Magazín Elita

V BRNĚ NA FESTIVALU CHUTÍ OCHUTNÁTE PIVA Z PADESÁTI MINIPIVOVARŮ

V BRNĚ NA FESTIVALU CHUTÍ OCHUTNÁTE PIVA Z PADESÁTI MINIPIVOVARŮ

Malé pivovary se staly v naší stoleté zemi unikátem. Všechny mají zajímavý příběh a podmanivé kouzlo místa. S velkým rozvojem domácí turistiky přišel i boom regionálních minipivovarů. Nadneseně řečeno, každý týden v roce jeden vznikne.

„Momentálně víme asi o 360 takovýchto podnicích, další čtyřicítka čeká na poslední povolení. Takže můžeme mluvit o čtyřech stovkách,“ vypočítal Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů. Jen za loňský rok ví o čtyřicítce nových „přírůstků“. Stále více oblíbené podniky s výstavem do 10 tisíc hektolitrů navazují na někdejší tradici, rostou u turisticky významných míst.

Dobroty téměř padesátky z nich bude možné ochutnat od 1. do 3. března na Festivalu chutí, který se odehraje na brněnském výstavišti a je součástí tradičních veletrhů potravin a nápojů, v čele s veletrhem SALIMA.

Pro třetinu turistů je minipivovar cíl

Vzniku minipivovarů nahrávají i čísla, která vzešla z průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Tři turisté z deseti malé pivovary vyhledávají jako svojí cílovou destinaci, téměř polovina zákazníků je připravena si za lokální zlatý mok i připlatit.

Velkých pivovarů je v České republice 45 a tvoří 98 procent veškerého výstavu, který byl v roce 2016 20 milionů hektolitrů. Malé pivovary výborně doplňují trh velkých hráčů a nabízejí chuťově rozmanitá piva, často spojená s lokálním příběhem a vazbou na místní region. „To je jejich síla. Každý měsíc mohou vytvořit nový speciál, to u velkovýroby není možné,“ popsal Radovan Koudelka. I v případě minipivovarů je gró výroby tradiční ležák plzeňského typu, zkouší se však právě belgická piva, ale a podobně.

A co je kromě příběhu pro minipivovar důležité? „Samozřejmě sládek, ten je vlastně takový šéfkuchař a za jeho výtvory se – stejně jako v restauraci – zákazníci vrací,“ řekl Koudelka ze svazu minipivovarů. Těch je vzhledem k raketovému nárůstu podniků nedostatek a právě i svaz se zasazuje o jejich vyšší počet a vzdělávání. Situace se řeší například i tak, že jeden sládek spolupracuje s více podniky a v každém minipivovaru má spolehlivého odborníka, který „jeho“ pivo pohlídá.

Pivní speciály na Festivalu chutí

První ročník Festivalu chutí přivítá na padesát českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci ochutnají stovky piv a chybět nebudou ani jedinečné pivní speciály. Svůj nejsilnější speciál přiveze i Hauskrecht a k vyzkoušení bude i Divadelní masopustní speciál. Další speciály ochutnáte u Nachmelené opice nebo Pegasa. Zajímavá jsou i piva od pivovaru Faltus, jehož majitel pojmenovává produkty po svých blízkých. Setkáte se tak například s pivem Andrea, Kryštof nebo Viktor.

Kromě piva ochutnají návštěvníci Festivalu chutí i další dobroty, například sýry, paštiky, těstoviny, masné výrobky, med, cukrovinky nebo výborné mošty.

Fotogalerie
7591

Další články z rubriky

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

RIO váš superfood pro vaši obědovou pauzu, díky kterému neztratíte svou pracovní flow

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku  a další tipy od Miele

Vánoční pohoda plná vůní a tradic: recept na skvělou vánočku a další tipy od Miele

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Ručník, župan a karavan. Vyrazte do maďarských termálů

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Inspirace pro milovníky ovocných pálenek

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Světlo a tradice, které rozzáří nejen české Vánoce

Levandulové údolí