Magazín Elita

Historie vánočního cukroví

Historie vánočního cukroví

Historie vánočního cukroví dle dostupných zdrojů sahá přibližně k  přelomu 15. a 16. století, kdy první cukroví nemělo ještě dnešní podobu. To nejstarší se připravovalo ze sušeného ovoce, přesněji z hmoty připravené ze sušeného ovoce. Děti je měli nejdříve ke hře, pak je snědly.

Cukroví v historii mělo i ochranářskou funkci, mělo chránit celou rodinu i hospodářství před temnými silami a odtud pochází vykrajovaná zvířátka a postavičky. Cukroví ve tvaru kruhu pro změnu symbolizovalo Slunce. Věšelo se na domy a ovocné stromy.

Cukroví se dle tradice peklo z mouky, pokud možno z vlastní úrody, aby v příštím roce přišla také vysoká úroda. Těsto se z rukou mělo otírat o stromy a zbylá voda z těsta se lila do koryta hovězímu dobytku, aby samci byli plodní, krávy a kozy dobře dojily.

Velká změna přišla až v průběhu 19. století, ale peklo se pouze u bohatých pánů. To, co bylo běžné a dnes už je spíše vzácností, je to, že se i do sladkého přidávalo koření. Chudí pekli spíše z toho, co bylo k dispozici. Nikdy nechyběl česnek  a ani vzácný pepř. Je až překvapivé, že v té době byly nejpopulárnější karamelky.

Až v časech po první světové válce se začalo připravovat  kynuté vánoční těsto, ze kterého se dělalo několik druhů cukroví, do kterého se přidával med, kterému se říkalo medáky. Recept byl jednoduchý, smíchaly se  ingredience: med, cukr, vejce, máslo, mléko, a hladké mouky.  Z těsta se udělaly placky, a ty se po upečení  natíraly čokoládovou polevou.

Ke konci 19. století se začalo dělat škvarkové cukroví, které se peklo především na venkově, ale zachutnalo i ve městě, kde se však více pekly zázvorky z polohrubé mouky a strouhaného zázvoru, strouhaného, cukru a vajec. Až po druhé světové válce se začalo připravovat cukroví i z dražších dovážených surovin.


Další články z rubriky

Jan Horák otevírá Reason: restauraci, kde vše má svůj důvod

Jan Horák otevírá Reason: restauraci, kde vše má svůj důvod

Novinka s chutí červených pomerančů, to je TEEKANNE Mediterranean Red Orange

Novinka s chutí červených pomerančů, to je TEEKANNE Mediterranean Red Orange

Starej Dobrej Gin: Když se rodinný lihovar spojí s hudební scénou

Starej Dobrej Gin: Když se rodinný lihovar spojí s hudební scénou

Pečivo, které zpříjemní školní rána: křupavé domácí kaiserky

Pečivo, které zpříjemní školní rána: křupavé domácí kaiserky

Podzimní únik do Andalusie: Proč je obytňák ideální volba

Podzimní únik do Andalusie: Proč je obytňák ideální volba

Na kole jen s přilbou