Magazín Elita

VEGANSKÝ KUCHYNĚ MŮŽE BÝT CESTOU ZA ZDRAVÍM A NOVĚ NABYTOU ENERGIÍ

VEGANSKÝ KUCHYNĚ MŮŽE BÝT CESTOU ZA ZDRAVÍM A NOVĚ NABYTOU ENERGIÍ

Bolí vás často hlava, snědená jídla dlouho trávíte a zároveň stále přibíráte nechtěná kila? Nemůžete najít radost ze života? Potřebujete víc energie? Pak je knižní novinka vydavatelství Synergie určena i vám.

Kuchařka Veganská kuchyně není totiž příručkou jen pro zaryté vegany, ale představuje i skvělého průvodce pro ty, kteří se pro rostlinnou stravu ještě úplně nerozhodli. Kromě mnoha receptů totiž vysvětluje, proč je pro naše tělo strava bez živočišných tuků tak prospěšná. Autorky Joni Marie Newman a Gerrie Lynn Adams vás provedou začátečnickými těžkostmi, odpoví na nejčastější otázky i pochybnosti a poradí, jaké potraviny jíst a kterým se raději vyhnout. A nechybí ani skvělé a zdravé lahůdky v podobě receptů pro dny všední i sváteční.

Veganská kuchařka radí, jak nahradit většinu živočišných potravin nebo jídel chutnými, rostlinnými, a tedy i zdravějšími alternativami. V novince Veganská kuchyně se seznámíte s potravinami, které jste možná ještě neochutnali. A zjistíte, že se z nich dají vykouzlit hotové zázraky. Šalvějové ravioli nebo lákavý „sýrový“ burger určitě stojí za vyzkoušení, nemluvě o oříškovo-ovocných palačinkách nebo čokoládové pěně, kterou si můžete vychutnat bez pocitu viny… Jak totiž autorky upozorňují: “Rostlinná strava vytváří v těle zásadité prostředí, které snižuje civilizační choroby jako obezita, cukrovka. Naopak kyselé prostředí, které vzniká konzumací živočišných tuků, tyto choroby podporuje“. I ti největší pochybovači v knize zjistí, že tradiční živočišné položky lze nahradit možná ještě lahodnějšími veganskými verzemi.

Kde je cíl, tam je cesta

Obě autorky k veganství přešly postupně a každá z jiných důvodů. U Gerrie trvalo dva roky, než přijala všechny stravovací změny. Poté, co se vzdala mléčných výrobků, zmizely její bolesti hlavy, jimiž léta pravidelně trpěla. A když ze svého jídelníčku vyřadila ještě červené maso a přidala více celozrnných obilovin a zeleniny, přestala ji trápit i chronická zácpa.

Joni se stala zprvu váhavou vegetariánkou - její oblíbený zpěvák Morrissey z legendární kapely The Smiths totiž prohlásil, že „maso je vražda“. K veganství se ale prokousávala těžce. Na vysoké škole totiž přestala sportovat a přibrala třicet kilogramů. Po několika letech byla extrémně obézní a unavená. V té době už věděla, že nastal nejvyšší čas vydat se na cestu za zdravím. Ačkoli, jak sama prozradila, vzdát se jídel, které má ráda, je pro ni stále těžké: “Téměř každý den, když ucítím vůni barbecue nebo slaniny, začnou mi téct sliny. Nemůžu si pomoct. Je to fyzická reakce na vzpomínky mých chuťových pohárků.“

Veganství slavných

O tom, že veganství není jen výstřední móda, ale vyjadřuje i postoj ke světu a hlavně se s ním dá v životě dobře fungovat, vědí dobře například tenistky sestry Williamsovy, kterým síla ani energie rozhodně nechybí. Vegan Leonardo Di Caprio se tak angažuje v hnutí na ochranu zvířat, herečce Cameron Diaz zase velmi záleží na tom, jak vypadá, a proto je vegankou mnoho let. Její kolega, americký herec Woody Harrelson upustil od živočišné stravy nejdřív proto, aby si vyléčil akné na obličeji. Teď veganstvím podporuje životní prostředí, redukci emisí skleníkových plynů, metanolu a mnohé další aktivity.

Veganská kuchyně, Joni Marie Newman a Gerrie Lynn Adams. Z anglického originálu Going Vegan přeložila Lenka Marie Čapková. 176 stran, cena 399 Kč, vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

 

O autorkách

Gerrie Adams se rozhodla změnit svoji kariéru ve středním věku. Motivovala ji chuť pomáhat lidem a dokázat, že průmyslově nezpracované potraviny jsou pro lidské zdraví zásadní. Než začala pomáhat lidem odvracet nemoci a dosáhnout pro ně optimálního zdraví pomocí rostlinné stravy, získala bakalářský diplom v oboru Potravinářská věda se zaměřením na výživu. Momentálně pracuje jako specialistka na zdravé stravování pro Whole Foods Market, kde měla možnost studovat a učit se od uznávaných lékařů a výživových expertů, kteří podporují rostlinnou stravu. Kromě práce pro Whole Foods Market založila neziskovou organizaci Pečujeme o naděje a sny (Fostering Hopes and Dreams). Organizace daruje výtěžky z Gerriiných programů o zdravém stravování na programy pěstounské péče.

Joni Marie Newman žije v jižní Kalifornii se svým manželem Danem, se sladkou zlobivou opičkou Annie a se stařenkou Maxine. Bydlí v malém domku v jedné z posledních venkovských částí Orange County. Tam Joni kuje plány, jak udělat celý svět veganský – a proto vyrábí jedno veganské taco za druhým. Pomocí svého vaření, blogu a knížek se snaží dokázat, že není potřeba zabíjet a mučit živé cítící bytosti, abychom si mohli dopřát dobrou večeři. Založila JustTheFood.com. 

Zdroj: www.synergiepublishing.com


Další články z rubriky

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Kroměříž vzdá hold Miloši Formanovi a oscarovému snímku Amadeus sérií open-air představení

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Zaposlouchejte se do audioknižních novinek, které vám zlepší náladu a rozšíří obzory

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Litava Park nabídne hvězdný line-up a prostředí renesančního zámkuMig 21, Wohnout, Janek Ledecký nebo Vlasta Redl

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna  pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Kapela QUEENIE si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna pro fanoušky připravila opět výpravnou show i nové písně

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Show Pop in Symphony doplní s českým popem Michal Penk a Poetika

Na vlně audioknih