Magazín Elita

MUZIKÁL GALILEO SE VRÁTIL PO ŠESTNÁCTI LETECH

MUZIKÁL GALILEO SE VRÁTIL PO ŠESTNÁCTI LETECH

Hvězdně obsazený muzikál Galileo má za sebou svou obnovenou premiéru a diváky si získal stejně jako před šestnácti lety. Divadlo Hybernia dalo opětovně zazářit Janku Ledeckému, Sabině Laurinové, Ivaně Chýlkové, Josefu Vojtkovi, Petru Kolářovi, Dušanu Kollárovi, Mojmíru Maděričovi a Ivanu Vodochodskému. Pro herce to byla před léty srdeční záležitost a na účinkování z původního obsazení kývli všichni. Nově naskočila Compeny, kde se  v jejím čele premiérově představil Petr Kutheil s Jaroslavem Parči.

Celý tento ambiciózní projekt spojuje osoba Janka Ledeckého. Zpěvák studoval historické prameny a životopisy. „Když jsem si to potom seřadil na papír, tak se to psalo úplně samo,“ popisuje. Postavám dokázal vdechnout život, což potvrzují i jeho kolegové. „Muzikály Janka Ledeckého jsou pro mě výjimečné už tím, že přinášejí nádherná témata a zároveň skvělou hudbu se skvělými básnickými texty, které jsou nadčasové,“ říká Sabina Laurinová, která v muzikálu hraje Galileovu lásku Miu.

Diváky hned od začátku zaujala velkolepě pojatá scéna. Na té nechyběly věžní konstrukce, dlouhá schodiště či živé antické sochy. Dostat pod jednu střechu takové množství hvězd bylo organizačně velmi náročné, ale takovou příležitost si nemohl nechat nikdo ujít. Většině umělců naskakovaly texty na první dobrou a hvězdná sestava se rychle sladila i po tolika letech. „Je to klasické de-javu. Aneb jak vstoupit do stejné řeky, ale na jiném místě. Všichni jsme se shodli, že nám připadá, jako by ta derniéra byla předevčírem. Takovou pozitivní energii, která se zrodila v divadle Hybernia už při první zkoušce, jsem ještě nezažil,“ popisuje Janek Ledecký.

Ledecký je sice autorem muzikálu, ale režisérské křeslo přenechal Šimonu Cabanovi. Nedocházelo na place k dohadům a hádkám? „Vzpomínám na proces vzniku, kdy to leckdy vypadalo, jako že představení má dva režiséry. Ale byli jsme v souladu a vzájemně jsme se doplňovali. Já navíc v pozici scénografa jsem měl i technickou složku představení na starosti a Janek – znalý všech historických souvislostí – fungoval pro herce skvěle i jako dramaturg. Je to radostné setkání a poznání, že i přes ta léta, o které jsme starší, jsme klidnější, moudřejší a zralí jak víno,“ popisuje Caban.

Na muzikál pečlivě trénovala i Ivana Chýlková. Ta si zpívala už od rána všemožné melodie a těšila se na své kolegy, se kterými si divadelní zážitek ráda zopakuje. „Jankovi se ten muzikál hrozně povedl, udělal nadčasovou věc. Prostor na jevišti dává obrovskou výšku a hloubku. Hudba nádherně plyne a je to strhující,“ popisuje. Muzikál je výjimečným uměleckým zážitkem a svědčí o tom i to, že vstupenky mizí raketovou rychlostí. „Když jsem koukala, jak se prodávají lístky, tak už jsou skoro vyprodané,“ dodává herečka.

V muzikálu se sešli ti nejlepší z nejlepších a alternace se řeší podle jejich pracovního nasazení. „Výhodou je, že všechny alternace jsou takzvaně áčkové. Takže já se těším, jak si to postupně odehrajeme ve všech myslitelných kombinacích. Navíc se jedná o bezkonkurečně nejhvězdnější muzikál u nás. A nikdo tam není obsazen jenom kvůli jménu, ale proto, že jeho interpretace je tvůrčí a pro vyznění muzikálu zásadní,“ prozrazuje Ledecký.

A tak diváci kromě výše zmiňovaných uvidí i skvělé výkony Tomáše Novotného, Bohouše Josefa, Dashi, Elin Špidlové, Pavla Zedníčka, L. W. Frenka, Michala Kavalčíka, Tomáše Trapla či Bibiány Surovčíkové.  

I když se jedná o závažné téma boje jednotlivce za pravdu, tak se ho tvůrcům podařilo odvyprávět v lehce nadsazeném tónu. A dojde i na spousty vtipných momentů. Divák si odnese krásný příběh o lásce, odvaze a statečnosti. A také poselství o tom, že i jednotlivec dokáže změnit svět. „Za pravdu se musí bojovat. A nakonec vyjde najevo. A když to někdy trvá,“ připomíná Janek Ledecký.

A že premiéra byla veliká událost, potvrzuje i účast významných osobností. Kromě alternujících kolegů dorazil Marian Vojtko, Michaela Gemrotová, Zdeněk Barták, Dita Hořinková nebo Roman Štolpa. Divadlo už praskalo ve švech, když na podium vystoupila zpěvačka Elin Špidlová. Během slavnostního uvedení připomněla, že před šestnácti lety bylo mnoho zpěváků z Galilea pouze začínajícími hvězdičkami, zatímco dnes jsou díky neúnavné práci opravdovými hvězdami. A proto se muzikál může pyšnit titulem nejhvězdněji obsazeného hudebního počinu. Není divu, že na konci se dočkal od diváků zaslouženého standing ovation.

Foto: Muzikál Galileo/Divadlo Hybernia

 

Fotogalerie
9266 9267 9268 9269 9270

Další články z rubriky

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Vyšehraní „Dvacetiny… 2004-2024“ …ročník věnovaný vzpomínkám, Bedřichu Smetanovi a síle národní hrdosti

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Cirk La Putyka oslaví 15. výročí představením Okamžik v režii Maksima Komara

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Netypickou trojici Štyrský, Toyen, Heisler představí Švandovo divadlo

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Největší světové popové hity v jedinečné koncertní show se symfonickým orchestrem

Největší světové popové hity v jedinečné koncertní show se symfonickým orchestrem