Rostlina a především květ si i po lyofilizaci zachovává své vlastnosti, jako je barva, tvar a velikost, ale je nutné upozornit také na to, že rozhodně nedosáhnete tohoto skvělého výsledku ve svém mrazáku...
Slyšeli jste někdy o lyofilizaci? Možná v souvislosti s ovocem, jídlem pro horolezce, možná v souvislosti se záchranou starých knih a cenných dokumentů. My se však společně vydáme cestou lyofilizace květin.
Lyofilizace je metoda vysušování vlhkých materiálů, která spočívá ve vakuovém vymrazování. Naprosto běžná je ve farmaceutickém a biotechnologickém výzkumu, patří i do procesu výroby kosmetických přípravků a medikamentů, ale využívá se ji také v řadě dalších průmyslových oborů. My se nyní zaměříme na zamrazování rostlin, které i po tomto procesu jsou stále jako živé. Využívá je například přední český florista Pavel Hruška, který takto upravené rostliny začal využívat i ve svém květinovém ateliéru. „Jsou opravdu jako živé. Pokouším se je zapracovávat do moderních aranžmá, ale také je používám jako drahokamy do svých květinových šperků, které jsou velmi žádané,“ Pavel Hruška.
Proces probíhá ve třech fázích. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší. Zmrazením je zahájený proces tkz. sublimace, kdy se pevné skupenství přemění v plynné. Voda v rostlinách se zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství, což v dalším kroku zajistí, že nedojde k tání, ale k sublimaci, která je k rostlinám šetrná. Pokud by došlo ke zmražení rostlin cestou, jakou známe, došlo by k mikroskopickému poškození (původně) živých buněk. Zpravidla se rostliny zmrazí na teplotu mezi -50°C, -80 °C či až -100 °C.
První sušení probíhá v mrazícím zařízení, kde je snížen tlak vzduchu. Poté dochází k zahřátí rostlin, aby voda mohla začít sublimovat. Proces je u konce, když se z rostlin odstraní asi 95 % vody. Sušení trvá několik dní. K druhému sušení se přistupuje v případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu. Při této fázi se odstraňuje voda, která se drží na povrchu, kdy se v sušící komoře zvedne teplota až nad 0 °C a naruší se vazby mezi vodou a pevným materiálem. Po druhém sušení v rostlinách zůstává jen 1 až 4 % vody.
Sušeným rostlinám, které svoji podobu téměř nezmění, se říká odborně lyofilizát. Celý proces trvá zhruba 12 dnů.
Lyofilizací květin se v České republice zabývá společnost ALT ELEKTRO spol. s r.o., sekce Lyoflora.
Více informací naleznete na http://www.lyoflora.cz/