Magazín Elita

Víte, že máte v těle lék, který vyspraví zraněná kolena, ramena a svaly?

Víte, že máte v těle lék, který vyspraví zraněná kolena, ramena a svaly?

Trápí vás bolest kloubů, vazů, úponů nebo jste si poranili koleno, rameno či loket a stále vás sužují bolesti? Lékaři vám doporučují jen léky na bolest a operace? A2C ANTI-AGING CLINIC poctil letos v dubnu svou návštěvou doktor Irizarry, uznávaný specialista na sportovní medicínu a léčbu pomocí kmenových buněk. Doktor Irizarry má bohaté zkušenosti s aplikací kmenových buněk do kloubů a poraněných vazů s naprostou přesností. Provádí je totiž pod ultrazvukovou kontrolou. Místo náročného a zdlouhavého procesu léčby poranění a degenerativních kloubních změn volí kmenové buňky. Právě ty vám mohou od nepříjemných problémů ulevit.

Jednodušší alternativou k léčbě kmenovými buňkami je plazmaterapie.„Plazmaterapie je regenerační metoda, která působí na buněčné úrovni za pomoci naší vlastní krevní plazmy obohacené o krevní destičky. Tahle speciálně připravená směs obsahuje o neuvěřitelných 600% více destiček a růstových faktorů, které stimulují kmenové buňky a donutí je k množení a produkci kolagenních vláken, jež přirozeně s věkem mizí,“ vysvětluje primářka kliniky A2C Monika Golková. Poraněná pokožka či klouby tak nemusejí podstupovat chemické ošetření, ale léčbu z vlastního těla. Stačí pomocí speciálního přístroje odebrat krev, v níž se nachází nejrůznější růstové faktory, krevní destičky a pár kmenových buněk. Následně se krev opatrně odstředí a přímo do místa s problémem se aplikují odebrané růstové faktory a krevní destičky. Regenerace postiženého místa je několikanásobně rychlejší, protože se poškození začne hojit s vlastní tělesnou látkou.

Princip plazmaterapie tkví v biostimulaci kolagenových a elastinových buněk, které se nacházejí v pokožce, šlachách i kloubech. „Naše vlastní plazma,“ popisuje Monika Golková, „je bohatá na krevní destičky, umí tyto buňky nabudit a stimulovat je k tvorbě nových buněk. Tím dochází k regeneraci a zřetelnému omlazení pleti či kloubu. Je to neinvazivní metoda, nemusí se aplikovat žádné kortikoidy a léky, které mají bohužel vždycky nějaké nežádoucí účinky.“ 

Zázračné kmenové buňky

Podobně přirozeně a s mnohem větší silou dokážou zdravotní problém vyřešit kmenové buňky, s kterými MUDr. Golková celý týden pracovala společně s doktorem Irizarrym. Rozdíl mezi plazmaterapií a aplikací kmenových buněk se liší zejména v mnohem intenzivnější účinnosti kmenových buněk. Do postižené oblasti jich aplikujeme stovky milionů. Celý proces je náročnější. Náběr tukové tkáně či kostní dřeně, separace a vyčištění kmenových buněk je pochopitelně složitější než samotný náběr krve.

V našem těle se zjednodušeně řečeno nachází dva druhy kmenových buněk. První jsou embryonální, takzvané pluripotentní. Obsahují genetickou informaci o tom, jakou činnost mají zastávat – mohou vyrábět cokoliv. Druhý druh dospělých kmenových buněk, takzvaně multipotentní, mají již manuál toho co vyrábět omezený. Dokáží vytvořit například chrupavku, kost, šlachu….Tyto buňky se nacházejí v průběhu celého našeho života v tuku a kostní dřeni. Právě proto jsou také využívání specialisty v oblasti anti-agingu a při ortopedických zákrocích.

A jak proces léčby probíhá? Kmenové buňky se většinou odebírají buď z kostní dřeně, nebo tuku. Pak se speciální metodou separují, aktivují a aplikují do kloubu nebo k poraněnému vazu. Efekt je ještě mnohem větší než u plazmaterapie. Proč? „V periferní krvi je jen pár kmenových buněk, pokud se nám vůbec podaří zachytit nějaké…. V tomto druhém případě aplikujeme přímo koncentrované kmenové buňky a pracujeme tedy s obrovskou koncentrací, počítáme stovky milionů živých kmenových buněk.  Ty dokážou v místě poškození dovytvářet kost, chrupavku, vaz, dokonce imunitní, nervovou nebo srdeční buňku. V zásadě to funguje tak, že kam je dáte, tam se začnou množit, vytvářet aseptický zánět a místo hojit,“ objasňuje doktorka Golková.

První klient? Můj manžel

Monika Golková se při vzpomínce na svého prvního pacienta, jehož kmenovými buňkami úspěšně vyléčila, usmívá. „Byl jím můj manžel, který spadl na lyžích a poranil si rameno. Bolestí ruku nedokázal ani nadzvednout. Chodil na rehabilitace, všechno bylo marné. Paní doktorka mu na cétéčku řekla, že má natrženou šlachu m. supraspinatu v rotátorové manžetě – tu, která drží ramenní kloub pohromadě – a že se s tím nedá dělat nic jiného, než jíst prášky proti bolesti a až bude místo na operaci, rameno tam rozříznout a šlachu manuálně sešít,“ vzpomíná.

Nejbližší termín operace byl však až za tři měsíce, a tak se rozhodla poprvé vyzkoušet kmenové buňky. Odebrala je z manželovy kostní dřeně a pod kontrolou ultrazvuku aplikovala přímo do poraněného vazu. Úleva byla okamžitá. „Během několika týdnů se šlacha postupně zregenerovala a do měsíce začal rukou hýbat už normálně. Na operaci nešel a po půl roce překvapil paní doktorku na CT vyšetření tím, že trhlinka byla zcela zahojená,“ popisuje jedinečná česká specialistka.

Podle jejího názoru je v tomto typu léčení budoucnost. Tělu jsou totiž kmenové buňky vlastní, proto je pro něj léčba nenáročná. Pro každého, kdo má problém s kolenem či kyčlí – a že je takových lidí opravdu spousta – tak vzniká jedinečná šance na rychlou a úspěšnou léčbu.

Fotogalerie
9660 9661

Další články z rubriky

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Včasné CT vyšetření může zachránit život. V brandýské nemocnici na CT nečekáte a žádanku můžete mít odkudkoliv

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Zadýchávání může mít vážnou příčinu!

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Spánek jako nejlepší ásana pro více energie

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Je čas zasadit! Vyrobte jednoduchou velikonoční dekoraci

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu

Pozor na časté mýty o pylových alergiích. Některé mohou komplikovat léčbu