Magazín Elita

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

JAK ČEŠI MÁLEM PŘIŠLI O PRAŽSKOU ŠUNKU

Vzpomenete si ještě na charitativní kalendáře společnosti LE & CO, výrobce těch nejkvalitnějších uzenin, na kterých Martin Dejdar s Jitkou Čvančarovou bojují a pečují o Pražskou šunku, jako o cennost největší? Uplynul nějaký čas a Pražská šunka si s lehkou nadsázkou zaslouží pozornost ostrých agentů. Po mnoha letech totiž Češi, navzdory mnoha námitkám, vybojovali zápis této delikatesy na seznam Evropské unie Zaručených tradičních specialit.

Pražskou šunku údajně jako první začal vyrábět v roce 1857 pražský řezník a uzenář František Zvěřina. Speciálně připravovaná šunka od kosti zakrátko dobyla celou Evropu. V každé zemi si však její zpracování trochu poupravili, ale žádná nechutná jako ta vyrobená u nás.

Společnost LE & CO se věnuje výrobě vysoce jakostních uzenin, přesto mimořádnou pozornost cílí na šunky, které jsou určené dětem. Při jejich výrobě je zcela zapovězeno používání vlákniny, barviva, škrobů a rostlinných či jiných živočišných bílkovin. Obsahují velmi vysoký podíl masa, většina druhů je vyráběna z vysoce kvalitní celosvalové vepřové kýty.

Foto: LE & CO

Fotogalerie
8069 8070

Další články z rubriky

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Užijte si poslední prázdninové dny, třeba ve Dvoře Králové nad Labem

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Gin Felicita – esence Itálie z dílny Lihovaru Poněšice

Barevný parťák do aktovky: pití, které děti milují

Barevný parťák do aktovky: pití, které děti milují

Podzimní Stubaital: Tam, kde se odpočinek snoubí s dobrodružstvím

Podzimní Stubaital: Tam, kde se odpočinek snoubí s dobrodružstvím

Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta

Borůvkové kynuté knedlíky: sladká tradice českého léta

Na kole jen s přilbou