Magazín Elita

TEMPLÁŘI VYTVOŘILI NOVÝ ČESKÝ REKORD

TEMPLÁŘI VYTVOŘILI NOVÝ ČESKÝ REKORD

Čejkovičtí Templáři pokořili další rekord. 174 návštěvníků si při oslavách k 80. výročí založení vinařského družstva připilo z jedné láhve. Ta je sama o sobě také držitelem českého rekordu největší vinné láhve u nás s úctyhodným objemem 200 litrů. Na správnost rekordu samozřejmě dohlížel komisař pelhřimovské Agentury Dobrý den. Vše se povedl, rekord pokořen a čejkovičtí vinaři se už těší na nový zapis do oficiální knihy rekordů České republiky.

Připíjelo se vínem Chardonnay z řady Varietal Collection na společenském večeru v Kulturním domě v Čejkovicích, který završil celodenní program k oslavám 80. výročí od vzniku největší vinařské rodiny na Moravě – Templářských sklepů v Čejkovicích.  I tak se často Templářům říká, v současné době totiž sdružují téměř 360 vinařů z celé čejkovické oblasti. „Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout tradiční víno, a Chardonnay je v současnosti jedna z nejmódnějších odrůd, která je po roce 1989 také jednou z nejvysazovanějších," sdělil marketingový ředitel Templářských sklepů Lukáš Lukáš.

Templářské sklepy navazují na tradici tajemného řádu rytířů, kteří ve 13. století v Čejkovicích na Hodonínsku vysázeli vinice a vyhloubili tehdy nejrozsáhlejší vinné sklepy na našem území. Jedny z nejstarších sklepů u nás, ve kterých se stále vyrábí víno, si mohli návštěvníci prohlédnout o víkendové akci i s průvodcem. Premiéru zde měla i nová vinařská obrazová stezka, kde jsou na dubových sudech vyobrazeny dobové fotografie a zajímavosti z vinařství za posledních téměř sto let. Se sklenkou v ruce se tak návštěvníci dozvěděli, že v roce 1936 stál jeden litr červeného vína 5 korun oproti bílému za 6 korun, přičemž průměrná mzda činila 600 korun.  V roce 1945 se také vinařskému družstvu podařilo zachránit pouze 150 hl destilátu zakopáním vedle sklepa v sýpce, bohužel dalších 1000 láhví archivního vína odvezli ustupující Němci. V galerii ve sklepení jsou také vyobrazeny dobové listiny, zajímavosti z tehdejšího tisku, sbírka podtácků s motivy čejkovických sklepů a další kuriozity. Návštěvníci oslav měli možnost ochutnat z některých posledních lahví archivní vína stará až 30 let.

Pokus o nový český rekord nebyl jediný, co mohli návštěvníci o víkendu shlédnout.  Součástí akce byla také výstava těžké vinohradnické techniky, prohlídka výrobních prostor lisovny i velkokapacitních úložných tanků na víno. Děti mohly vyzkoušet také skákací hrad nebo elektrické Kolonožky mini seagway . V neděli pak program pokračoval svěcením výročního sudu nebo mší svatou za vinaře.

Obrazová vinná stezka s historií vinařství v Čejkovicích bude pro milovníky vína otevřena do konce tohoto roku. Ve sklepení je celoročně k vidění také rekord z roku 2013 - největší vinná láhev v ČR s objemem 200 litrů, výškou dvou metrů, průměrem půl metru a váhou prázdné láhve 41 kg. Templáři také vlastní další rekordy, jako je největší používaný vinný sud v ČR, největší etiketa na láhev na víno a největší korkový uzávěr na láhev na víno, které jsou také součástí stálé expozice v podzemním sklepení.

Kolik co stálo v roce 1936?

 

Průměrná měsíční mzda: 600 Kč

 

1 litr červeného vína: 5 Kč

Kalhoty: 35 Kč

1 litr bílého vína: 6 Kč

Pánské „holínkové boty

0,5 litru piva: 1,5 Kč

do práce i na svátek“: 160 Kč

1 litr mléka: 1 Kč

Kráva: 2 000 Kč

1kg brambor: 0,5 Kč

Koza: 100 Kč

Chleba: 2 Kč

Hektar orné půdy: 5 000 Kč

Klobouk: 30 Kč

Škoda Rapid 1,4 litru: 30 800 Kč

Speciální edice vín k narození Karla IV

Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice je jedním z největších moravských producentů vína. Letošní rok je významný nejenom pro ně, připomíná se také výročí 700 let od narození Karla IV. Právě on k nám dal přivézt révu z Burgundska a Porýní a za jeho vlády nastal velký rozkvět vinařství.  I proto se Templářské sklepy rozhodly připomenout jeho odkaz speciální edicí Karel IV. s víny z řady Sanctus Victoria.

„V edici Karel IV. najdete na etiketách z ručně vytrhávaného papíru doslovná usnesení císaře Karla IV. vydaná k pěstování vinné révy u nás a originálních templářských pečeti. Milovníci vína se tak mohou seznámit nejen s vynikajícími víny této řady, ale dozvědět se i zajímavá historická fakta,“ upřesnil Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice. Jejich prodejem Templáři přispějí na obnovu památek, které nechal vystavět právě Karel IV.

Fotogalerie
5593 5594

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih