Magazín Elita

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Sezona květáku bez pořádné květákové polévky by nebyla možná.

Ingredience:

  • 1 střední květák
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • sůl, špetka pepře

Postup:

Květák rozdělíme na malé růžice a dáme vařit do osolené vody a pozor, vaříme ho jen do poloměkka.     

Ve druhém hrnci rozpustíme másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zasmahneme, pak přidáme mouku a uděláme světlou jíšku.

Jíšku zalijeme vývarem. Přidáme předvařený květák i s vývarem z něj a vaříme, dokud úplně nezměkne.

Přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, asi tak třikrát strouhneme muškátový oříšek a necháme  2-3 minuty probublávat. Pak už jen dozdobíme čerstvou petrželkou a máme hotovo.

 


Další články z rubriky

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Češi a Slováci vymysleli nový, jemný a ovocný Jägermeister ORANGE

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Medailemi ověnčená značka ROSE GARDEN slaví další úspěchy

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Novinky na nestátních památkách sdružených do celorepublikového projektu Objevuj památky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou