Magazín Elita

S JAREM PŘICHÁZÍ I ČAS RŮŽOVÝCH VÍN

S JAREM PŘICHÁZÍ I ČAS RŮŽOVÝCH VÍN

Bílá a červená vína vždy na jaře na chvíli vystřídají růžová vína. Jsou považovaná za vína sezónní, která patří na stůl hlavně na jaře a v létě. Proč tomu tak je?

„Odpověď je poměrně jednoduchá. Růžová vína jsou v chuti více osvěžující, než vína červená, navíc se pijí vychlazená. Na druhou stranu nemají tolik kyselin jako vína bílá, díky čemuž se hodí k dlouhému pití za teplých večerů,“ vysvětluje marketingová ředitelka Vinařství Ludwig Liana Hrabálková. Růžovým vínům sluší hlavně konzumace na čerstvém vzduchu, třeba při letním grilování.

Odborníci i milovníci vína již dlouho dobře vědí, že moravská „rosé“ patří k nejlepším na světě. Oproti ostatním vinařským zemím se totiž u nás produkují růžová vína s vyšší pikantnější kyselinkou a primární ovocnou aromatikou, díky čemuž si růžová vína udrží svou kvalitu i několik let. „Vynikající úroveň tuzemských růžových vín dokládají i úspěchy na mezinárodních soutěžích, třeba naše nedávné stříbro za růžový Merlot na prestižní soutěži Hongkongu,“ upozorňuje Liana Hrabálková s tím, že velkou výhodou tuzemských růžovek je také jejich odrůdová pestrost – díky čemuž si každý vybere svého favorita.

Vinařství Ludwig, sídlící v nádherném prostředí Modrých hor, připravilo na letošní rok tři svěží růžová vína, která lze také krásně využít v gastronomii. Růžové André pasuje k lososovému tataráčku, Zweigeltrebe se hodí třeba k bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem a Frankovku můžete servírovat k těstovinovým salátům. Obecně se růžová vína hodí také k ovocným salátům nebo je můžete využít při přípravě osvěžujících letních koktejlů.

Vedle růžových vín zažívá vinařství Ludwig velký úspěch se svou řadou Culinary, do níž zařazuje pouze výběry z hroznů z těch nejlepších ročníků a poloh. „Vína z této řady jsou určena pro nejmlsnější a nejvíce náročnou skupinu konzumentů,“ přibližuje unikátní kolekci pro fajnšmekry Liana Hrabálková a současně vybírá odrůdu, která jí dělá v poslední době velkou radost.

„Pro mě osobně je jedničkou našeho vinařství dlouho opomíjený Ryzlink vlašský. Bývala to taková Popelka mezi víny, ale v posledních letech se pomalu stává princeznou. Na Ryzlinku vlašském se velmi dobře pozná schopnost sklepmistra vytvořit skvělé víno i v méně příznivém ročníku, takže můžeme říci, že tato stará a tradiční středoevropská odrůda téměř nikdy nezklame,“ uzavírá marketingová ředitelka Vinařství Ludwig.

www.vinnesklepy.cz


Další články z rubriky

Letní cestovatelská hra Dream Race má i úkoly od Járy Cimrmana

Letní cestovatelská hra Dream Race má i úkoly od Járy Cimrmana

Průvodce zdravou konzumací alkoholických nápojů

Průvodce zdravou konzumací alkoholických nápojů

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Zrekonstruované pokoje v hotelu Hvězda nabízí kombinaci historické dědictví a moderního designu

Zrekonstruované pokoje v hotelu Hvězda nabízí kombinaci historické dědictví a moderního designu

Vychutnejte si Prahu v exkluzivním hotelu The Emblem

Vychutnejte si Prahu v exkluzivním hotelu The Emblem

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM