Magazín Elita

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

VEGETARIÁNSKÉ VZPOMÍNKOVÉ HODY

Italská kapustičková dvouzrnková polévka
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
6 šálků vývaru
2 velké mrkve
2 šálky dvouzrnky
sůl, pepř
asi 20 malých růžičkových kapustiček
1 konzerva sterilovaných loupaných sekaných rajčat
strouhaný parmazán

Postup:
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme na oleji, přidáme na kolečka nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nasekaný česnek a tyminán. Vše řádně promícháme a restujeme na mírném ohni ještě asi 5 minut. Přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, předem přes noc namočenou pšenici dvouzrnku a zalijeme vývarem. Osolíme a vaříme asi 15 minut.  Nakonec přidáme rajčata a očištěné na poloviny rozkrojené kapustičky. Vaříme do změknutí asi dalších 20 minut. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

 

Řecké tzatziki
1 salátová okurka
1 stroužek českého česneku
sůl
300 g hustého řeckého jogurtu
trochu čerstvého kopru
1 lžíce olivového oleje
snítky máty na ozdobu

Postup:

Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přecedíme přes jemné sítko tak, aby z okurky vykapala veškerá šťáva (tu můžeme později použít jako základ osvěžující limonády). Česnek oloupeme a utřeme se solí. Nastrouhanou okurku smícháme s česnekem a jogurtem, přidáme nasekaný kopr a olivový olej a necháme asi 25 minut v chladu uležet. Podáváme ozdobené mátou.

 

Libanonský salát tabouleh
2 hrnky celozrnného kuskusu (např. Bioharmonie)
1 citrón, 5 šťavnatých rajčat
1 malá okurka
1 červená paprika
2 šalotky
4-6 lístků máty
hrst sladkolisté petržele
1 stroužek česneku
5 polévkových lžic olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Postup:

Kuskus nasypeme do misky, přelijeme 3 hrnky vroucí vody a necháme dojít pod pokličkou (občas načechráme vidličkou). Poté pokapeme citronovou šťávou.  Očištěnou nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou petržel smícháme s kuskusem. Přidáme najemno nakrájené lístečky máty a oloupaný utřený česnek. Vmícháme olivový olej, bylinnou sůl a pepř a necháme v chladu odležet, aby se chutě propojily.

Více inspirace naleznete například na stránkách Bioweb.cz. či Naše Biofarma

 

Fotogalerie
6956 6961

Další články z rubriky

Kam na podzimní prázdniny? Do Třebíče!

Kam na podzimní prázdniny? Do Třebíče!

Luxusní gurmánské menu a sváteční atmosféra, která promění adventní čas v nezapomenutelný zážitek

Luxusní gurmánské menu a sváteční atmosféra, která promění adventní čas v nezapomenutelný zážitek

Benátky nemusí být jen v Itálii. Už jste navštívili ty na severu?

Benátky nemusí být jen v Itálii. Už jste navštívili ty na severu?

Solný květ Flor de Sal v limitované edici v keramické dóze je skvělý tip na dárek

Solný květ Flor de Sal v limitované edici v keramické dóze je skvělý tip na dárek

Vánoce s jedinečnou hořkosladkou chutí likéru Becherovka

Vánoce s jedinečnou hořkosladkou chutí likéru Becherovka