Magazín Elita

ZEMŘELA PRINCEZNA DIANA ZASNOUBENÁ?

ZEMŘELA PRINCEZNA DIANA ZASNOUBENÁ?

Již tomu bude devatenáct let, co nás navždy opustila princezna Diana (†36). V šestnácti letech děvče s modrou krví odešlo ze školy.  Raději vypomáhala na večírcích londýnské smetánky, kde roznášela občerstvení, uklízela byty a příležitostně hlídala děti. Sice nikdy moc v ničem nevynikala, snad jen v baletu a dokonce úspěšně adsolvovala taneční školu v Londýně. Byla přesvědčená, že se z ní stane učitelka tance. Bohužel si závažně poranila šlachy a s kariérou byl konec, a tak zvolila práci v mateřské škole a právě v té době o ni začal mít zájem princ Charles. Netrvalo dlouho a v roce 1981 ji oficiálně požádal o ruku, byl to den, kterým začal mediální hon, kdy se lovnou zvěří stala Diana.

Třetí dcera vikomta Edwarda Johna Altropha a vikomtky Frances Ruth Altrophové nebyla otcem chtěná, toužil totiž po chlapci. Dával jí to najevo a psychicky ji takto týral. Často sedávala u hrobu staršího bratra Johna a řešila v sobě otázku, zda by se vůbec narodila, kdyby on nezemřel. Přemítala o svém životě, ovládaly jí úzkosti a velmi se trápila, že je nechtěná a vlastně i nemilovaná. Toto trauma nebylo nikým považováno za důležité k řešení a právě to s největší pravděpodobností stálo v pozadí pozdějších depresivních stavů. Když se rodiče rozvedli, Dianě se často vracely vzpomínky na jejich věčné hádky. I ve snech ji provázely matčiny kroky, které se pomalu vzdalovaly, když z vůle soudu, musela opustit děti, které byly svěřeny do péče otce.

Charles i po svatbě budil dojem chladného muže a nedalo se nevšimnout, že Diana je velmi nešťastná. Lepší období zažívala, když očekávala prvního syna Williama, i když ji sílu ubíraly ranní nevolnosti. Novopečená maminka se bouřila proti všem královským pravidlům, odmítala jezdit na oficiální cesty bez synka. O dva roky později přišel na svět princ Harry, který zažíval něco podobného, jako kdysi jeho matka. Charles toužil po holčičce a vyjádřil nespokojení s narozením syna, navíc se zrzavou kšticí. Novináři Harryho označovali za Hewittovo dítě - James Hewitt, ten sice byl Dianiným milencem, ale až později, takže jeho otcem nebyl.

Manželství pomalu upadalo do krize a Charles začal vyhledávat starou lásku Camillu. Začal boj o znovunalezení lásky na obou stranách. Diana se netajila svými milenci, o jejichž počtu se dodnes spekuluje a mezi ty významnější patřil James Gilbey, Will Carling, pákistánský kardiochirurg Hasnat, ale i americký milionář Donald Trump. Před veřejností se již vztah v troskách nedal utajit, obzvláště po návštěvě Koreje v roce 1992, kdy se Charles snažil Dianu políbit a ona mu záměrně uhýbala, takže se nakonec dotkl pouze jejího ucha. Přišla tedy odluka v manželství, přesto se rozvod nakonec o čtyři roky později konal.

Královskému dvoru se nelíbila Dianina rostoucí popularita. Proslavila se kampaní proti pozemním minám v Africe, kdy se sama vydala na riskantní pochod minovými poli. V té době se zamilovala do egyptského multimilionáře Dodi Al-Fayeda, trávili spolu většinu svého času. Novináři je vždy vypátrali i na širém moři, kde na jachtě spolu trávili krásné chvíle. Přišel však osudný moment, kdy společně nasedli do vozu, aby opustili hotel Ritz v Palace Vendome v Paříži a snažili se uniknout devíti francouzským novinářům, kteří je pronásledovali v autech i na motorkách. Stalo se to krátce po půlnoci, v neděli  31. srpna, kdy vjelo jejich auto do tunelu poblíž Place de l´Alma a narazilo do zdi, odrazilo se a pak čelně narazilo do třináctého z pilířů podpírajícího střechu tunelu. Řidič i milenci zahynuli. Dodnes se spekuluje nad tím, zda je pravdou, že byli čerstvě zasnoubení, ale i nad tím, zda byla princezna těhotná. Spekuluje se i nad tím, že královská rodina, nechala zmanipulovat vyšetřování smrti princezny Diany, aby se nikdo nedozvěděl, kdo nebo co opravdu stálo za její smrtí.

Foto zdroj: Wikipedia


Další články z rubriky

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Jakub Vencl: „To, že se můžu kolu věnovat naplno, je můj splněný sen.“

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Pavel Soukup získává Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Lenka Kočišová: Mám ráda složité osobnosti, vrstvené charaktery, které můžu v rámci zkoušení zkoumat

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Thomas Verny opět zavítá do Česka a prozradí více o životě nenarozeného dítěte

Na vlně audioknih