Magazín Elita

UŽ VÍME KAM V PRAZE NA HOLANDSKÉ SPECIALITY

UŽ VÍME KAM V PRAZE NA HOLANDSKÉ SPECIALITY

Víte, co obnáší holandská kuchyně? Víte, co je charakteristickou pochutinou? Nevěděla to ani řada hostů restaurace Dutch Pub a marně přemýšleli, zda někdy navštívili takto zaměřenou restauraci. Nejčastější odpovědí bylo: „Tak v Praze asi ne.“ Jinou odpověď jsme ani nečekali, vždyť doposud tu nebyla žádná restaurace, která by nabízela holandské speciality.

V Dutch Pub můžete ochutnat pošírovaného úhoře z Leeuwarden s bylinkovým velouté a dýňovým pyré, tradiční pohankové palačinky Poffertjes, marinované sledě s čerstvou šalotkou a bylinkami, Vlámský pivní hovězí guláš, slávky i ústřice a jako labužnickou tečku si můžete vychutnat holandský gin Jenever.

Openingu se účastnila celá řada známých osobností. Někteří hosté jen ochutnávali, jiní se zapojili i do přípravy jednotlivých pokrmů. Například herec Pavel Soukup sáhl po kuchařské zástěře a s manželkou Isabelou a Janem Měšťákem prošli výukou správného krájení masa. Pokračovali opracováním ryby, jejím pečením a ve finále se všichni naučili naservírovat rybu slavnostně - jako anglické královně. „Já si na každém stole najdu něco, co mi chutná a vystačím si s tím. To moje žena Isabela, ta má ráda úplně všechno. Ona je z nás dvou ten skutečný gurmán,“ prozradil Pavel Soukup.

Carving, což je ozdobné vyřezávání ovoce, si vyzkoušela Berenika Kohoutová a Marika Šoposká. S opatrností a precizností chirurgů Aleš Háma, Jan Rosák i Markéta Hrubešová otevírali ústřice, sice pod odborným dohledem, ale ukázalo se, že nebyl vůbec nutný. „Ústřice jsem už několikrát jedla, ale otevřít jsem se je pokusila pouze jednou a myslím, že u tohoto počtu i zůstanu. Tahle práce patří odborníkům, protože oni nejlépe vědí, jak to správně udělat,“ komentovala svůj pokus o otevření ústřice Markéta Hrubešová. To chuť paštiky  docenil David Radil, nový šéfredaktor luxusního pánského časopisu Menhouse. Užít si zábavný večer v příjemné společnosti přišli také: Mahulena Bočanová, Simona Dvořáková, Agáta Prachařová s manželem Jakubem Prachařem, Jan Rosák s manželkou, Emma Smetana, Marika Šoposká či Nikol Štíbrová.

A proč vlastně restaurace vznikla? K tomu se vyjádřil spolumajitel Dutch Pub Jan Mulač: „U nás žádná podobná restaurace nebyla, takže jsme se vypravili do Holandska, projeli nespočet restaurací a vybrali to nejtypičtější a nejatraktivnější z holandského prostředí. Nasbírali jsme také velké množství receptů, které jsme však částečně upravili pro české hosty,“ a poté pozval milovníky dobrého jídla, ať se přijdou na vlastní kůži přesvědčit.

-red/Foto:Dutch Pub a Lenka Žáčková-

 

Fotogalerie
4340 4341 4342 4344 4345

Další články z rubriky

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Slunce, seno, jahody slaví, i když ho tehdejší cenzura zkrátila

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Zlatovláska opět s Petrem Štěpánkem, tentokrát však v roli krále

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

Do divadel míří nová hudební love story BESTIÁŘ, ve které se každý pozná

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

HRABĚ MONTE CHRISTO láká na velkolepé nové zpracování

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Vibrační plošina Galileo dává sílu do pohybu a pomáhá handicapovaným dětem udělat první krůčky

Na vlně audioknih