Magazín Elita

HALINA PAWLOWSKÁ: „ULOVILA JSEM HO V BUŠI“

HALINA PAWLOWSKÁ: „ULOVILA JSEM HO V BUŠI“

O Halině Pawlowské je známo, že na rozdíl od ostatních lidí, kteří se musí ze špatné a smutné nálady vyspat, ona se z ní musí vypsat. A proto v době, kdy normální lidé už mají půlnoc, ona teprve začíná psát. Jak sama říká, utíká z reality od černých dnů do krásných barevných nocí. Díky tomuto tu je nová kniha, kterou všechny její čtenářky jistě rády objeví pod stromečkem.

„V knize ‘Ulovila jsem ho v buši‘ jsem odtajnila svou velkou lásku k muži, který žil v Africe a chtěl, abych tam žila a podnikala spolu s ním. Je to o tom, jak to všechno začalo v nebezpečné africké buši na rovníku a jak to skončilo dramaticky až za dlouhou dobu tady v Čechách. Je to knížka veselá o naivních představách, o vášni a romantické lásce a o dobrodružství duše, které je větší než dobrodružství na Safari,“ přiblížila děj své nejnovější knihy Halina Pawlowská.

Halina Pawlowská a téměř všichni kmotři

Román měl velkolepý křest, na kterém byla jako obvykle ohromná účast významných osobností české kultury. Halina na něj pozvala všechny své kamarády i přátele, kteří společně s ní novou knihu přivítali na stáncích a autorce k její již dvacáté třetí knížce pogratulovali.

Aby byl křest opravdu stylový, vybrala si Halina Pawlowská za kmotra Yemiho A.D., který se sice narodil v Čechách, ale kořeny má v Nigérii, tedy právě, s nadsázkou řečeno, v africké buši. „Způsob, jakým Halina popisuje exotiku je hustý. V Africe by se smáli, v Americe by byli rozhořčeni „rasismem“, kterým ostatně označují vše, co se nazve pravým jménem. No, a u nás udělá knížka mnoha ženám radost, a to je super,“ zhodnotil autorčinu tvorbu její kamarád Yemi, se kterým se poprvé setkali nikoliv v buši, ale v Halininých Banánových rybičkách. Společně s Yemim knihu pokřtili tak, jak se na Afriku sluší a patří, a to nápojem přímo z kokosového ořechu.

 

Halina Pawlowská

Halinu Pawlowskou čtenářky milují pro obyčejnost jejích příběhů, které často připodobňují ke svým vlastním životům a pocitům, ale také pro nezaměnitelný styl psaní, životní postoj, elán a humor. „Tahle knížka je o mém největším dobrodružství. Nejen proto, že jsem byla opravdu v divoké buši, ale protože jsem se rozhodovala mezi třemi muži, který je ten pravý! A tyhle mé úvahy byly nebezpečnější a jedovatější než mamba. Je to knížka o dychtivé  ženě, která je  sice nevěrná, ale je v tom úplně nevinně. Ostatně...jako my všichni…,“ řekla Halina Pawlowská. O dobrodružství, napětí, ale také o romantiku v kombinaci s Halininými originálními stylistickými obraty, není ani v její poslední knize nouze. Příběh je tentokrát také o tom, že není nic krásnějšího, než když i slonům dojetím nad vaší láskou padají choboty, a také o tom, že není nic směšnějšího, než když se v Africe vášnivě zamiluje zralá velká bílá žena… A také o tom, že i lovec se může stát kořistí!

Veronika Žilková miluje Haliny slogan: „Užívejte života na plný pecky, dřív než nám zubatá podrazí kecky“ a v mnoha věcech se s autorkou ztotožňuje. „Moc se mi tenhle slogan líbí, mám její humor ráda a mám pro něj pochopení. Myslím, že nejlépe její knihy pochopí její vrstevníci, mezi které se i já řadím. Často se pohybuji mezi mladými a o to mi je ten Halinin humor bližší,“ řekla pár slov Veronika Žilková, kterou s Halinou pojí již 34leté přátelství.

 

Lahůdky od Sváčků a s Vladimírem Kratinou

Čtenářky se často Haliny ptají, jestli to, co píše, jsou vždy skutečné zážitky z jejího života. Na to má Halina jednoznačnou odpověď: „To hnusné, to je pravda a to hezké…jsem si vymyslela.“ Ať pravda nebo smyšlený příběh, nic to nemění na tom, že při čtení jejích knih se musíte smát, zamýšlet se nad svými vztahy a ve kterých najdete dobré rady, jak přežít odmítnutí, zradu i své vlastní špatné svědomí.

Večírek se odehrával ve stylové kavárně U černé matky Boží, kterou vede strýček a otec Halinina zetě. Bylo tam obrovské soustředění VIP, což je pro Halininy křty typické, stejně jako vynikající pohoštění z Lahůdkářství Sváček. Přišli: Dana Batulková s dcerou, Michael Fleischmann, Kateřina Herčíková, Iva Hüttnerová, Petr Janda, Jakub Kohák, Vladimír Kratina, Erika Marčáková, Světlana Nálepková, Petr Pečený, Emma Smetana,  Otakáro Schmidt,  Aleš Ulm,  Yemi A.D.,  

Foto: Albatros Media a.s.

Fotogalerie
2583 2584 2585 2586

Další články z rubriky

Hard Rock Cafe Praha oslavuje odkaz Johna Lennona hledáním pokladu

Hard Rock Cafe Praha oslavuje odkaz Johna Lennona hledáním pokladu

Trh audioknih a mluveného slova v roce 2023 vzrostl o 20 %, nejprodávanější byl Kmotr Maria Puza

Trh audioknih a mluveného slova v roce 2023 vzrostl o 20 %, nejprodávanější byl Kmotr Maria Puza

Festival Divadlo v Plzni nabídne 40 představení včetně slavné německo-francouzské inscenace Extinction

Festival Divadlo v Plzni nabídne 40 představení včetně slavné německo-francouzské inscenace Extinction

Rovnost mužů a žen ve filmovém průmyslu existuje, domnívá se 60 % budoucí filmařské generace

Rovnost mužů a žen ve filmovém průmyslu existuje, domnívá se 60 % budoucí filmařské generace

Zápisník alkoholičky není žádná pohádka o výbušném koťátku

Zápisník alkoholičky není žádná pohádka o výbušném koťátku