Magazín Elita

BEATA RAJSKÁ MÁ PLNÉ RUCE PRÁCE!

BEATA RAJSKÁ MÁ PLNÉ RUCE PRÁCE!

Málokdy se stane, že dámské kostýmy do muzikálu navrhuje jedna z nejúspěšnějších českých návrhářek. V případě muzikálu Janka Ledeckého IAGO byla oslovená a po několika schůzkách vlastně přemluvena Beata Rajská. O tom, že má plné ruce práce, není vůbec pochyb, vždyť premiéra je už 21. Září. Její kostýmy budou jistě v Divadle Hybernia drahokamy. Druhá kostýmní konzultace Dashy – představitelky Bahiyi a Aničky Slováčkové, která ztvární Desdemonu, proběhla za přítomnosti novinářů v butiku Beaty Rajské.

Do šatů uznávaná návrhářka vtiskla svůdnou ženskost, která je typická pro její tvorbu. Diskuse o kostýmech se odehrávala jako videokonference a hlavní slovo měl americký režisér Johnson. Po dvou a půl hodině diskusí bylo jasné, jak by asi kostýmy měly vypadat. Každá herečka bude mít několik převleků a i company a s alternacemi se počet kostýmů vyšplhal dokonce na více než sedmdesát.

Divadelní kostýmy mají svá specifika. Jaká? Tak to nám prozradila Beata Rajská: „Do výroby jsem zapojila větší část dílny a musím říct, že malinko bojujeme. Zatím co v naší tvorbě převládají krejčovské finessy a fajnovosti, tady to je i o velké pevnosti a třeba o způsobu převlékání. Na jevišti se často počítají minuty,“ a pokračovala o tvorbě: „Dát dohromady ucelenou koncepci je mimořádně obtížně, například Bahiya (Dasha) je dívka z Orientu, ale strašně tíhne k Evropské kultuře, takže vzniká jakási směs, kterou přisuzuji Bahiyi i v oblékání. K tomu je třeba počítat i s kombinacemi materiálů a určitě bude pro ni typický třpyt a lesk. U Desdemony (Anička Slováčková) jsme pojmenovali její noční košilku jako „umírající“ a hned je každému jasné, o jakou scénu půjde.“ vyzradila návrhářka Beata Rajská.

Jedna z našich nejlepších zpěvaček Dasha o muzikálu IAGO ví již několik let. Tehdy jí oslovil autor muzikálu Janek Ledecký a požádal jí o natočení demo snímků a zároveň vyslovil přání, aby až se muzikál bude u nás připravovat, jestli by se zhostila role Bahiyi.

Pár slov k muzikálu nám Dasha vyzradila: „Bahiya je sice menší, ale výrazná role s úžasnou písní. Proč jsem se rozhodla účinkovat v Iagovi je jasné. No přece spolupráce s Jankem. Jeho díla mě baví a jsou vždy na chytrá témata, stejně jako jejich zpracování. Hudbu znám, slyšela jsem před lety všechny demosnímky. Teď jsem zvědavá na kostýmy. Zárukou je Beata a myslím, že nebude třeba řešit žádné připomínky.“ dodala Dasha.

Rychlé léto díky spoustě práce zažívá Anička Slováčková, o své roli Desdemony zatím ví pouze to, co je známé všem, kteří znají původní drama od Shakespeara. Je zvědavá, co zajímavého vytvořil autor Janek Ledecký a s čím novým přijde režisér nové inscenace. To vše by mělo být jasné v nejbližších dnech, kdy se v Divadle Hybernia uskuteční první čtená zkouška.

Anička, která nyní jde po úspěšném televizním pořadu z role do role, sdělila: „Role Desdemony byla jasná od začátku, je to dramatická role, která skončí tak pochmurně, ale vzala jsem ji s obrovskou chutí i díky tomu, že vím, kolik mých přátel a kolegů je již v muzikálu obsazeno. Také jsem viděla představení Iaga. Hudba je krásná a zvláště party Othella a Desdemony mě uchvátili. Bylo pro mě překvapením, že kostýmy navrhuje Beata. Moje máma má od ní nejedny šaty a vždy si je pochvalovala a nosila s velkou úctou. Určitě jí, tak skvělé umělkyni, nebudu do tvorby mluvit. Těším se, až si šaty od ní budu moci obléknout.“ řekla na zkoušce Anička Slováčková.

V rolích Desdemony alternují také Lucie Černíková a Dominika Richterová a s Dashou se budou střídat Markéta Poulíčková a Monika Sommerová.

 

Foto: archív Muzikál IAGO

http://www.iagomusical.cz/

 

 

Fotogalerie
6894 6895 6896

Další články z rubriky

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Odvážná Hanka Holišová, stres Terezy Maškové a dojemné přání Vaška Noida Bárty

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Na vlně audioknih