Magazín Elita

HANKA KYNYCHOVÁ POMÁHÁ POHYBEM OBĚTEM DOMÁCÍHO NÁSILÍ

HANKA KYNYCHOVÁ POMÁHÁ POHYBEM OBĚTEM DOMÁCÍHO NÁSILÍ

Tour „Pohyb pomáhá 2“ se vší parádou odstartovala v Praze 18. února, a to se vší parádou, naše nejznámnmější cvičitelka Hanka Kynychová. Projekt hostila Nuselská radnice na Praze 4. Známými osobnostmi se to tu jen hemžilo.

již podruhé Hanka Kynychová spojila síly s Policií ČR, aby pomohla cíleně šířit prevenci o domácím násilí, které před více než dvaceti pěti lety prožila i ona s bývalým partnerem. Byly to prý nehezké tři roky. Akci zahájila zamyšlením se nad tím, co ji, krom jiného, přinesl první ročník: „Když jsem v loňském roce veřejně přiznala, že jsem byla obětí domácího násilí, všechny rány se mi znova otevřely, tělo mi vibrovalo a nebyly to hezké chvíle,“ vypověděla své pocity známá cvičitelka, která se snaží prostřednictvím tour šířit informace, že se ženy agresora nesmí bát a musí se z jeho vlivu vymanit. Tour „Pohyb pomáhá 2“není jen o skupinovém cvičení žen a informacích o zdravém životním stylu, ale také o tom, jak správně reagovat v případě napadení agresorem nebo jak pomoci kamarádce či blízké ženě, která má agresora doma.

Druhý ročník byl odstartován Hankou Kynychovou za účasti známých osobností. Akci přišli podpořit: Olga Lounová, Klára Doležalová, Linda Finková, Jana Adamcová, Kristýna Janáčková, Dáša Zázvůrková, Libuše Vojtková, Hana Gregorová, Kate Matl, Miriam Chytilová a Marek Dědík s partnerkou. Největší radost jí a celému týmu však udělal zájem samotných žen, které si přišly společně zacvičit. Právě ony se staly jasným důkazem toho, že tento a obdobné programy mají smysl. Herečka a dabérka Miriam Chytilová pronesla jednu velmi důležitou větu, kterou bychom si měli pamatovat: „Ne vždy máte sílu se sami od sebe svěřit. Takže pokud vidíte, že vaše blízké nebo kamarády něco trápí, zeptejte se. Třeba se pak rozpovídají a nebude pro ně tak těžké svěřit se jim s něčím tak těžkým, jako je domácí násilí.“

To Klára Doležalová naštěstí osobní zkušenosti s domácím násilím nemá, ale měla vážné důvody, proč akci podpořit: „Rozhodla jsem přijít hlavně proto, že jsem máma dvou dcer a proto tuto problematiku vnímám velmi citlivě a jsem ráda, že se osvěta touto formou realizuje. Je důležité, aby ženy věděly, co si k nim smí muž dovolit a co ne,“ vysvětlila známá moderátorka.

Tour „Pohyb pomáhá 2“ pořádá Policie ČR ve spolupráci s Hankou Kynychovou v rámci preventivní kampaně projektu „Zkus to říct“, která je zaměřená na problematiku domácího násilí a násilí uplatňovaného na ženách. „Hanku Kynychovou jsme si vybrali proto, že se kolem ní soustřeďují ženy, které jsou naší cílovou skupinou. Domácím násilím si buď prošly na vlastní kůži, nebo je pácháno v jejich okolí,“ vysvětluje pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanováz Policejního prezidia ČR.

„Sobotní akce v pražských Nuslích byla velmi vydařená. Policejní preventisté, interventka i kriminalisté byli ze strany návštěvníků oslovováni s dotazy na řešení násilí v rodinách. Potvrdila se tím tedy naše loňská zkušenost, že osoby žijící v domácnostech  s agresory tuto akci vyhledávají a chtějí se poradit, jak celou situaci mohou řešit.“

Skvěle zareagovala Hana Gregorová, která svým vyjádřením všechny pobavila: „Akci jsem samozřejmě podpořila ráda a jsem ráda, že se prevence domácího násilí šíří. Jen se bojím, že si o mně spousta lidí myslí, že já sama týrám, což samozřejmě není pravda. Já jenom tak od rány vypadám. Ve skutečnosti jsem opravdu hodná,“ vysvětlovala se smíchem herečka.

Pražská zastávka tour „Pohyb pomáhá 2“ se konala pod záštitou místostarosty Městské části Praha 4 Ing. Zdeňka Kováříka, který spolu s předsedkyní Výboru pro bezpečnost Prahy 4 Lucií Michkovou přišel akci podpořit.

Tour „Pohyb pomáhá 2“ pokračuje 25. 2. v Liberci, 26. 2. v Mostě, 4. 3. v Tišnově, 5. 3. ve Strakonicích, 11. 3. v Břeclavi a zakončena bude 12. 3.
v Třinci. Vždy od 09:30 si můžete přijít zdarma zacvičit. Čeká vás bohatý program – tři hodiny cvičení pod vedením Hanky Kynychové, přednášky a besedy na téma domácí násilí, ochutnávky, zdravý životní styl a bohatý doprovodný program. Zkrátka aktivní dopoledne. Vstup na akci je zdarma! Svojí účastí podpoříte projekt Policie ČR podpořený Ministerstvem vnitra ČR „Zkus to říct“.

Doprovodný program slavnostního zahájení tour „Pohyb pomáhá 2“ by se neobešlo bez štědrosti partnerů, kterými jsou Úsovsko Food – výrobce tyčinek Fit, Monnami, Madeta, Eta, SlimPasta, Miluju Kokos, Forgi.cz, vinařství Stanislav Mádl, Collalloc, Cemio, Vivo Bar a další.

Informace o akci na www.kynychova.cz nebo na FB profilu Hanka Kynychová.

Fotogalerie
6407 6408 6411 6412 6413

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih