Magazín Elita

NA SV. VALENTÝNA SE POPRVÉ OTEVŘOU V PRAZE DVEŘE NOVÉHO FRANCOUZSKÉHO PEKAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ

NA SV. VALENTÝNA SE POPRVÉ OTEVŘOU V PRAZE DVEŘE NOVÉHO FRANCOUZSKÉHO PEKAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ

Pravé francouzské bagety, crossianty z čerstvého másla nebo skvělý ořechový chleba značky La Petite France byly zatím k dostání jen na farmářských trzích. Teď se budou tyhle delikatesy konečně prodávat i ve kamenném obchodě.

Prodejna s pravým francouzským šarmem vytvořená po vzoru tamních boulangerií a pattiserií se pod značkou Petite France Boulangerie otevírá 14. února v v Myslíkově ulici č. 22 v Praze 1 – nebo vám je naservírovali jako první chod v hotelu Hilton nebo Marriott.

Stylový podnik s lákavými výlohami a rohovým vchodem, ze kterého to i v zimě voní na celou ulici, začne fungovat od právě na svatého Valentýna. Kromě slaných dobrot bude nabízet i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti - třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy. Ten zahřeje v únoru nejen všechny milence, ale i ty, kteří mají rádi Francii, její výtečné pečivo a těší se už na jarní posezení u stolku s kávičkou a zákuskem tak, jak je to typické právě ve Francii.   

Všechny lahůdky vyrobí každý den vlastníma rukama parta sedmi pekařů a dvou cukrářek v pekárničce Petite France Boulangerie v Lahovicích u Prahy, kde se jako jediní u nás začali před čtyřmi lety specializovat na čerstvé, ručně vyráběné křupavé pečivo ze země galského kohouta. Průměrně tu upečou okolo tisícovky baget a sedmi set croissantů denně – většinu z nich zatím spolkly čtyřhvězdičkové pražské hotely.    

A jak poznat pravou francouzskou bagetu? Spolumajitel pekárny Jan Ivanco tvrdí, že nejspolehlivěji podle poslechu: když ji zmáčknete u ucha, lehce to v ní křupne. Má velká oka a po zakousnutí řeže na patře. Francouzské sladkosti a cukrovinky zase vynikají delikátní chutí podpořenou skvělými surovinami.

 Zamilovaný koláč  podle pekařů z Petite France Boulangerie

 Těsto na korpus (pečeme ve formě o průměru 27 cm)
 Hladká mouka      225 g
 Cukr moučka        75  g
 Vejce                    1 ks
 Cukr vanilka           3  g
 Máslo                 150 g

 Náplň do korpusu:

 Máslo                 100  g
 Cukr krupice         50  g
 Hořká čokoláda   250  g
 Smetana          250  ml
 Hrozinky             200 g
 Vlašské ořechy   300  g

 Na snímku: Jan Ivanco

Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový i moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Pak dáme těsto na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice. Těsto natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v  troubě nastavené na 190-200 stupňů. Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a vlašské ořechy. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky.  Rozkrájíme a servírujeme všem, které milujeme….       

Více na: www.petite-france.cz

Fotogalerie
3186

Další články z rubriky

Petr Jákl dokončuje dokument o bývalém boxerovi, kterého milovaly zástupy žen

Petr Jákl dokončuje dokument o bývalém boxerovi, kterého milovaly zástupy žen

Hanka Křížková s Naďou Konvalinkovou podpořily handicapované děti

Hanka Křížková s Naďou Konvalinkovou podpořily handicapované děti

Ve Svijanech se pivo vaří už 460 let

Ve Svijanech se pivo vaří už 460 let

Hanka Mašlíková varovala finalisty Muže roku před hejty na sociální síti. Sama s nimi má dost zkušeností

Hanka Mašlíková varovala finalisty Muže roku před hejty na sociální síti. Sama s nimi má dost zkušeností

Zpěvačku Petru Černockou poznávají i školáci. Saxana ji provází už přes 50 let

Zpěvačku Petru Černockou poznávají i školáci. Saxana ji provází už přes 50 let