Magazín Elita

FOTOGRAFIE STÁLE VÍTĚZÍ NAD MOBILNÍMI APLIKACEMI

FOTOGRAFIE STÁLE VÍTĚZÍ NAD MOBILNÍMI APLIKACEMI

Soutěž Česká CEWE FOTOKNIHA roku oslavila letos již páté narozeniny a těší se čím dál tím větší oblibě. Za celý loňský rok bylo do soutěže přihlášeno 3001 originálních fotoknih, ale na první příčku dosáhla pouze jedna.

Žijeme sice v době plné mobilních aplikací, díky kterým můžeme mít všechny svoje fotky neustále u sebe a prohlížet si je prakticky kdekoliv, ale zatím žádná nedokázala nahradit klasické album a jeho modernější verzi – fotoknihu. Ohodnocení fotoknih a vyhlášení vítěze se ujali Eliška Bučková, Klára Doležalová, Karolína Gudasová, Petr Jákl, Iveta Kořínková, Jitka Molavcová, Peter Nagy, Michaela Ochotská, Pavel Schreiber, Emma Smetana, Patricie Solaříková, Jiří Suchý, Martina Šmuková a Iveta Vítová – Lutovská.

Absolutní vítěz Boris Pazdera s knihou La bella Italia (http://www.cewe-community.com/cz/galerie-fotoknih/book/5978) získal i měsíční cenu roku (červenec 2014) díky výběru herečky a moderátorky Kláry Doležalové, která byla členkou VIP poroty soutěže. VIP porota volí vždy ze všech CEWE FOTOKNIH přihlášených do soutěže v předchozím měsíci.

VIP porotci ale nepřišli jen z pracovních důvodů. Jakožto milovníci fotografií se také přišli pokochat jejich krásou a inspirovat se pro vlastní tvorbu. A když už je fotokniha hotová, není nic krásnějšího, než se posadit s rodinou, přáteli, ale klidně i o samotě a znovu prožívat okamžiky, které díky fotografiím zůstanou věčné. „Začátkem každého roku si sednu a začnu vytvářet fotoknihu, která obsahuje naše zážitky za uplynulý rok. Říkáme tomu kronika a je to báječná věc. Všechny fotky máme pohromadě pěkně v jedné knize a všichni naši hosté v ní nadšeně listují,“ svěřila se svou rodinnou tradicí Klára Doležalová.

Stejně jako ona i Petr Jákl fotí nejraději svou rodinu. A dobře dělá. Všichni víme, jak čas letí a prohlížet si po deseti letech fotoknihu s obrázky svých dětí jako batolat, to je nenahraditelné. „Nejčastěji fotím své dětičky, a to neustále. Fotky potom uložím do počítače a jednou měsíčně je proberu a ty nejlepší vytisknu. Ty tištěné si pak jednou za čas prohlížíme, kdežto ty v počítači vůbec,“ dokázal svým tvrzením Petr Jákl, že jakmile se fotky netisknou a nearchivují, ztratí se v nespočtu počítačových souborů. Fotoknihy jsou navíc i perfektním dárkem, kterým nikoho neurazíte. Babičky vám za ně utrhají ruce, rodiče dojmou a kamarády potěší.

Navíc vytvořit fotoknihu není nic složitého. Oproti zdlouhavému a nudnému lepení či zakládání fotografií do alb ji lze vytvořit pomocí jednoduchého programu mnohem rychleji a pohodlněji. Navíc do klasického alba určitě nepřilepíte videosoubor ani zvukové nahrávky, které vám mohou emocionální vjem z prohlížení ještě posílit. Pro fotoknihu to není problém. Můžete si tedy prohlížet fotky z dovolené v Chorvatsku, zaposlouchat se u toho do zvuků moře a hlučení cikád a znovu prožívat lehkost letních dnů. A co s ušetřeným časem? Vydejte se třeba se svými blízkými ven, užívejte si života a hlavně pořizujte další fotky, které vám budou navždy připomínat prožité okamžiky a emoce. „Narodil jsem se v ‘nekonzumní‘ společnosti, vyrůstal jsem bez internetu a mám pocit, že jsme tenkrát mnohem více skutečně žili. Jsem proto moc rád, že jsem si uchoval pár černobílých fotek z těch dávných dob, které dodnes vidím barevně,“ zavzpomínal si Peter Nagy, podle něhož by měla správná fotka vonět tak, jako chvíle, ve které byla vytvořena.

A jelikož se letošní vyhlášení nejlepší fotoknihy roku 2014 konalo v divadle Semafor, nenechali si akci ujít ani dlouholetí přátelé a kolegové Jitka Molavcová a Jiří Suchý, kteří kromě divadla milují také právě fotografie. „Nejčastějším objektem mého focení bývaly dívky a ženy ve své nejpřirozenější podobě. Naštěstí jsem měl dost ochotných kamarádek. Fotografoval jsem je celkem běžným přístrojem – flexaretou, ale pak jsem si zalezl do temné komory a tam začala ta opravdová tvůrčí práce,“ vzpomínal Jiří Suchý. Jitka Molavcová se dokonce až básnicky zasnila a význam fotografií a jejich uchovávání ještě podtrhla: „Fotografie mám ráda, protože na rozdíl od člověka ony umí zastavit čas. Jsou věčné. Věční díky nim zůstávají i naši přátelé, kteří už nejsou mezi námi, máma s tátou a příroda, která nás vždycky svou přirozenou elegancí na společných fotografiích právem zastiňuje,“ a přidala svůj upřímný úsměv jedna z našich nejznámějších divadelních hereček.
„Za deset let prošla naše CEWE FOTOKNIHA neskutečným vývojem. Od množství typů knih v nabídce, reakce na nové technické vymoženosti – například vložení krátkého videa do fotoknihy, technologická vylepšení ve výrobě až po inovace spojené s programy a aplikacemi na objednání,“ nechal se slyšet Petr Tureček, který je ředitelem marketingu společnosti CEWE – FOTOLAB. A má pravdu, vždyť dnes již není problém pomocí chytrého telefonu nebo tabletu vytvořit fotoknihu v pauze na oběd. Nevěříte? Tak si to zkuste…

Chcete-li se i vy zúčastnit soutěže v roce 2015, přihlašte se prostřednictvím webových stránek: www.cewe.cz

Foto: CEWE a Lenka Žáčková

, www.cewe.cz

Fotogalerie
4458 4459 4460

Další články z rubriky

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Petr Jákl byl přesvědčený, že thriller Land of Bad udrží pozornost diváka

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Na vlně audioknih