Magazín Elita

CÍTÍM SE BÝT NA SVÉM MÍSTĚ, ŘÍKÁ ZPĚVAČKA TEREZA ČERNOCHOVÁ

CÍTÍM SE BÝT NA SVÉM MÍSTĚ, ŘÍKÁ ZPĚVAČKA TEREZA ČERNOCHOVÁ

Upřímná, přímočará, výsostně muzikální. Ostatně má být po kom, že? To je zpěvačka Tereza Černochová, která je už skoro rok součástí skupiny Monkey Business. Jak se v kapele cítí, jaké má další hudební sny a přání, jak zpětně hodnotí třeba své prozatím poslední album Škrábnutí a také jak zvládá svou dcerku Lauru, o tom je právě tento rozhovor

Jak byste zhodnotila váš letošní rok, co se práce týče?

Pocit maximálního štěstí... tak bych to asi hodnotila. A doufám, že v tom dalším roce to půjde ještě dál. První rok s Monkey Business coby člen kapely byl pro mě božský. Jsem i ráda, že jsem na jaře dotáhla dle svých představ do koncertní podoby svůj sólový projev. Bylo to krásné symbolické rozloučení s minulým obdobím. Teď je období být týmovým hráčem v nejlepší kapele mého vesmíru. A tou je pro mě Monkey Business.

 Co soukromí? Něco nového? Další dítě neplánujete?

Znáte tu větu: Jestli chceš rozesmát Boha, tak mu sděl svoje plány. (smích)

Jak se cítíte v kapele Monkey Business a jak velký máte na koncertech prostor?

Cítím se být na správném místě. Víte, my se známe už čtrnáct let. Mezitím jsem byla častým hostem na jejich koncertech. Stali se z nás velcí kámoši, řekla bych i životní. Takže s některými trávím i volný čas, hory a letní dovolené. To všechno bylo velkou výhodou pro jejich rozhodování, zda po odchodu Tonyi Graves budou mezi sebe chtít nový ženský element. Ten element, který mají prověřený a který nijak extra neprudí. (smích) U nikoho z nich jsem neorodovala za to, abych byla jejich součástí. Prostě to tak nějak vyplynulo samo. Každého z nich si velice vážím. Dostávám na jevišti víc a víc prostoru, protože je asi moje energie tak nějak baví. Je mi v jejich přítomnosti dobře a troufám si tvrdit, že je to vzájemné.

Repertoár píše Roman Holý?

Ano. Roman je bezednou studnicí groovů, nálad, riffů, slok a refrénů. Je z nás pro kapelu nejvíc pracovitý. K tomu má ohromný přehled o hudbě, neznám nikoho takového. Má velkou představivost, vkus a cit. Tato mozaika mu dohromady dává ten výsledný „šlap“, kterým ostatní uhrane. Akorát začínáme točit novou desku Monkey Business. Hudby od Romana je spousty, ale podstatnou součástí je samozřejmě i text. A s tím se trochu pereme. I když zpíváme v angličtině. Tahle kapela si velice zakládá na významech textů, na jejich splavnosti a zároveň neotřelosti slov. Takže to není jen tak. Náš textař Vráťa Šlapák sedí už několik měsíců v horkém křesle a píše. (smích)

Po sólových koncertech se vám nestýská, máte něco v plánu?

Víte, já vlastně ani nevím, zda toto téma chci ještě otevírat. Kdybych to měla shrnout, tak mám dojem, že se mi moc nedařilo být sólovou zpěvačkou. Možná jsem byla pro někoho příliš velký sobec a dělala jsem jen to, co jsem v muzice chtěla. A to je od mainstreamu opravdu hodně vzdálené. Já to ale jinak neumím. Jela jsem toto léto s MB hodně festivalů a městských slavností, viděla jsem teď po dlouhé době Slavíka - a upřímně, nestačím se divit, co se lidem líbí. Sólových koncertů můžu mít, kolik chci, ale musí to někdo zaplatit a hlavně musí na to někdo přijít! Víte jaké to je, když jedete hrát se super muzikanty a na koncertě v sále pro sto lidí jich je jen deset? Brrr. Na to máte nervy jen chvilku. Navíc vás to neuživí. Proto se mně ulevilo, když jsem mohla sólové zpívání pozastavit a naskočit k Mankáčům.

Pokud byste měla šanci natočit další sólové album, jaké by bylo?

No, já vlastně už na něčem pracuji. A tentokrát opravdu sama. Konečně mám svoje domácí studio a denně, když je moje dcera ve školce, se tomu věnuji. Můžu jen prozradit, že to bude pod hlavičkou Monkey Business. A víc už neřeknu, nechte se překvapit.

Jak se s odstupem času díváte na album Škrábnutí. Já si ho pouštěl  znovu nedávno a myslím, že je to hodně nadčasové deska..

Já jí zbožňuji. Nechci se chvástat, ale je to fakt čirá nádhera. Třeba si časem najde cestu k více posluchačům.

Také doufám... Máte ještě nějaké další pěvecké aktivity, abyste se cítila profesně vytížená?

Moc času mi nezbývá, nezapomeňte, že jsem matka. A jsem s holčičkou sama. Monkey Business jezdí hrát v průběhu celého roku, většinou o víkendech. Proto jsem nesmírně vděčná svojí mamince, že Lauru většinu víkendů v roce hlídá. Občas se k tomu hraní připojí i G-Point Hunters, Roman, Matěj a já... večírkový hudební set. Sem tam někdo zavolá a požádá mě o hostování. V loňském roce jsem byla například součástí fantastické Bernsteinovy mše. A teď jsem měla nedávno krásný zážitek s Maranatha Gospel Choir. Je to pražský gospelový sbor... Já vím, už to zní divně. Ale mají dobře udělané vokální aranže a skvěle sladěné hlasy.  Navíc je doprovází super kapela. Zazpívali jsme si společně dva gospely a měla jsem teda husí kůži až za ušima. Určitě spolu příští rok zase něco uděláme.

Co vás ještě čeká do konce roku a jak, kde a s kým hodláte trávit Vánoce?

Moc ráda bych všechny pozvala na tři koncerty Monkey Business do Lucerna Music Baru, 12., 13. a 14. prosince. Tam se vydáme ze svých posledních sil a energií a budeme se těšit na Vánoce, období naprostého materiálního šílenství a obžerství. (smích)

Dáváte si novoroční předsevzetí?

Já mám spíš vždy přání, abychom byli v tom dalším roce fyzicky i psychicky stabilní a byli příjemně překvapeni, co nám ten další rok přinese. A abychom sebrali odvahu a nepodporovali vlivné blbce a bránili se proti bezpráví.

Robert Rohál

Foto archiv Tereza Černochová

Fotogalerie
7255

Další články z rubriky

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Dr. Zuzana Macko ví, jak udržet mladost a svěžest svých klientů

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Český otužilec překonal světový rekord slavného Wima Hofa, bosé běhání mu změnilo život

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Nevadí, že ve filmovém dramatu Sucho není třeskutý humor či vtipné průpovídky

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti

Jan Levora: Mám všechny své překlady rád, jako rodič má rád všechny své děti