Magazín Elita

RONY PLESL SE NA SVÉ VÝSTAVĚ VRACÍ K VOLNÉMU UMĚNÍ

RONY PLESL SE NA SVÉ VÝSTAVĚ VRACÍ K VOLNÉMU UMĚNÍ

Český sklář, designér a výtvarník Rony Plesl zhodnocuje svou dosavadní i aktuální tvorbu v rozsáhlé výstavě v Královském letohrádku na Pražském hradě, která se veřejnosti otvírá 9. září.

Výstava představí unikátní soubor skleněných objektů předního českého výtvarníka a designéra Ronyho Plesla. Návštěvníci budou moci nahlédnout do dvou sfér výtvarníkovy tvorby. Expozice v přízemí letohrádku je věnována duchovnější, intimnější poloze tvorby, kde jsou nainstalovány zbrusu nové tavené plastiky, v nichž se autor vrací ke svým sochařským začátkům: „Chtěl jsem být sochařem, byla to pro mě asi ta ideální představa spojení těla a ducha. Fascinovala mě ta aktivní fyzická práce. To, že jsem se stal designérem, byla spíše náhoda. Design mám hodně rád, ale tím, že dnes opět směřuji více k volnému umění, tak si pořád uchovávám při životě ten můj odvěký sen být osobitým umělcem.”

Vztah k designu a sériové výrobě autor nezapře. Ve tvarech inspirovaných plastovými tácky na maso se zabývá konzumem i otázkou prezentace současného designu a umění obecně. Architektura letohrádku, natolik netypická pro české prostředí, se tak stává pozadím pro epické příběhy ve skle, které autor ve svých objektech velmi často rozehrává. Neotřelé formy skleněných objektů a kombinace různorodých materiálů okouzlí diváka dokonalým řemeslným zpracováním i velkým respektem k historickému kontextu. „Plesl pracuje se sklem jako sochař tesá do kamene a malíř pokládá vrstvy barev na plátno, používá jak čistě formální výtvarné postupy, tak i širší společenské a historické souvislosti, a vytváří svět, kde konfrontuje své sny s podstatou a nedokonalostí současného světa,“ uvádí Adam Štěch, kurátor výstavy.

Zatímco přízemí je věnováno duchovní poloze výtvarníkovy tvorby, v prvním patře hledá odpovědi na rozmanité výtvarné a životní postoje prostřednictvím své vlastní retrospektivy. V této části expozice se plastiky a design prolínají s průmyslově vyráběnými produkty a vytvářejí bohatou koláž vlivů a souvislostí. Rytmická kompozice instalace v podání architektonického dua Vasku & Klug dá vyniknout rozsáhlosti a rozmanitosti autorovy tvorby. V jednom sále tak divák najde vedle sebe džbánek Pilsner Urquell, sklenice pro Staropramen a Budějovický Budvar, vzešlé z dlouhodobého partnerství s koncernem Sahm, Red Dot Award oceněnou sklenici Cleveland či ikonické vázy Uovo nebo designy pro Moser a nejstarší světovou sklárnu Barovier & Toso. Celá instalace vrcholí monumentální historizující postelí se zavěšenými lustry Král a Královna vytvořené pro značku Preciosa, symbolizujícími mužský a ženský princip.

Rony Plesl

Sochař a designér Rony Plesl, rodák z Jablonce, je známý svými originálními skleněnými plastikami. Věnuje se především volné tvorbě, tvorbě do architektury a designu a jeho limitované kolekce ručně foukaných a ručně broušených váz a objektů se staly v průběhu let sběratelskými ikonami, které jsou dnes zastoupeny v nejprestižnějších soukromých a veřejných sbírkách doma i v zahraničí.

Info:

9. 9. – 31. 10. 2016

Královský letohrádek, Pražský hrad

denně 10 – 18 hod

pořadatel výstavy: Správa Pražského hradu

kurátor výstavy: Adam Štěch (OKOLO)

architekti výstavy: Michael Vasku, Andreas Klug (Vasku & Klug Studio)

katalog a grafický design: Matěj Činčera, Jan Kloss (OKOLO)

editor katalogu: Adam Štěch (OKOLO)

fotografie: Jakub Skokan, Martin Tůma (BoysPlayNice)

vstupné: základní 120 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 240 Kč, školní skupiny 20 Kč

Více informací: www.ronyplesl.com

 

Fotogalerie
5783 5785

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih