Magazín Elita

MUZEUM GASTRONOMIE SLAVÍ 3. NAROZENINY

MUZEUM GASTRONOMIE SLAVÍ    3. NAROZENINY

Muzeum gastronomie Praha, které mapuje historii vaření od pravěku až po současnost, slaví třetí narozeniny.

Při této příležitosti rozšiřuje svoji expozici o dvě výstavy: Hořké zlato je věnováno historii kávy, zatímco výstava o Mistru Janu Husovi tohoto mučedníka, od jehož upálení letos uplyne 600 let, netradičně přibližuje přes jeho vztah k jídlu a pití.

Za tři roky existence posbíralo muzeum řadu úspěchů. Významné pro soukromé muzeum je členství v Asociaci muzeí a galerií, jeho sbírka je registrována u Ministerstva kultury. Poctou pro nové muzeum bylo umístění v první desítce nominovaných muzeí v sekci Počin roku soutěže Gloria Musaealis 2014. Význačným zahraničním oceněním je třetí místo mezi 10 nejlepšími českými muzei podle Trip Advisoru, uznávaného portálu pro cestovatele.Největší radost však mají provozovatelé z pozitivních reakcí samotných návštěvníků. Většinou reagují velmi pozitivně, protože jídlo je součástí kultury a životního stylu. Ať už jsou z České republiky, ze Západu, Blízkého nebo Dálného východu, vždy lze nalézt společnou řeč. Příchozí každý měsíc zakreslují do mapy, odkud dorazili; často pokryjí doslova celý svět.

Zahraniční návštěvníci se také podrobně seznámí s českými specialitami, muzejní pracovníci jim případně vysvětlí třeba to, jak jíst tradiční české knedlíky. Muzeum preferuje individuální přístup, a i když se právě nekoná komentovaná prohlídka, jsou pracovníci muzea připraveni kdykoli odpovědět na případné otázky či cokoli vysvětlit. Expozice je v češtině a v angličtině, v dalších jazycích jsou připraveny tištěné překlady. 

Muzeum má připravené programy a pracovní listy pro všechny druhy škol, už od mateřských. K oblíbeným doprovodným aktivitám patří například vážení na starých vahách či identifikace koření podle vůně i vzhledu a také workshopy s jednoduchým vařením. U základních a odborných škol mají velký úspěch workshopy věnované stolování, na nichž studenti projdou historií stolování, seznámí se s různými druhy příborů a vyzkoušejí si, jak je správně držet. Nechybějí ani základy dress codu, který ke společenským aktivitám spojeným s gastronomií neodmyslitelně patří. Odborným gastronomickým školám muzeum umožňuje na víkendových akcích předvést své kuchařské i číšnické umění.

Mezi návštěvníky a účastníky akcí se v muzeu objevila i řada známých osobností. Během semináře studentů aristologie pod vedením Vladimíra Poštulky v muzeu přednášeli Zdeněk Pohlreich a Sylvio Spohr, majitel Café Louvre. Velkými přáteli muzea jsou šéfkuchař Jaroslav Sapík, známý z pořadu Česko na talíři, Halina Pawlowská, Pavel Sedláček a mnoho dalších.

V moderní kuchyni, jež je součástí muzea, prezentovali svoje kuchařské umění nejen studenti tuzemských a zahraničních škol, ale také mnoho známých profesionálů i amatérů. Ve své oblíbené remosce tu vařila například i Lady Milena, jedno z dětí, které díky Siru Nicholasi Wintonovi před druhou světovou válkou unikly z Československa.

Plány muzea ─ projekt Co jedli slavní i neslavní Pražané
Na rok 2016 připravuje muzeum dvě výstavy z mnohadílného projektu mapujícího gastronomické záliby a prohřešky všech společenských tříd i etnických skupin obyvatel Prahy. První výstava bude věnována Karlu IV., od jehož narození uplyne právě sedm set let, a má mapovat kuchyni v jeho éře. Druhá část pak zachycuje stav kuchyně Pražanů po třicetileté válce, tedy v časech odříkání. Mnoho zajímavých informací z této doby najdeme v díle Jana Amose Komenského.

Ladislav Provaan: „Cítíme velkou příležitost rozšířit koncept našeho muzea i Síň slávy české gastronomie. Každá oblast má jiné regionální speciality a jejich propagace formou expozice v muzeu může zapůsobit jako účinný nástroj ke zvýšení atraktivity regionů, a tedy přispět k udržitelnosti regionálního cestovního ruchu v České republice. Doufám, že se nám podaří získat podporu Ministerstva kultury a Ministerstva pro místní rozvoj.“

Provozovatelé muzea vidí smysl svého počínání mimo jiné v tom, že navrací prestiž profesím kuchař a číšník, které ve spojení s kvalitním managementem vytvářejí fungující celek. Gastronomii rádi přirovnávají k hudbě: Stejně jako ona má i gastronomie svoje skladatele a své interprety. Mistr kuchař je špičkovým interpretem, často i skladatelem. Recept je vlastně partiturou připravenou k přehrání. Vysoká gastronomie je srovnatelná s koncertem vážné hudby. Šéfkuchař je dirigent a orchestr je složen z kuchařů a číšníků…

Zdroj: Muzeum gastronomie

Fotogalerie
4611 4612

Další články z rubriky

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Pluxee: Firemní benefity v roce 2024

Myslete i vy lepší zítřky

Myslete i vy lepší zítřky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Prague Bike Fest ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky i adrenalinové zážitky

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech

Středoevropský fest1val nabídne návštěvníkům týden filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

Středoevropský fest1val nabídne návštěvníkům týden filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

 

Na vlně audioknih