Magazín Elita

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

HLEDÁTE NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ? PODÍVEJTE SE DO PODNIKOVÉ KUCHYŇKY A AŽ PAK SE ROZHODNĚTE!

Zázemí pro zaměstnance prozradí většinou to, jak si zaměstnavatelé váží svých zaměstnanců.  Připravit si oběd v podnikové kuchyňce a sníst jej potom v odpočinkové místnosti: Takto se stravuje čím dál tím více Evropanů a novému trendu se přizpůsobují i Češi a čeští podnikatelé. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred, vydavatel stravenkové karty Ticket Restaurant® Card.

V roce 2009 se na oběd do odpočinkové místnosti vydal jen každý desátý český zaměstnanec, dnes je to jeden z pěti. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily, ale je to dáno i tím, že zaměstnavatel takové podmínky nevytváří.

Vždy byste měli myslet na sebe, svoji pohodu a spokojenost. Je dokázané, že odpočinek na pracovišti je více než žádoucí, stejně jako příjemné posezení pro hlavní jídlo dne. Právě v těchto místech se rozvíjí a posilují sociální vazby.

 „Zpočátku jsme se domnívali, že jde o vliv ekonomické krize, že zkrátka lidé šetří, a proto obědvají přímo na pracovišti. Krize je ale za námi, ale obliba obědů přímo na pracovištích neklesá, právě naopak. Diskutovali jsme proto výsledky našich průzkumů s několika zaměstnavateli a dalšími odborníky a dospěli jsme k zajímavému závěru: Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd 
z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby a vše v klidu sníst 
v moderně řešených prostorách,“ uvádí Jiří Brych, produktový manažer Ticket Restaurant® ze společnosti Edenred. Jeho slova potvrzují čísla. Obliba odpočinkových místností roste zejména na úkor obědvání přímo u pracovních stolů a v dílnách. „Téměř v celé Evropě se lidé odnaučují nešvar jíst přímo nad počítačem či v dílně,“ doplňuje Jiří Brych.

Trend potvrzují i architekti, podle nichž zaměstnavatelé při tvorbě projektů nových kanceláří 
i výrobních podniků stále více myslí na pohodlí zaměstnanců. Vědí, že spokojený zaměstnanec své firmě přinese větší pracovní výkon. „Kuchyňky a odpočinkové plochy v rámci kancelářského prostoru chápeme nejenom jako prostory určené ke konzumaci jídel, ale zejména jako velmi důležitou součást prostředí podporujícího kreativitu a příjemnou atmosféru na pracovišti.

V těchto prostorách dochází k neformálnímu potkávání se lidí a k důležité vzájemné výměně informací. Řešení těchto prostor by proto mělo podporovat kreativní myšlení a vzájemnou interakci mezi lidmi,“ říká Boris Vološin z předního tuzemského architektonického studia Jakub Cigler Architekti.

Naopak nejhůře jsme v Česku na tom, pokud jde o pravidelnost stravování. Denně obědvá jen 60 % Čechů, na Slovensku jsou to přitom plné tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Tomuto negativnímu trendu se postavila iniciativa Firma na talíři (www.firmanataliri.cz) od společnosti Edenred. 

Co průzkum dále ukázal:

  • Při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí 
  • v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit.
  • Specialitou Česka jsou polední menu. Tak jako u nás se v žádné jiné zemi lidé při výběru jídla dle polední nabídky neřídí.
  • Dlouhodobě v celé Evropě klesá zájem o „velké porce jídel“.
  • Nechceme se v restauraci zdržovat – stále důležitější roli hraje u pracovního oběda rychlost obsluhy.

Od zaměstnavatele stále častěji chceme, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.

Fotogalerie
5884 5885 5886 5887 5888 5889

Další články z rubriky

Evropský týden vakcinace

Evropský týden vakcinace

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Den Země: Planeta trpí přívalem elektroodpadu, výzvou je sběr a recyklace i menší elektroniky

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Praktické tipy pro vaše dokonalé uzemnění

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jaro je tu! A oči mohou trpět…

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Jarní detox v lázních na Slovensku – obnova těla i ducha zaručena

Na vlně audioknih