste na silnici vyjet neměli. Víte, co přesně povinné ručení je a proč je opravdu dobré mít ho uzavřené?

Co je povinné ručení?

Povinné ručení patří k pojištění vozidel, je to tzv. zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Jak už název napovídá, jeho uzavření je dané zákonem, bez něj si koledujete o tučnou pokutu a v nejhorším případě i o to, že vám odeberou řidičský průkaz. K čemu ale přesně povinné ručení je?

Povinné ručení je tu pro případy, kdy způsobíte dopravní nehodu a tím škodu na majetku nebo zdraví někomu jinému. V té chvíli vám vznikne povinnost zaplatit náklady na všechny vámi způsobené škody, díky povinnému ručení ale tuto povinnost převezme vaše pojišťovna a škody zaplatí v rámci pojistného plnění.

Jak si sjednáte povinné ručení?

Sjednat si povinné ručení není nic těžkého, uděláte to i z pohodlí domova online. Myslete ale na to, že budete k ruce potřebovat několik informací: SPZ svého auta, technické parametry (značka a typ vozu, objem motoru, stáří atd.) a své osobní informace. Po sjednání pojištění vozidla pak budete pravidelně platit pojistné. Zda to bude měsíčně nebo v jiném intervalu si zvolíte sami.

Kolik stojí povinné ručení?

Cena povinného ručení, resp. pojistné, se odvíjí od několika parametrů. Jde o technické informace o vozidle (značka, typ, kubatura a další) a váš osobní profil. Ten je potřebný zejména kvůli vašemu věku, podle něhož se pojišťovna rozhoduje, zda patříte do skupiny rizikových řidičů (obvykle lidédo 25 let) nebo ne. Také ale záleží na vašem bydlišti, rovněž kvůli nehodovosti, a potřebujete i informace o tom, zda jezdíte bez nehod. Za to se vám připočítávají tzv. bonusy, které cenu pojistného opravdu hodně sníží.

Připravte se, že nejvíce zaplatíte v Praze – téměř 4 000 Kč, nejméně pak na Vysočině, kde je i s bonusy průměrná cena kolem 2 800 Kč.

Co všechno vám povinné ručení pokryje?

Jak už bylo zmíněno, povinné ručení pokryje náklady na škody, které jste způsobili třetí osobě na zdraví či majetku. Rozsah krytí je dán zákonem a není možné jej měnit, proto je velmi časté si s povinným ručením sjednat rovnou i havarijní pojištění, které na rozdíl od povinného ručení pokryje škody na vašem autě. Co přesně tedy pokryje povinné ručení?

  • Škody, které vznikly poškozením, zničením nebo ztrátou
  • Škody, které vznikly na zdraví v důsledku dopravní nehody
  • Náklady, které jsou spojené s právním zastoupením
  • Ušlý zisk kvůli dopravní nehodě
  • Náklady na zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění

Jaká je výše pojistných limitů?

Pojišťovna při vzniklé pojistné události sice pokryje náklady na škody, které jste způsobili, místo vás, ale jen do výše pojistných limitů. Ze zákona jsou tyto limity stanoveny minimálně na 35 milionů na škody na zdraví a stejně tak 35 milionů na škody na majetku. Pod tuto hranici jít nemůžete. Běžně si však lidé pro jistotu volí pojistné limity vyšší, často kolem 50 milionů a výš.


Další články z rubriky

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Na vlně audioknih