Magazín Elita

JAKÁ BUDOU LETOS FRANCOUZSKÁ VÍNA NA PRAŽSKÉM HRADĚ?

JAKÁ BUDOU LETOS FRANCOUZSKÁ VÍNA NA PRAŽSKÉM HRADĚ?

Příjemné okamžiky milovníků francouzských vín z oblasti Bordeaux se blíží. Již 11. a 12. února 2016 budou mít šanci navštívit vyhlášenou degustaci Audience Grand Cru Classé Bordeaux. Vína se budou jako vždy představovat na třech degustacích (čtvrtek 14.30 – 18.00, pátek 10.00 – 13.30 a 14.30 – 18.00)  v Rothmayerově sále Pražského hradu.

Během večera hosté ochutnají pět vín kategorie Grand Cru Classé z lahve magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne z patnáctilitrové lahve zvané Nabuchodonosor. „Příležitost ochutnat tato exkluzivní vína ve společnosti sklepmistra nebo majitele château, který tato vína vyráběl, činí z tohoto večera nezapomenutelnou událost,“ uzavírá Diana Sixtová, spolupořadatelka a ředitelka společnosti Merlot d‘Or. Každý účastník banketu navíc obdrží jako dárek speciální Grand Vin de Audience 2013

Představujeme vám některá z vín, se kterými se hosté na degustaci setkají:

Château Paveil de Luze

Château Paveil de Luze patří rodině de Luze už od roku 1862. Frédéric de Luze, současný prezident Aliance Cru Bourgeois v Médocu, převzal jeho vedení od svého otce v roce 2004. Vinice Paveil de Luze tvoří jeden celek a jsou položeny v severní části apelace na garonnských čtvrtohorních štěrcích. Paveil de Luze není sice víno kategorie Grand Cru Classé, kategorie vín z apelace Margaux s dlouhým potenciálem k archivaci, vín velmi bohatých a dlouhých, ale jeho velkou devizou je, že je opravdu typickým Margaux. Je jemné, elegantní, najdeme v něm všechna aroma typická pro tuto apelaci. Je víno přímé, nevyumělkované a můžete si ho vychutnat už relativně mladé.

Château La Fleur de Boüard

V apelaci Lalande de Pomerol se nachází přibližně 180 vinařství. Jejich kvalita je různorodá a celá oblast je v hledáčku slavných vinařů i enologů, kteří se snaží najít a získat terroir s potenciálem k tvorbě velkých vín. K nejznámějším případům patří akvizice Huberta de Boüard (Ch. Angélus) v případě Fleur de Boüard.

Vinice sousedí s pomerolskou plošinou, nachází se tedy v srdci pravého břehu, opravdu krásné terroir podpořené velkolepou tradicí výroby vína v rodině Boüard. O vinifikaci se stará přímo pan Hubert de Boüard a ve víně je to patřičně znát.

Château Guiraud

Premier Cru Classé Sauternes z roku 1855, Château Guiraud se rozkládá na více jak 100 hektarech. Toto kouzelné vinařství je známo především pro bezprostřední práci s vinicemi a přírodou, pro veliký respekt k cyklům vinné révy. Instalace speciálních buněk pro potřebný hmyz, vysázení pěti kilometrů živých plotů, rozšířování genetického fondu, založení odrůdové banky… Château Guirad je dnes jediné Premier Cru Classé z roku 1855, které je certifikováno jako BIO vinařství. Zdejší blízkost k přírodě a respekt révy odráží ve sklence silnou osobnost vína s velkým potenciálem a mimořádnou finesou, hluboké a prezicní, s půvabnou ovocností a svěží mineralitou.

Château Beychevelle

Prestižní vinařství, které bylo po několik století zapomenuto. Je několik teorií, jak Château Beychevelle získalo svůj název. Pravděpodobně jde o francouzský překlad výrazu „stáhnout plachty“ tedy „beche velle“. Historie tohoto château sahá až ke starověkému vévodství Lamarque, součástí kterého bylo „Bayssevelle“.

Château Léoville Poyferré

Léoville Poyferré bylo založeno v roce 1840 a už v roce 1855 mu slavná klasifikace z roku 1855 přiřadila druhé Cru Classé. Po katastrofické devastaci vinic révokazem byla rodina Poyferré donucena zámek a vinařství prodat rodině Erlanger a rodině Lalande, příbuzným rodině Lawton. V roce 1920 rodina Cuvelier, už od devatenáctého století velmi důležití négocianti ze severu Francie, přebírají vinařství. V roce 1979 jeden z členů rodiny, Didier, bere na svá bedra velký závazek, a to dostat vinařství do peletonu těch nejlepších Cru Classé.

Château de Chantegrive

Jedno z nejprestižnějších vinařství v apelaci Graves se nachází v městečku Podensac, založeno bylo v roce 1966, když se manželé Henri a Françoise Lévêque rozhodli prodat svou úchvatnou kolekci známek a koupit první dva hektary půdy. Jejich vášeň pro víno a nesmírná píle je kousek po kousku přiblížila jejich snu. Dnes, o 50 let později vinařství již čítá 96 hektarů a stará se o něj jejich dcera Marie-Heléne.

Zdroj: Merlot d’Or www.merlot.cz


Další články z rubriky

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Přivítejte jaro na Zámku ve Žďáru nad Sázavou

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Sir Winston Tea – vychutnejte si čaj jako pravý Angličan

Veselé křupání s BIGBOY

Veselé křupání s BIGBOY

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

The Artisan přinese poslední březnovou neděli brunchové hody

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové

Tradice v moderním hávu: lokše podle Kristíny Nemčkové