Magazín Elita

Dobře řešené dioptrie nezkazí aktivní léto

Dobře řešené dioptrie nezkazí aktivní léto

Neodhadli jste dobře vzdálenost, pozdě jste vystartovali k míčku a ztratili tak game, sadu i zápas? Spadli jste z kola, protože jste přehlédli záludnou past v terénu? Přihráli jste při fotbálku soupeři, protože jste si ho spletli s hráčem z vašeho týmu? Za vaše minely a prohry možná nemůže špatná kondice, ale zrak.

Potíže nemají jen ti, kteří zatím nemají vadu zraku diagnostikovanou, a tudíž nepoužívají žádnou korekci. Podle výsledků jednoho průzkumu problémy při sportu má až 64 % uživatelů brýlí a kontaktních čoček. Mnozí dokonce kvůli tomu, že je vada zraku přinutila nosit brýle, na svůj oblíbený sport rezignují. Každý šestý dotázaný přiznává, že kvůli brýlím nesportuje vůbec a téměř třetina dotázaných uvádí, že kdyby nenosili brýle, zcela jistě by zkusili i jiné sporty, které jsou jim dnes nedostupné. Třetina lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti, každý osmý udává problémy s prostorovou koordinací, každý pátý si pro horší vidění spletl spoluhráče se soupeřem…

Vítězství je dorazit ve zdraví

Automobilismus mnozí z nás považují za sport, jen pokud se jedná o nějakou rally. Ale pravidelné cesty Čechů na dovolenou k moři jsou určitě pro amatéry náročný výkon. Vítězství po mnohahodinové jízdě představuje jen dorazit do cíle ve zdraví. Mnozí z těch, kteří jedou do Chorvatska, Itálie nebo Francie vlastním autem vyrážejí navíc v noci, kdy jsou podmínky vidění zhoršené. Přitom pětina řidičů, kteří by si za volant měli brát dioptrické brýle, přiznává, že řídí bez nich. To už je spíš než sportovní výkon zbytečný hazard se životem svým, svých blízkých i neznámých účastníků silničního provozu.

Poměrně běžné ovšem je, že řidič o své vadě ani neví. Varující signál, který by ho měl ještě před odjezdem na dovolenou dovést k očaři je mhouření oči při pohledu do dálky. Dalšími příznaky jsou špatný odhad vzdálenosti mezi vlastním a protijedoucím vozidlem nebo rozmazané vidění bílé středové čáry. Řidiči se špatným zrakem vybočují ze svého jízdního pruhu o 62 procent častěji. Už tři čtvrtě dioptrie stačí na to, aby to, co vidí řidič se zdravým zrakem už z 12 metrů, spatřil ten s oční vadou až ze šesti metrů. Navíc řidiči se špatným zrakem během jízdy přečtou jen 77 procent ukazatelů. Čtvrtinu dopravních značek vůbec nepostřehnou. Po čtyřicítce začíná mít většina lidí také potíže se zaostřením na blízko. Asi 20 procent lidí ve věku 50 let a až 90 procent lidí kolem 60 let ztrácí schopnost zaostřit například na palubní desku.

Korigovat krátkozrakost i dalekozrakost sice jedny bifokální brýle dokážou, ale pro mnoho lidí je těžké si na ně zvyknout a při řízení je mohou obtěžovat natolik, že znemožňují soustředění. Trvalé řešení představuje laserová operace. Před pár lety ji podstoupil i automobilový závodník Robert Pergl. „Vidím teď lépe než předtím a kdo ví, možná i to mi pomohlo i k několika vítězstvím,“ řekl.

Na dvou kolech bezpečně

Cyklistika je u nás snad nejrozšířenějším sportem a s rozvojem elektrokol se stává ještě univerzálnější. Mohou ji provozovat mladí a štíhlí, stejně jako lidé „stříbrného věku“ a ti při těle. Svědčí kloubům, srdci i cévám, zkrátka tělu i psychice. Důležité pro bezpečné provozování tohoto sportu je vybrat si správné kolo pro své potřeby a mít dobrou výstroj. Brýle, chránící oči proti větru, slunci i odlétávajícími kamínky nebo muškami jsou její nezbytnou součástí. Speciální cyklistické mají například samozabarvovací skla, která usnadňují přejezdy ze slunné louky do stínu lesa. Řada lidé však potřebuje i dioptrické brýle. Pro sport by měly být speciální s netříštivými skly. Je možné také použít klipy. A samozřejmě existuje řešení v podobě kontaktních čoček. Dnešní medicína nabízí ovšem elegantnější řešení. „Dioptrickou vadu lze natrvalo vyřešit tím nejmodernějším způsobem - laserovou operací očí. Pro sportovce je vhodná operace femtosekundovým laserem, který je zárukou nejvyšší kvality výsledku. Moderní laserové operace jsou velmi bezpečné a šetrné, ošetření je přesné, bezbolestné a dokáže vyřešit různé dioptrické vady i poměrně vysoký počet dioptrií natrvalo. Výhodou laserové operace navíc je, že se ke sportu můžete vrátit už během několika dní,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky Duovize.

Golf, tenis, fotbal i plavání

Oční vady komplikují život i při mnoha dalších sportech. Třeba pro golfistu je dokonalá komunikace „ruka – oko“ nezbytná. Oči mu musí dodat zcela bezchybné informace o okolí, hloubce terénu a co nejpřesněji umožnit odhad vzdálenosti. I nevědomá oční vada může způsobovat menší citlivost na kontrast, či nedokonalou flexibilitu zaostření. Výsledek? Vinou zkreslení špatně vyhodnocená situace a množství odpalů navíc.

Brýle, které vady korigují, vadí nejen při golfu, ale i při tenisu, fotbale, nemůžete je mít při plavání a dalších vodních sportech. Nejsnadnějším, avšak ne zcela definitivním řešením, jsou kontaktní čočky. Ne každý je navíc dobře snáší. „Hraju fotbal už řadu let a brýle mě při sportu stále omezovaly. Nedá se s nimi běhat - padaly mi, překážely mi, měl jsem v nich omezené vidění. Variantou samozřejmě mohly být kontaktní čočky, ale mé oči je nesnesly, proto jsem se rozhodl pro laserovou operaci. Teď si užívám kvalitnější život bez brýlí,“ vzpomíná na motivaci, která ho přivedla na operační sál, fotbalista Dominik K. Primářka Oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová k tomu dodává: „Obtíže při sportu jsou právě jednou z hlavních příčin, proč se na nás lidé obracejí. Častým důvodem jsou zejména kontaktní sporty, dále pak tenis a plavání. Naštěstí máme dnes k dispozici bezpečné a dokonalé zákroky, které nijak nesnižují odolnost oka a zajistí vysokou kvalitu vidění.“

Neplatí mezi lidmi rozšířený mýtus, že při plánování laserové operace je dobré vyhnout se letnímu období. Většinou se zcela zbytečně bojí, že po operaci očí jim lékař zakáže na několik měsíců sportování, koupání, že nebude možné jet na dovolenou…  „Dnešní operační metody jsou totiž natolik šetrné, že se pacienti vracejí do běžného života téměř okamžitě,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka kliniky NeoVize Brno. „Hned po operaci vidí pacient lépe než před zákrokem. O týden později už může sportovat, včetně plavání.“


Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu