Magazín Elita

PRŮZKUM: ŘEŠENÍ UPRCHLICKÉ KRIZE OČIMA ČECHŮ

PRŮZKUM: ŘEŠENÍ UPRCHLICKÉ KRIZE OČIMA ČECHŮ

Češi v rámci řešení uprchlické krize nejvíce podporují ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.

V hodnocení postojů jedenácti vrcholných politiků či představitelů ČR a států EU k uprchlické krizi v souhrnu 76.8% dotázaných vnímá kladně maďarského premiéra Viktora Orbána. V souhrnu 72.5% veřejnosti pak kladně hodnotí postoje jak prezidenta ČR Miloše Zemana, tak i slovenského premiéra Roberta Fica, jehož postoje k uprchlické krizi hodnotí kladně v souhrnu 72.1% dotázaných.

Z výsledku průzkumu je patrné, že domácí veřejnost má zejména i v důsledku posledních teroristických útoků strach o svoji bezpečnost, a tento strach dává do přímé souvislosti s migranty z blízkého východu. Tento strach a obavy se pak logicky odrážejí jak v podpoře politiků, jejichž prioritou je bezpečnost obyvatel svých zemí, tak i ve většinovém kladení důrazu na ochranu hranic schengenského prostoru, ale i na ochranu českých hranic a na razantní opatření proti ilegálním imigrantům, kteří jsou asociačně spojovány s hrozícím terorismem.

Výsledky hodnocení čelních představitelů států EU a ČR jasně ukazují, že většinová domácí populace vnímá kladně ty osobnosti, které jsou ve vztahu k tématu uprchlické krize nejrazantnější a nejradikálnější. Z tohoto pohledu domácí populace je pak na tom lépe v kladném hodnocení vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) s 48.5% kladných hlasů oproti jeho vládnímu šéfovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který získal za své postoje k uprchlické krizi v souhrnu pouze 35.5% kladných hlasů.

Skutečnost, že nálada ve většinové části domácí populace se radikalizuje, v duchu proti uprchlických nálad dokladuje i zjištění, že 79.6% veřejnosti sdílí názor, že by EU měla ochránit vnější hranice Schengenu proti vstupu ilegálních migrantů. Každý členský stát EU by pak dle názoru v souhrnu 79.4% dotázaných měl mít právo na vlastní bezpečnostní politiku a opatření včetně přijímání či nepřijímání tzv. povinných uprchlických kvót. Více než dvě třetiny dotázaných (78.7%) se rovněž domnívá, že by EU měla jakýmikoliv prostředky chránit suverenitu a národní zájmy všech členských států EU. Zavedení registru pasažérů leteckého provozu, jak navrhuje Francie, pak požaduje v souhrnu 67.4% respondentů.

Pro přijetí závazných kvót pro přijímání uprchlíků je pak v souhrnu 15.2% dotázaných a pro volné přijímání všech migrantů v rámci EU se vyslovilo v souhrnu pouhých 12.6% respondentů.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. - 25. 11. 2015 na vybrané skupině 1.154 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více než 220 tisíc registrovaných uživatelů 12.941 dotázaných. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http:// www.sanep.cz.

Fotogalerie
5085 5086

Další články z rubriky

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Ve skate parku v Rokycanech proběhla první česká instalace veřejných kompostovacích toalet BIOCULTUS Public

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Kongres Uzdravení prenatálních traumat se nezadržitelně blíží

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Na vlně audioknih