Magazín Elita

EMILIO FORNIELES - UMĚLEC, KTERÝ HLEDÁ A NALÉZÁ NEOBJEVENÉ CESTY…

EMILIO FORNIELES - UMĚLEC, KTERÝ HLEDÁ A NALÉZÁ NEOBJEVENÉ CESTY…

Le Palais Art Hotel Prague prezentuje poprvé v České republice španělského umělce Emilia Fornielese a jeho nejnovější sérii „Black Serie/B-Side“.

Proč si pro svou výstavu zvolil právě Českou republiku, odpověděl:  „Přišla zajímavá nabídka představit se tady. Mám zde mnoho milých přátel, o to více mě to potěšilo.“ Při příležitosti zahájení vernisáže vytvořil portrét Franze Kafky, neboť tento rok uplynulo již 100 let od prvního vydání jeho knihy Proměna, a jak sám říká: „Pro mne je Kafka Praha.“ 

Umělec, který je známý ve Španělsku i v Evropě jako malíř, sochař, video umělec, ovládající mnoho dalších uměleckých disciplín, je držitelem mnoha ocenění, pořádá privátní a veřejné výstavy, zúčastňuje se nejrůznějších mezinárodních veletrhů umění, jako např. renomovaného ARCO Madrid 2013, KÖLNER LISTE CONTEMPORARY ART FAIR 2015, FORMAT X.

V rodném Španělsku se Emilio Fornieles (nar. 1975, Terrassa, Barcelona) proslavil svým uměleckým ztvárněním portrétů. Zvláštností portrétů je to, že nejsou vždy úplné, vždy totiž chybí část obličeje. Toto považuje umělec za svůj podpis a říká: Jde o hru obrazu, jak poznat z částí, kdo to je.“

Nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1998 José Saramago o něm v prologu k jedné z jeho sérií portrétů mimo jiné napsal: „Emilio Fornieles je umělec, který hledá a nalézá neobjevené cesty, nečekané barvy a tvary, jež snad někdy evokují expresionismus – avšak jen proto, že počáteční realismus formy dokázal moudře překonat omezení, jež mu byla vlastní. Již nyní je Emilio velký a uznávaný umělec a bude ještě větší.” Za tuto sérii „Pintores con letra Grande“ získal Emilio v roce 2007 ocenění.

Dnes tuto myšlenku sdílí i španělský král Filip VI. a jeho portrét je poprvé veřejně vystaven v Praze, v hotelu Le Palais.

Emilio Fornieles při zahájení své vernisáže také představil „action painting“ – tvorbu portrétu před publikem během 60 minut, na vlastní námět speciálně určený pro Prahu, za doprovodu tanečnice flamenca Virginie Delgado a flamencového kytaristy Morenita de Triany.

Na vernisáži výstavy byl přítomen nejen umělec, ale i řada významných hostů z oblasti diplomacie, byznysu, umění a společenského života.

Výstava v hotelu Le Palais potrvá do 24. června 2015.

 

Zdroj: Michaela Lejsková

Foto: Jiří Jansch

 

Fotogalerie
4519 4520

Další články z rubriky

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Petr Sepeši, ten kluk, co krev měl dravou...

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

Jožka Šmukař má brněnské veletrhy rád

 

Motorkáři podpoří Nedoklubko!  Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Motorkáři podpoří Nedoklubko! Harley-Davidson Praha pro Nedoklubko Challenge letos již po šesté

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Psí den s Prahou 13 si vybudoval své nezastupitelné postavení

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Chceme, aby bylo jasné, že náš Žár stále trvá, říká Karel Šůcha

Na vlně audioknih