Magazín Elita

VERONIKA SUCHÁ POMÁHÁ, JAK NEJLÉPE UMÍ

VERONIKA SUCHÁ POMÁHÁ, JAK NEJLÉPE UMÍ

Veronice Suché nejsou lhostejné nepříznivé osudy druhých, které slýchává, a tak se rozhodla pomáhat tak, jak nejlépe umí. Nerozvíjí jen zbytečné hypotézy, co by…, kdyby..., ale koná. Společně se svým manželem založili na podzim v roce 2016 Nadační fond Daruj vlasy a jeho prostřednictvím pomáhají onkologicky nemocným ženám a dívkám, které po chemoterapii přišly o vlasy či je zradilo tělo a přišly o vlasy. Uvědomili si, že tyto ženy a dívky často provází soucitné pohledy, které jim připomínají jejich diagnózu, ale ony chtějí jít dál a myslet na lepší zítřky. Samotná práce Veroniku prý po třinácti letech přestala naplňovat a toto byl nový náboj, který měl hlubší smysl. Stala se členkou správní rady a je i ředitelkou nadačního fondu. Přes 10 let žila a pracovala v USA. Za ty roky získala cenné zkušenosti v oboru vlásenkářství i v oblasti podnikání. V nadačním fondu má na starost celkový chod organizace, spolupracuje s donátory a podporovateli. Do její činnosti spadá také komunikace s médii, externími spolupracovníky a partnery.  

Co je přimělo pomáhat právě těmto ženám?

„Během své práce se dostáváme do kontaktu s ženami s vypadávajícími vlasy, pány s pleší, ale i s malými dětmi s hlavičkami, na nichž stěží naleznete vlásek. Setkáváme se s mnoha osudy,“ prozradila Veronika. Po malé odmlce ještě dodala: „Chceme, aby lidé, kteří trpí ztrátou vlasů, ať už vlivem onkologické léčby nebo vlivem psychické či kožní choroby, mohli svůj život žít stejně plnohodnotně, jako kdyby byli zcela zdraví.“ S manželem chtěli nejen pomáhat, ale i ukázat, jak lze pomáhat především onkologickým pacientkám, které přichází o vlasy. Inspirace přišla ze zahraničí, kde podobné projekty fungují už 20 let. Dlouho pracovali na systému a chtěli ukázat směr i dalším organizacím, že to jde a zcela transparentně.

Začátky nebyly příliš uspokojivé

Neodradil je ani nepříliš optimistický začátek. Nevzdávali se, odmítali neúspěch. Konečně přišel den, kdy se karta začala otáčet. S každým dalším týdnem přicházelo více a více darovaných copů. Zvyšoval se i počet fanoušků na Facebooku, připojovaly se partnerské salóny a vzestupný trend se do dnešních dnů nezastavil. „Dnes se nám nabízejí nové a zajímavé spolupráce, kterých bychom rádi využili, protože chceme rozdávat více paruk,“ potvrdila nám Veronika, která se chce projektu věnovat ještě o trochu více než do současnosti. Hned také vysvětlila proč: „Zajistit pro nemocné ženy a holčičky paruku na míru, kterou zhotoví hlavní partner nadačního fondu společnost ProfiBeauty s.r.o. není úplně tak jednoduché. Darujete-li někdo vlasy, musí projít tříděním, měřením, vážením, vyčesáváním a až teprve poté putují k hlavnímu partnerovi společnosti ProfiBeauty s.r.o.,“ nastínila zkrácený proces Veronika.

Věděli jste, že darovat vlasy nadačnímu fondu může kdokoliv, třeba i muži? Vlasy od pánů prý mnohdy bývají kvalitnější než dámské, protože nejsou oslabené barvením a stylingem. Přijímají se však i vlasy prošedivělé či barvené. Ideální délka darovaných vlasů je nad 35 cm, vhodné jsou však i ty nad 20 cm. Vlasy do 35 cm na trhu nemají žádnou výkupní hodnotu, zato delší doslova financují výrobu paruk. Mají totiž hodnotu i několika tisíc korun.

Výroba paruky zpravidla zabere jeden měsíc, jde totiž o velmi jemnou ruční práci, vždy se navíc jedná o zpracování přesně na míru žadatelky. Primární se realizační tým snaží, co nejvíce se přiblížit odstínu, jaký si žadatelka přeje, stejně tak vytoužené délce, jakou často měly její vlasy, než o ně přišla. Komfortní paruky z pravých vlasů stojí 20 a více tisíc a na předpis je jen tak nezískáte…

I vy se můžete podílet na chodu nadačního fondu, pokud do něj přispějete! Díky vám pak mohou ženy a dívky získat paruku na míru zcela zdarma. Všichni dárci jsou uvedeni na seznamu dárců a výše jejich příspěvku je dohledatelná na transparentním účtu.

Více informací o projektu rozhodně naleznete na internetové stránce Nadační fond Daruj vlasy.


Další články z rubriky

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Frisco se teď vrací, zpívají Holki v novém hitu

Pluxee: Více zkrácených úvazků pomůže rozpohybovat pracovní trh

Pluxee: Více zkrácených úvazků pomůže rozpohybovat pracovní trh

Doporučení Svazu podnikatelů ve stavebnictví v souvislosti se stavem digitalizace stavebního řízení

Doporučení Svazu podnikatelů ve stavebnictví v souvislosti se stavem digitalizace stavebního řízení

Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají šanci získat podporu až 160 000 EUR díky novému programu SPICE

Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají šanci získat podporu až 160 000 EUR díky novému programu SPICE

Aliance All4Cyber představila klíčová řešení pro ochranu firemních dat i IT infrastruktury

Aliance All4Cyber představila klíčová řešení pro ochranu firemních dat i IT infrastruktury