Magazín Elita

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

JAK SPRÁVNĚ PODÁVAT ČERVENÉ VÍNO

Také si večer rádi posedíte a k tomu si dáte třeba červené víno a pozorujete západ slunce? Máte-li si víno skutečně vychutnat, je důležité ho podávat ve správné teplotě. Červené víno podáváme za vyšší teploty než bílé, mladší vína při 16 - 18°C a starší a zralejší vína při 18 - 20°C. Mnohokrát opakované, že červené se podává za pokojové teploty, je nepřesné, protože to platilo ve středověku, kdy se žilo na hradech a pokojové teploty byly právě oněch 18°C, což neodpovídá dnešním přetopeným bytům. Červené se nalévá do odpovídajících sklenic o obsahu 400 - 700 ml, které jsou širší a buclatější nežli na bílé víno.

Co je dekantace?

Často je nám doporučováno víno dekantovat. Je to velice jednoduchý úkon, kdy vlastně vína přelijeme do speciální karafy a praktikuje se u starších červených a výjimečně i bílých vín. Děje se tak ze dvou důvodů.

Jednak opatrným přelitím oddělíme tzv. depot - usazeninu červeného barviva a vinného kamene po několika letech ležení a víno těsně před konzumací provzdušníme, což je pro archivní vína pozitivní - vína se rozvinou a krásně se otevřou.


Další články z rubriky

Advent na Zámku Svijany: trhy, koncerty a tradice

Advent na Zámku Svijany: trhy, koncerty a tradice

Kouzelná Vysočina: vánoční světla, betlémy a zimní klid

Kouzelná Vysočina: vánoční světla, betlémy a zimní klid

Advent v Koruně Vysočiny: kde letos zažít kouzlo světla, tradic a setkávání

Advent v Koruně Vysočiny: kde letos zažít kouzlo světla, tradic a setkávání

Darujte společně strávený čas v exotice: Vánoce v plavkách nebo dárkový poukaz

Darujte společně strávený čas v exotice: Vánoce v plavkách nebo dárkový poukaz

Kombinace, která vládne podzimu: pizza s modrým sýrem, jablky a slaninou

Kombinace, která vládne podzimu: pizza s modrým sýrem, jablky a slaninou

Pozvánka