Magazín Elita

ZAMILOVANÝ JAN MASARYK

ZAMILOVANÝ JAN MASARYK

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka MASARYK, věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka bude 17. února od 20 hodin uveden v hlavním programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně v sekci Berlinale Special.

Dějová linka se roztáčí v zimě v roce 1939. Diplomat Jan Masaryk hledá v Americe únik před nedávnou minulostí. Mnichovská dohoda evropských mocností v září 1938 a následné události fakticky ukončily existenci Československé republiky, země, kterou založil Masarykův otec, národem uctívaný prezident. Jeho syn je nyní mužem bez vlasti. Masaryk je deprimovaný pocitem vlastního selhání i zradou politických spojenců, jejíž obětí se stal on i jeho země. Prostřednictvím rozhovorů s psychiatrem, německým emigrantem dr. Steinem, který vede sanatorium v New Jersey, se vracíme do dramatické doby politických šarvátek a intrik, které provázely marný boj velvyslance v Londýně o zachování Československa. Jeho ztroskotání však nedokázal zabránit. Setkání s okouzlující spisovatelkou Marcií Davenportovou dává Masarykovi nový impuls do života. Získává sílu překonat vlastní démony, vyrovnat se s událostmi, které neodvratně vedly k vypuknutí druhé světové války, ale také sílu přijmout odpovědnost, kterou s sebou nese slavné jméno, bez kterého by byla budoucnost jeho vlasti mnohem složitější.

Snímek Masaryk mimo jiné zpracovává i příběh osudové lásky Jana a spisovatelky Marcie Davenportové. Ve filmu ji hraje americká herečka Arly Joverová: „Nezáleží na tom, zda jde o skutečnou nebo smyšlenou postavu. jde hlavně o tu samotnou postavu,“ odpovídá Arly Joverová na otázku, zda je snazší hrát fiktivní či skutečnou osobu a dodává „S rolí Marcie jsem měla štěstí. Podařilo se mi dostat k její nahrávce, na které představovala svou knihu. Takže jsem měla možnost jí naslouchat, když byla na jedné konferenci, slyšet její hlas. A taky napsala autobiografickou knihu, která je výborná. Díky tomu jsem se o její osobnosti hodně dozvěděla. Takže si myslím, že když jde o postavu fiktivní, máte svobodu si všechno vymyslet, využít svou představivost, což je parádní. Ale já jsem získala hodně informací přímo z jejích vlastních zdrojů, o tom kým byla....“

Ukázku citového vzplanutí Marie a Jana najdete zde.

Česko-slovenský film Masaryk vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentem filmu je Česká televize, dalšími koproducenty jsou  RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podpořil: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distributorem filmu Masaryk v ČR je společnost Bioscop, na Slovensku společnost Garfield Film. Kostýmy a rekvizity pro film zapůjčilo Barrandov Studio a.s. – fundus – půjčovna kostýmů a rekvizit.

Film Masaryk bude na mezinárodním trhu zastupovat renomovaná společnost Beta Cinema, která v nedávné minulosti velmi úspěšně zastupovala oscarový film Životy těch druhých nebo Sorrentinova Božského, nejnověji je kromě Masaryka v jejím portfoliu režijní debut známého herce Ruperta Everetta  The Happy Prince, nebo soutěžní titul letošního Berlinale Přes kosti mrtvých v režii Agnieszky Hollandové.

Zdroj: BIOSCOP

Fotogalerie
6374 6375 6376

Další články z rubriky

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Na Rakovnicku našli další poklad, tentokrát v podobě zlatých keltských mincí

Motýlí dům Papilonia přinesla do  centra Liberce kousek exotiky

Motýlí dům Papilonia přinesla do centra Liberce kousek exotiky

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Festival Pop Messe přidává legendy Leftfield, Warhaus, Františka Skálu i virtuální hvězdu Nivva

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Na vlně audioknih