Magazín Elita

WINTONŮV POMNÍK V PRAZE ODHALÍ LADY MILENA GRENFELL-BAINESOVÁ

WINTONŮV POMNÍK V PRAZE ODHALÍ LADY MILENA GRENFELL-BAINESOVÁ

Památník Rozloučení věnovaný rodičům Wintonových dětí odhalí lady Milena Grenfell-Bainesová – poslední z Wintonových dětí, která je také známá jako lady Remoska

27. května 2017 v odpoledních hodinách bude na hlavním nádraží v Praze odhalen památník Rozloučení. Jeho posláním je už navždy připomínat neuvěřitelnou odvahu rodičů židovských dětí, kteří v sobě našli tu sílu a dokázali své děti posadit do vlaku, i když tušili, že nikdy neuvidí, jak budou vyrůstat, kým budou a jaké budou jednou jejich děti.

Památník věnovaný siru Nicholasu Wintonovi, který tyto dětské transporty organizoval, existuje, taktéž památník Wintonových dětí, ovšem na rodiče samotné – skutečné hrdiny – donedávna v těchto souvislostech nikdo nemyslel. S nápadem přišel před pár lety Hugo Marom a předloni se ho iniciativně ujaly přeživší Milena Grenfell-Bainesová (rozená Fleischmannová) a Zuzana Marešová. Památník bude představovat replika autentických dveří vlaku, jímž děti odjely, a na skle dveří budou z jedné strany zobrazeny dětské ruce, z druhé strany ruce dospělých. Odlitky byly vytvořeny podle rukou výše uvedených dam a pravnoučat Mileny Grenfell-Bainesové.

Z bezpečnostních důvodů nebude přesný čas slavnostního aktu uváděn a hlavní nádraží bude pro veřejnost na chvíli dokonce uzavřeno.

 

Milena Grenfell-Bainesová

V roce 1939 nastoupila jako téměř desetiletá do Wintonova vlaku, který ji odvezl na britské ostrovy a tím jí zachránil život. Absolvovala Československou státní střední školu ve Velké Británii, aby se posléze stala pečovatelkou v jeslích, guvernantkou ve Francii, manželkou inovátorského architekta sira George Grenfell-Bainese, matkou, překladatelkou, učitelkou i organizátorkou kuchařských kurzů a zakladatelkou spolku přátel Liverpoolské filharmonie.

Dlouholetá předsedkyně British Czech and Slovak Association, patronka Nadace Emy Destinnové, čestná občanka měst Proseč a Preston, laureátka ceny Gratias agit za šíření dobrého jména naší vlasti ve světě oceněná Řádem britského impéria za služby hudbě je však především dámou s velkým srdcem, známou jako Lady Remoska.

Lady Remoska

Malý příběh o velkých věcech a množství úžasných receptů dvou osobností světa jídla. Remosky, tvořící už více než půl století nedílnou součást naší kulinární kultury, a Mileny Grenfell-Bainesové. Drobné dámy s mimořádným osudem a energií, díky které vykročil český divotvorný hrnec na cestu zahraniční slávy. Vyprávění o jedné cestě vlakem sira Nicholase Wintona, odvaze, lásce, obyčejných hodnotách, kterým se říká opravdové, i o tom, jak připravit jídla plná života pro nedělní rodinný oběd, večeři s přáteli nebo jen tak pro potěšení. Pohlazení na duši!

Kniha vychází s předmluvou Michala Petrova, autora Retro ČS. Provázejí ji dobové fotografie a krásné fotografie Anny Édes a Kristýny Čižinské.

Jedinečný příběh holčičky z Wintonova vlaku, která světu objevila legendární českou Remosku

Více o lady Mileně Grenfell-Bainesové a „kuchařce jejího života“ Lady Remoska.

 

Fotogalerie
6701 6702

Další články z rubriky

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál o božském zpěvákovi putujícím za snem o dokonalém popu

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Nejznámější dílo Jana Amose Komenského opět ožije!

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Na vlně audioknih