Magazín Elita

CHCETE, ABY BYLA VAŠE TVÁŘ KRÁSNĚJŠÍ?

CHCETE, ABY BYLA VAŠE TVÁŘ KRÁSNĚJŠÍ?

Je tu podzim a všichni se snaží nějak podpořit celkovou imunitu našeho organismu, dbát na dostatečný přísun vitamínů i správné a vhodné oblékání, zdravé otužování nebo správnou životosprávu. Imunitu se mnohdy snažíme podpořit i doplňky stavy, z nichž alespoň některé rozhodně nejsou na škodu, ale přesto se ne vždy dokážeme virům a bakteriím ubránit. Nemalou roli v souvislosti s naší obranyschopností hraje také naše pleť. I ona totiž musí bojovat proti vlivům prostředí a ubránit se náporu virů, bakterií, mikrobů a dalších původců řady onemocnění. Právě kůže je totiž vedle ústní dutiny místo, kde imunita začíná. Zdravý stav pokožky a její dostatečná ochrana, sloužící doslova jako štít, by měla být samozřejmostí. Pleť a imunita spolu totiž souvisí více, než se nám může na první pohled zdát! Zjistěte, co jste možná o imunitě nevěděli a podpořte ji v místě, kde skutečně začíná – na povrchu kůže.

Imunitu lze popsat jako schopnost organismu bránit se vnějším vlivům prostředí, které mohou naše tělo poškodit. Jsou to zejména viry, mikroby a bakterie, které se snaží narušit zdravou funkci organismu, napadnout jej a vyvolat patogenní procesy. Právě proti těmto stavům bojuje imunitní systém, který má za úkol zamezit kontaktu virů a bakterií s jednotlivými tkáněmi a buňkami. Dle skutečné síly našeho imunitního systému se následně daří organismu tyto škodliviny překonat či nikoli. Poznáme to pak například častým onemocněním, od respiračních chorob, přes klasické podzimní a zimní virózy až třeba k závažným formám chorob jako jsou nejrůznější nádory.

Imunita však nezačíná uvnitř organismu, jak si celé řada z nás myslí, ale už ve vnějším prostředím. Jedním z něj je oblast ústní dutiny, středního ucha a nosohltanu, přes které se mohou škodlivé látky dostat dále do vnitřních útrob těla. V takovém případě je vhodné dbát na zdravou mikroflóru, která se právě v dutině ústní nachází a která v ideálním stavu tvoří i dokonalý ochranný štít proti všem škodlivým bakteriím mířících dále do organismu. V případě nutnosti, a samozřejmě i preventivně, je možné tyto zdraví prospěšné přirozené bakterie doplňovat například ještě probiotiky i dalšími účinnými postupy.

Vedle dutiny ústní však imunita začíná i na povrchu naší pleti. Kůže je totiž to první s čím se viry a bakterie při svém pokusu o proniknutí do organismu setkají a záleží pak už jen na samotné imunitě kůže, zda mají šanci skutečně do těla proniknout nebo narazí na tolik silný ochranný štít, že jsou odraženy hned v samotném začátku.

Imunita kůže jako základ zdraví

Vše souvisí se vším, a tak není náhoda, že s největším počtem viróz a onemocnění se setkáváme právě v období podzimu a zimy. Na vině není jen sychravé chladné počasí, ve kterém naše tělo snadno prostydne, ale i samotné procesy pleti. V těchto měsících totiž kůže výrazně trpí, ztrácí hydrataci a ceramidy, trpí suchostí, pnutím a na jejím povrchu se objevují drobné ranky – jednoduše řečeno je narušena její bariérová funkce, která plní funkci ochranného štítu proti všem škodlivinám.

 

Právě při narušené bariérové funkci pokožky mají pak všechny viry, bakterie a další škodlivé mikroorganismy doslova volnou cestu dovnitř našeho těla. Pokožka tak s naším zdravím souvisí více, než by nás zřejmě vůbec napadlo.

Zásady pro podporu imunity kůže

Není tak rozhodně pochyb o tom, že s imunitou organismu musíme začít právě od naší kůže. Základem je správná péče, užívání vhodných kosmetických přípravků, které naší kůži dodají komfort a hlavně ochranu. Speciální ochranné přípravky určené pro naši pokožku totiž nesouvisí jen s jarním a letním období, kdy je v hojné míře vystavena slunečním paprskům, ale právě s podzimem a zimou, kdy může být ohrožována ještě více.

