Magazín Elita

PROVOZ STAROMĚSTSKÉHO PIVOVARU U SUPA BYL SLAVNOSTNĚ ZAHÁJEN

PROVOZ STAROMĚSTSKÉHO PIVOVARU U SUPA BYL SLAVNOSTNĚ ZAHÁJEN

Nejstarší pivovar s hostincem v Praze U Supa svoji historii začal psát již v 15. století. Je umístěn v přízemních prostorách domu, který dříve nesl názvy: U supa, U Kindlů, U Kaplířů, U Kondlů či U zlatého supa. Odhadli byste, kde se nachází? Najdete ho v jedné z nejstarších a nejrušnějších ulic pražského Starého města, v Celetné ulici 22, zhruba uprostřed Královské cesty.

Pivovar a restauraci U Supa zdobí pozdně gotické renesanční klenby. V roce 1804 zde mimo pivovar se sladovnou sídlila továrna na bižuterii a roce 1861 světoznámá tiskárna Mercy a zlatník Gindl. Poslední rekonstrukci organizovala v roce 2016 společnost La Gare Restaurants, jež má ve svém portfoliu Dům francouzské gastronomie La Gare, Les Moules a Vozovnu Stromovka.

Pražská Celetná ulice spojovala východní Čechy s hlavním pražským tržištěm – Staroměstským náměstím. Její jméno je odvozeno od slova „calty“, pletené housky z kynutého těsta, které nabízeli místní pekaři. Nyní zde místo pekařů najdete prodejce suvenýrů, občerstvení, turistických atrakcí a mj. také jeden ze vstupů do historického objektu Karolinum, sídla Univerzity Karlovy.

Generálním dodavatelem výrobní technologie minipivovaru U Supa – s maximální roční kapacitou 1100 hektolitrů – jsou Pacovské strojírny, a. s.

Varna, tedy hlavní část celého zařízení, je prosklená a umožňuje hostům sledovat proces vaření piva v přímém přenosu. Toto unikátní zařízení nenajdete nikde jinde v Čechách a v Evropě pouze na čtyřech místech včetně Pivovaru U Supa. Vaří tu spodně kvašený světlý ležák SUP a tmavou čtrnáctku.

Sládkem pivovaru se stal Ivan Chramosil, který nese titul emeritní sládek, jeho zástupcem a pomocníkem je Martin Melzer, který bude pod vedením vysoce ceněného odborníka získávat znalosti a nabývat zkušenosti. Ivan Chramosil, legenda českého pivovarnictví, se před studiem Střední průmyslové školy potravinářských technologií v pražské Podskalské ulici vyučil v pivovaru Staropramen na Smíchově. Tam také po vojně nastoupil. V 25 letech přijal nabídku stát se sládkem pivovaru u Fleků, zde působil 44 let. Jeho praktikanty jsou například sládek Berka z Plzeňského prazdroje nebo sládek Boček, který vede Budějovický Budvar.

Ivan Chramosil je známý i v zahraničí. Čtrnáct let působí jako certifikovaný člen degustační poroty Mistrovství Evropy piv, Europe Beer Star, kterou organizuje Doemens Schulle – soukromá pivovarská škola s nejlepší odbornou pověstí v pivovarském sektoru nejen v Evropě, ale i ve světě. Opakovaně je zván do USA do soutěže World Beer Cup a spolupracuje s mnoha pivovary po celém světě. Za svou kariéru získal mnoho ocenění, mimo jiné i Sládek roku a byl uveden do pivovarnické síně slávy.

Slavnostního otevření pivovaru se, zúčastnili také rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima, Ing. Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1 a další představitelé kulturního a veřejného života a milovníci gastronomie a piva. Na zdar, úspěch a výbornou chuť piva si čerstvě natočeným půllitrem spodně kvašené světlé dvanáctky připili všichni přítomní.

Fotogalerie
6470 6471 6472 6473

Další články z rubriky

Letní cestovatelská hra Dream Race má i úkoly od Járy Cimrmana

Letní cestovatelská hra Dream Race má i úkoly od Járy Cimrmana

Průvodce zdravou konzumací alkoholických nápojů

Průvodce zdravou konzumací alkoholických nápojů

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Zrekonstruované pokoje v hotelu Hvězda nabízí kombinaci historické dědictví a moderního designu

Zrekonstruované pokoje v hotelu Hvězda nabízí kombinaci historické dědictví a moderního designu

Vychutnejte si Prahu v exkluzivním hotelu The Emblem

Vychutnejte si Prahu v exkluzivním hotelu The Emblem

ŠTĚSTÍ PŘEJE PŘIPRAVENÝM