Základem v tomto období by tak pro každého měly být speciální bariérové krémy (např. 2Derm), které dovedou na povrchu kůže vytvořit speciální bariérovou vrstvu, pod níž se může narušená pokožka hojit a která zároveň zamezí pronikání všech škodlivin do organismu. Díky bariérovým krémům tak dopřejeme zdraví a krásu nejen naší pleti jako takové, ale podpoříme i její imunitu a tím i imunitní systém celého organismu. Navíc mezi bariérovými krémy můžeme zvolit transparentní i tónovací varianty, které jsou buď určeny na celé tělo (transparentní) nebo na oblast obličeje, krku a dekoltu, kde nahrazují make-upy (tónovací varianta). Zároveň by právě bariérové krémy neměly rozhodně chybět osobám s narušenou a citlivou pletí nebo těm, kteří bojují s lupénkou či ekzémy. V těchto případech se totiž jedná o zasažení imunitního systému a díky těmto krémům je možné stavy onemocnění zmírnit nebo zklidnit, a hlavně nedovolit škodlivinám pronikat dále, do hlubších struktur organismu.

Zapomínat však nesmíme ani na obecné zásady v péči o pleť a podpoře její imunity, a to i v případě, že běžně netrpíme kožními problémy. Během podzimu a zimy totiž až 90 % populace bojuje s určitou formou suchosti pokožky a drobnějšími problémy jako jsou suché či popraskané rty a koutky, záděry nebo další drobné ranky, které se následně mohou stát živnou půdou právě pro proniknutí bakterií a virů do organismu.

Myslet bychom také měli vždy na aplikaci ochranného krému, ideálně 20 – 30 minut před tím, než vyjdeme do venkovního prostředí. Při výběru kosmetiky je vhodné volit takovou, které zaručuje speciální buněčnou ochranu před vnějšími vlivy prostředí a opravdu dbát na důslednou péči. Vynechávat bychom neměli ani naše ruce a zvolit pro péči o ně ochranné hydratační krémy, které jim poskytnou komfort a ochranu a zbaví je nepříjemného pnutí. Jinak řečeno, za každou cenu se snažit naši pokožku chránit a podpořit maximálně její imunitu, aby pro všechny škodliviny tvořila dokonalý štít, přes který nic nepronikne.

To vše samozřejmě musí jít ruku v ruce s celkovou životosprávou a životním stylem a zajistit tak pleti i ochranu takzvaně „zevnitř“.  Důležitý je tak tradičně pitný režim, dostatečný přísun vitamínů, zejména díky konzumaci ovoce, zeleniny, ryb, červeného masa nebo luštěnin. Chybět by neměl ani pohyb a zdravé střídání pracovní aktivity s odpočinkem, stejně jako pravidelný spánek, ideálně ve větrané místnosti.

Pleť a imunita spolu jednoznačně souvisí. Věnujte právě své pokožce náležitou péči, abyste minimalizovali všechny nepříjemné podzimní a zimní onemocnění, virózy a nachlazení, se kterými často bojujeme značnou dobu a které nás dovedou zbytečně vyřadit z provozu.

Tipy pro vás

Připomeňte si kosmetické přípravky, které vám pomohou nejen se správnou detoxikací pleti, ale celkově na ní vytvoří ochranný štít a poskytnou ji ochranu před vnějšími vlivy prostředí a například i před volnými radikály. Ať je váš imunitní systém v dokonalé kondici.

Detox a energie unavené pleti
Antistres Lifting Maska –
vitamínem E a výtažkem zeleného čaje

Krémová pleťová maska ideální pro detoxikaci pleti, dodání energie a posílení unavené a povadlé pleti. Obsahuje výtažek zeleného čaje, vitamín E a kyselinu hyaluronovou, které pozitivně působí na pleť a zajišťují i její ochranu.

167 Kč, 18 ml, www.forlifemadaga.com

Ochrana a výživa zralé pleti
Regenerační krém Hydrooptimal –
s lecitinem, beta-glukanem a rakytníkovým olejem

Příjemný krém pro denní i noční péči ocení především zralá a náročná pleť. Krém obsahuje rakytníkový olej, beta-glukan a hydratační složky, které pleti zajistí potřebnou ochranu, výživu i zvláčnění.

362 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Okamžitá ochrana i stopka vráskám
Collagen Active Sérum –
s 96% kolagenem, kyselinou hyaluronovou a pantenolem

Jedinečné sérum s obsahem 96% kolagenu je určeno, jak pro boj s prvními vráskami, tak i pro pleť v období menopauzy. Díky obsahu unikátních účinných látek dovede pleť skvěle ochránit, vyhladit vrásky a navrátit ji opět elasticitu.

661 Kč, 30 ml, www.forlifemadaga.com

 

Fotogalerie
8624 8625 8626

Další články z rubriky

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zůstaňte v suchu od hlavy k patě! S novou kolekcí Columbia OutDry Etreme Wyldwood to je možné

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Zahradní sezona začíná: Jak se na ni připravit?

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Ovečkárna sází na recyklovanou vlnu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Písecký víkend módy a designu představuje nabitý program i kampaň na Hithitu

Na vlně audioknih